9 september 2014
Mercedes-AMG GT
Nieuws

Mercedes-AMG GT

Mercedes-AMG onthult GT

9 september 2014 - Mercedes-AMG onthult de GT. De GT is de tweede sportwagen die volledig door Mercedes-AMG zelf werd ontwikkeld. Zijn lay-out, met een midden-voor geplaatste motor en transaxle versnellingsbak, vormt samen met de intelligente lichtgewicht aluminium constructie de basis voor een dynamische rijervaring. De eveneens nieuw ontwikkelde AMG 4.0-liter V8 biturbo zet de bekende rijprestaties van AMG nog meer kracht bij. De GT is er in twee vermogensvarianten: als GT met 340 kW (462 pk) en als GT S met 375 kW (510 pk).

De combinatie van een aluminium spaceframe, een V8 biturbomotor met dry sump-smering, een zeventraps versnellingsbak met dubbele koppeling in transaxle-opstelling aan de achteras, een sperdifferentieel, een sportonderstel met dubbele aluminium wishbones en een laag leeggewicht van 1.540 kg staat garant voor ware raceprestaties. Het concept met een midden-voor gemonteerde motor en transaxle transmissie zorgt voor een gunstige gewichtsverdeling van 47/53 procent tussen de voor- en achteras. Samen met het lage zwaartepunt vertaalt zich dat in extreem wendbare handlingeigenschappen en hoge bochtsnelheden.

Mercedes-Benz GT

De 4.0-liter V8 biturbomotor werd specifiek voor de GT ontwikkeld. De innovatieve achtcilinder (een nieuw lid binnen de BlueDIRECT motorenfamilie) onderscheidt zich door prestatiecijfers op autosportniveau, een lichtgewicht constructie, een grote efficiency en duurzaamheid. Bestuurders zouden de AMG-motor, die intern wordt aangeduid als de M178, waarderen, zeker in de "M" of "Race" modus, dankzij de lineaire vermogensafgifte waardoor de auto op de limiet veel beter te controleren is. Als onderdeel van dit proces speelt het geavanceerde motormanagement tevens een grote rol in dagelijkse rijcondities en past het systeem de gaspedaalrespons aan op basis van de dwarskrachten die worden opgewekt.

De V8 (met een cilinderinhoud van 3.982 cc) maakt gebruik van een serie technologieën die al worden toegepast in de 2.0-liter turbomotor in de A45 AMG, CLA 45 AMG en GLA 45 AMG, momenteel de sterkste in serie geproduceerde viercilindermotor ter wereld. Beide motoren hebben dezelfde boring-slagverhouding, waarmee de basis voor hoogtoerige prestaties wordt gelegd. De piëzo directe brandstofinjectie van Mercedes-Benz tekent voor het brandstofmengsel. Het verbrandingsproces werd verder doorontwikkeld in deze derde generatie om aan alle toekomstige wettelijke vereisten te voldoen. De AMG 4.0-liter V8 biturbomotor voldoet aan de Euro 6 emissievereisten, inclusief de maximale partikeluitstoot die in 2016 ook voor benzinemotoren van kracht wordt.

De nieuwe AMG V8-motor heeft twee turbo's die niet aan de buitenkant van de cilinderbanken, maar binnenin de V-opstelling zijn geplaatst. Een constructie die door experts als 'hot inside V' wordt aangeduid. De voordelen ervan zijn een compact motorontwerp, een optimale respons van de turbo's en lage uitlaatgasemissies dankzij de optimale uitlaatgasaanstroming van de dicht bij de motor gepositioneerde katalysatoren. De dry-sump smering zorgt zelfs bij hoge dwarskrachten voor de olietoevoer en maakte het mogelijk de motor lager in de auto te plaatsen, om zo het zwaartepunt nog lager te leggen en grote zijwaartse versnellingen te kunnen verwerken.

Mercedes-Benz GT

De Mercedes-AMG GT S wordt standaard geleverd met een AMG Performance sportuitlaatsysteem met volledig variabele uitlaatkleppen. Daarmee kan de bestuurder het motorgeluid zelf variëren. Afhankelijk van de gekozen DYNAMIC SELECT-stand ervaart de bestuurder een meer comfortabel V8-geluid op langere afstanden, of een krachtige en emotionele, op de autosport geïnspireerde ervaring. De AMG DRIVE UNIT heeft een aparte knop waarmee de kleppen in de uitlaat direct bediend kunnen worden.

Voor de overdracht van het vermogen naar de wielen vertrouwen de engineers van Mercedes-AMG op de combinatie van een midden-voor gemonteerde motor en een zeventraps versnellingsbak met dubbele koppeling in transaxle opstelling aan de achteras. Deze lay-out heeft zich al eerder bewezen in de SLS AMG. De gunstige gewichtsverdeling (47% voor, 53% achter) is het resultaat van deze configuratie. De efficiency, schakelsnelheid en precisie van de AMG SPEEDSHIFT DCT 7-traps sporttransmissie werden verder geoptimaliseerd voor gebruik in de nieuwe sportwagen. Dankzij de grotere spreiding van de overbrengingen kan het brede koppelgebied van de V8 turbomotor optimaal worden benut.

Om de schakelcommando's van de bestuurder sneller in actie om te zetten, is de communicatie tussen motor en versnellingsbak op fundamentele wijze vernieuwd. Bestuurders kunnen de GT geheel op basis van eigen voorkeuren instellen met behulp van AMG DYNAMIC SELECT. Diverse modi zijn daarvoor beschikbaar: "C" (Controlled Efficiency), "S" (Sport), "S+" (Sport Plus) en – geheel nieuw – "I" (Individual). Het handgeschakelde "RACE" rijprogramma is exclusief voorbehouden aan de GT S en optimaliseert het schakelpatroon van de versnellingsbak met dubbele koppeling voor gebruik op het circuit, mede door snellere gangwisselingen inclusief indrukwekkende motorsound. Via een druk op de "M" knop kan de bestuurder de handgeschakelde modus vanuit elke willekeurige rijmodus selecteren.

Mercedes-Benz GT

De GT wordt standaard geleverd met een mechanisch sperdifferentieel op de achteras dat de bestuurder verzekert van een grip en rijveiligheid onder alle condities. De GT S vertrouwt standaard op een elektronisch gestuurd sperdifferentieel op de achteras, dat is geïntegreerd in de compacte transmissiebehuizing. De elektronica zorgt hierbij voor een gevoeligere en snellere aansturing dan bij de mechanische versie, waarmee de handlinglimieten opnieuw worden verlegd. Niet alleen zorgt het elektronische differentieel voor een vergrote tractie voor de aangedreven wielen, het verhoogt tevens de bochtsnelheden op de limiet. Het systeem werkt met een variabel spereffect bij accelereren en afremmen op de motor en is afgestemd op de uiteenlopende rijcondities en gripniveaus van de ondergrond.

Zowel vóór als achter is een ophanging met dubbele wishbones gemonteerd, een constructie die rechtstreeks werd overgenomen uit de autosport. De wieldraagarmen, fusees en naven op de voor- en achteras zijn volledig uit aluminium vervaardigd om het onafgeveerde gewicht zoveel mogelijk te beperken. Het concept met dubbele wieldraagarmen zorgt voor een duidelijke positionering van het wiel met minimale bewegingsvrijheid. De grote camber- en spoorvastheid maken niet alleen hoge bochtsnelheden mogelijk, maar zorgen op de limiet tevens voor een optimaal gevoel met het wegdek. Een extreem directe verbinding tussen de schokdemper en achterste wielnaaf  reduceert trillingen en ongewenste veranderingen in de wielbelasting. Een zeer neutraal rijgedrag en voorspelbare reacties op de limiet van de bandengrip waren belangrijke doelstelling van de handlingexperts van Mercedes-AMG tijdens de ontwikkeling.

Het AMG RIDE CONTROL sportonderstel met elektronisch gestuurde demping is standaard voor de Mercedes-AMG GT S en optioneel te bestellen op de GT. De bestuurder kan de dempingkarakteristieken aanpassen via een druk op de knop in de AMG DRIVE UNIT of via de AMG DYNAMIC SELECT rijstanden, met drie keuzemogelijkheden: "Comfort", "Sport" en "Sport plus".

Mercedes-Benz GT

De snelheidsafhankelijke sportbesturing beschikt over een variabele stuuroverbrenging die de handling en wendbaarheid bij lage snelheden vergroot en de rijveiligheid op hoge snelheden handhaaft. De stuurbekrachtiging verdient speciale aandacht. Dat systeem reageert niet alleen op basis van de rijsnelheid, maar ook aan de hand van de actuele zijwaartse versnelling en de ingestelde rijstand van het AMG DYNAMIC SELECT. Als gevolg daarvan heeft de bestuurder een perfect gevoel met de auto dankzij de directe feedback vanuit het onderstel.

De Mercedes-AMG GT krijgt standaard aandrijflijndemping. Een speciaal getunede demper beperkt ongewenste rolbewegingen in de complete aandrijflijn inclusief de transaxle transmissie, waardoor het comfort en de wendbaarheid aanzienlijk verder verbeteren. Het AMG DYNAMIC PLUS pakket legt nog meer nadruk op de dynamiek en wendbaarheid. Het pakket is uitsluitend te bestellen op de GT S en bestaat uit dynamische motor- en transmissiesteunen. De bevestigingen van de motor en versnellingsbak krijgen een belangrijke functie in het geval van een transaxle lay-out.

Zachte steunen verbeteren het comfort omdat ze voor een betere ontkoppeling van geluiden en vibraties zorgen. De handling en wendbaarheid prefereren echter de montage van stijvere steunen. Mercedes-AMG biedt een passend antwoord op deze tegenstrijdigheden door het gebruik van dynamische steunen, waarvan de stijfheid continu en direct aan de rijomstandigheden en handling worden aangepast. De speciale elektronica in de AMG CHASSIS CONTROLLER, ACC, stuurt deze functie aan.

Mercedes-Benz GT

ACC neemt rijsituaties waar op basis van CAN-data, is verbonden met het elektronische sperdifferentieel op de achteras en zorgt zodoende voor optimale en uitgebalanceerde rijeigenschappen. AMG is nog een stap verder gegaan met de implementatie van deze technologie. De steunen van de motor en transmissie worden zelfs afzonderlijk van elkaar aangestuurd.

De remprestaties en een grote weerstand tegen 'fading' zijn te danken aan het high-performance composiet remsysteem. Op de GT gecombineerd met inwendig geventileerde, geperforeerde 360mm remschijven rondom; op de GT S met 390 mm schijven vóór, vanwege het grotere vermogen, gecombineerd met rode remklauwen. Een keramisch high-performance composiet remsysteem is als optie voor beide uitvoeringen leverbaar. De voordelen zijn een lager gewicht, een langere levensduur en een nog betere resistentie tegen 'fading' dankzij de keramische remschijven met een doorsnee van 402 mm vóór en 360 mm achter.

Standaard wordt de GT geschoeid met 10-spaaks lichtmetalen velgen in de maat 9 x 19 inch (voor) en 11 x 19 inch (achter), in combinatie met 255/35 R 19 en 295/35 R 19 banden. De maatvoeringen op de GT S zijn 9 x 19 inch (voor) met 265/35 R 19 banden en 11 x 20 inch (achter) met 295/30 R 20 banden. Tal van afwijkende designs en kleurvarianten zijn indien gewenst leverbaar voor beide uitvoeringen, waaronder ultralichte gesmede kruisspaaks velgen, matzwart uitgevoerd met glanzende velgranden en volledig geïntegreerde wielmoercovers. In combinatie met het AMG DYNAMIC PLUS pakket worden als optie speciaal ontwikkelde sportbanden (Michelin Pilot Sport Cup 2) gemonteerd – ideaal voor aspirant coureurs op het circuit.

Mercedes-Benz GT

Mercedes-AMG heeft voor de dragende constructie van de GT gekozen voor een intelligente mix van materialen. Het chassis, de raamstijlen en de koets zijn opgetrokken uit aluminium, de kofferklep is van staal en de motorkap is vervaardigd van magnesium. Dit extreem lichte materiaal aan de voorzijde beperkt de massa vóór de vooras, ten faveure van de wendbaarheid. Meer dan 90 procent van het gewichtsbesparende spaceframe bestaat uit aluminium componenten. De kale carrosserie weegt 231 kg.

Bij het openen van het portier wordt de bestuurder verwelkomd door het AMG opstartscherm, waarbij een geanimeerde GT op het TFT-scherm in het instrumentarium verschijnt. De sportief gestylde cockpit met carbon-optiek verschaft informatie via twee klassieke, ronde klokken in een dubbele kokervorm en een snelheidsmeter die tot 320 km/u doorloopt. Het driespaaks sportstuur beschikt over aluminium schakelpaddels, een 12 uur markering en een stuurwielrand in zwart nappaleer met een afgevlakte onderkant. De sportstoelen met handvervaardigde ARTICO bekleding - een combinatie van leer en zwart stof -, geïntegreerde hoofdsteunen en AMG-signering bieden zijwaartse ondersteuning tijdens dynamische manoeuvres.

De dagelijkse bruikbaarheid van de Mercedes-AMG GT wordt bereikt door het  gevoel van ruimte. Een groot compartiment in de middenarmsteun, een dubbele bekerhouder en een groot, gemakkelijk toegankelijk dashboardkastje zijn aanvullende elementen die de praktische eigenschappen van de GT onderstrepen. Met 350 liter biedt de bagageruimte plaats aan twee in de lengte danwel breedte geplaatste golftassen. De grote achterklep zorgt voor gemakkelijk in- en uitladen, een uitschuifbare afdekking over de bagageruimte is standaard. De aluminium dwarsbalk achter de stoelen voorkomt dat bagage tijdens hard remmen naar voren kan glijden.

Mercedes-Benz GT