Mercedes-AMG GT 63 S E Performance
Mercedes-AMG introduceert GT 63 S E Performance
De 4,0 liter V8-biturbomotor en de AMG Electric Drive Unit van de nieuwe AMG GT 63 S E PERFORMANCE (energieverbruik gewogen gecombineerd: 12,6 kWh/100 km plus 8,2 l/100 km | brandstofverbruik gecombineerd bij ontladen accu: 12,3 l/100 km | CO2-emissie gewogen gecombineerd: 188 g/km | CO2-klasse gewogen gecombineerd: G | CO2-klasse bij ontladen accu: G) genereren samen een systeemvermogen van 600 kW (816 pk) en een maximum systeemkoppel van 1.420 Nm. De acceleratie naar 100 km/h in 2,8 seconden en de topsnelheid van 320 km/h onderstrepen zijn kracht.
E PERFORMANCE: verbrandingsmotor voor, elektromotor achter
De aandrijflijn van de nieuwe AMG GT 63 S E PERFORMANCE combineert de 4,0 liter AMG-V8-biturbomotor op de vooras met een Electric Drive Unit op de achteras. Deze integreert een 150 kW (204 pk), permanent bekrachtigde synchrone elektromotor met een elektronisch geschakelde tweetraps transmissie en een mechanisch sperdifferentieel op de achteras. De lichtgewicht accu is eveneens achter boven de achteras geplaatst. Het compacte ontwerp resulteert in tal van voordelen. De elektromotor geeft zijn vermogen direct af aan de achteras en kan zijn vermogen daardoor directer omzetten in aandrijving - voor die extra boost bij het wegrijden, accelereren of inhalen. Als er slip optreedt op de achteras, wordt voor meer tractie de aandrijfkracht van de elektromotor indien nodig ook overgebracht naar de voorwielen. De mechanische verbinding van de volledig variabele vierwielaandrijving maakt dit mogelijk via de cardanas en aandrijfassen van de voorwielen. De plaatsing op de achteras verbetert de gewichts- en aslastverdeling in het voertuig. Dit vormt de basis voor de overtuigende handling.
AMG-accu
Elke accu heeft een bepaalde temperatuur nodig voor een optimale vermogensafgifte. Als de accu te koud of te warm wordt, verliest deze tijdelijk vermogen of het vermogen moet worden verlaagd om geen schade te veroorzaken als de temperatuur te hoog is. Een gelijkmatige temperatuurregeling van de accu heeft daarom een zeer grote invloed op de prestaties, levensduur en veiligheid ervan. Conventionele koelsystemen die alleen lucht gebruiken of het gehele accupakket indirect koelen met water, hebben hun limieten bereikt, vooral doordat er steeds hogere eisen gesteld worden vanwege het toenemende aantal energiedichte cellen.
De basis voor het hoge prestatieniveau van de 400V AMG-accu wordt gevormd door de directe koeling: voor het eerst worden de 560 cellen individueel gekoeld. Ze worden voortdurend omringd door een koelmidel op basis van een niet-brandbare vloeistof. Vergeleken met water heeft het koelmiddel een twee tot drie keer hogere warmtecapaciteit en slaat het meer thermische energie op. Voor directe koeling moesten de AMG-specialisten nieuwe, millimeterdunne koelkanalen ontwikkeld met een breedte die overeenkomt met de hoogte van de cilindervormige cellen.
De ontwikkeling van het lithium-ion-energieopslagsysteem is in z'n geheel geïnspireerd op technologieën die zich hebben bewezen in de F1-bolides van het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team. De AMG-accu claimt een hoog vermogen dat frequent achterelkaar kan worden opgeroepen. e accu heeft een capaciteit van 6,1 kWh, 70 kW continuvermogen en 150 kW piekvermogen. Het laden vindt plaats via de 3,7 kW boordlader met wisselstroom aan een laadstation, wallbox of gewoon stopcontact. De constructie van de accu zorgt voor een snelle vermogensafgifte en -absorptie en maakt het mogelijk om 13 km volledig elektrisch af te leggen (EAER).
Recuperatie in vier niveaus selecteerbaar
Omdat de accu zich dankzij directe koeling altijd in het optimale temperatuurvenster van circa 45 graden bevindt, kan de recuperatie ook worden geoptimaliseerd. Normaal gesproken warmt een accu zo sterk bij een hoog recuperatievermogen, dat de energieterugwinning beperkt moet worden. Dat geldt niet bij direct koeling. Het recupereren begint al bij het uitrollen, zonder dat daarbij het rempedaal hoeft te worden ingetrapt. Hierdoor wordt de accu geladen en ontstaat er een sterk remkoppel. De wielremmen slijten minder of hoeven, afhankelijk van het recuperatieniveau en de verkeerssituatie, helemaal niet te worden gebruikt.
Met de rechter AMG-stuurwieltoets kunnen vier verschillende recuperatieniveaus worden geselecteerd. Dit werkt in alle rijprogramma's, met uitzondering van 'Slippery'. In het hoogste niveau is het zogeheten 'one-pedal-driving' mogelijk. De accu kan worden gevoed met meer dan 100 kW vermogen. Een ander voordeel van recuperatie: het voertuig gaat op een steile afdaling niet sneller rijden. Het systeem werkt dan als een motorrem.
Actieve aerodynamica
Het actieve aerodynamica-element, dat is weggewerkt in de voertuigbodem vóór de motor, draagt bij aan een eenvoudig beheersbaar rijgedrag. Dit carbonprofiel is een exclusieve AMG-ontwikkeling en wordt beschermd door patenten. De instelling is afhankelijk van het gekozen AMG-rijprogramma, waarbij het profiel bij een snelheid van 80 km/h automatisch circa 40 mm naar beneden schuift. Hierdoor ontstaat het zogeheten Venturi-effect, dat het voertuig als het ware aan de weg zuigt en de opwaartse druk op de vooras vermindert.
Een andere actieve component is de uitschuifbare achterspoiler, die is geïntegreerd in de achterklep. De positie van de spoiler verandert afhankelijk van de rijomstandigheden. Het AMG-aerodynamicateam heeft de besturingssoftware afgestemd op hogere prestaties van de AMG GT 63 S E PERFORMANCE en tal van parameters gemodificeerd. In de berekeningen worden de rijsnelheid, de dwars- en langsacceleratie en de stuursnelheid meegenomen. Afhankelijk van het geselecteerde rijprogramma, kan de achterspoiler vanaf 80 km/h vijf nieuwe hoeken innemen, ter bevordering van de rijstabiliteit of ter verlaging van de luchtweerstand.
AMG ACTIVE RIDE CONTROL-onderstel
Eveneens standaard is het AMG ACTIVE RIDE CONTROLL-onderstel met semi-actieve rolstabilisatie. De schokdempers, die adaptief in rebound en compressie versteld kunnen worden, hebben daarnaast semi-actieve, onderling gekoppelde hydraulische elementen. Deze vervangen de conventionele dwarsgeplaatste torsiestaafstabilisatoren en reduceren de bewegingen van de carrosserie. De hydraulische aansluiting van de demperkamers op alle vier de wielen vindt plaats via de leidingen en stelkleppen in de adaptieve dempers.
De verbinding van de vier veerpoten en de drukregeling van de pomp en bedieningskleppen maken een zeer breed rolveerbereik mogelijk en verminderen tegelijkertijd de rolbewegingen. Figuurlijk gesproken: elke torsiestaaf van zacht tot stijf kan automatisch worden gerepresenteerd. Doordat zelfs oneffenheden aan één kant worden gecompenseerd, neemt het comfort tijdens de dagelijkse ritten toe. Bij dynamisch bochtenwerk reduceert de hydrauliek bovendien actief het camberverlies. Dankzij de hoge camberstijfheid stuurt de coupé zeer nauwkeurig.
Bij rechtuit rijden opent het systeem, afhankelijk van het rijprogramma en de rijomstandigheden, volledig. Het systeem compenseert eenzijdige obstakels die anders tot rolbewegingen zouden leiden. De kleinere rolbewegingen in bochten verhogen volgens de fabrikant zowel het comfort als de rijdynamiek.
Actieve achterasbesturing
De AMG GT 63 S E PERFORMANCE beschikt eveneens standaard over actieve achterasbesturing. Afhankelijk van de snelheid sturen de achterwielen óf in tegengestelde richting (tot 100 km/h) of in dezelfde richting (boven 100 km/h) als de voorwielen. Het systeem maakt daarmee zowel een wendbaar als een stabiel rijgedrag mogelijk. Dit zijn karakteristieken die, zonder achterasbesturing, met elkaar in tegenspraak zouden zijn. Andere voordelen zijn een betere beheersbaarheid van het voertuig in het grensbereik en minder stuurinspanning doordat de stuuroverbrenging van de voorwielen directer is.
keramisch AMG-composietremsysteem
Om de extreme kracht en de bijbehorende prestaties te kunnen beteugelen, is de AMG GT 63 S E PERFORMANCE standaard uitgerust met een keramisch AMG-composietremsysteem. Het systeem heeft bronskleurige, vaste remklauwen met zes zuigers vóór en zwevende remklauwen met één zuiger achter. De keramische composietremschijven zijn groter dan die van de AMG-modellen met alleen een verbrandingsmotor: op de vooras meten ze 420 x 40 mm en op de achteras 380 x 32 mm. Het remsysteem claimt extreem korte remwegen, een maximale stabiliteit en een grote fadingbestendigheid bij hoge belasting. Het systeem scoort bovendien met zijn lange levensduur. Het lichtgewicht materiaal vermindert de onafgeveerde massa.
Visuele modificaties
Het nieuwe exclusieve topmodel uit de tweedeurs AMG GT-serie onderscheidt zich met name aan de achterzijde. Nieuw is de geïntegreerde plug-in laadklep en de typeaanduiding tegen een rode achtergrond. Hij is ook uitgerust met trapeziumvormige, aan de buitenzijde geribbelde dubbele uitlaatsierstukken. Het 'E PERFORMANCE'-embleem op de voorspatschermen verwijst naar de aandrijving. Standaard heeft de hybrid 20 inch tienspaaks lichtmetalen AMG-velgen. Deze zijn aerodynamisch geoptimaliseerd, tantalgrijs en glansgedraaid, met voor banden 295/35 R20 op velgen 10,5J x 20 en achter banden 305/35 R20 op velgen 11,0 J x 20.
Net als voor de hele modelserie zijn tal van lakken en individuele uitrustingsdetails leverbaar voor de hybrid. Het exterieur kan verder worden geaccentueerd met diverse optiekpakketten. Er is ook nog een andere 20 inch lichtmetalen velg leverbaar of 21 inch gesmede velgen in diverse design- en kleurvarianten.
MBUX multimediasysteem met hybride-specifieke displays
HeDe AMG GT 63 S E PERFORMANCE beschikt over diverse AMG- en hybride-specifieke displays en functies. De exclusieve menu-onderdelen zoals AMG Performance onderstrepen het karakter. De hybride-techniek kan ook visueel worden ervaren: de vermogensstroom van de aandrijflijn wordt weergegeven via haarscherpe graphics. Ook de snelheid, het vermogen, het koppel en de temperatuur van de elektromotor kunnen worden weergegeven.