16 maart 2023
Mercedes-Benz GLB
Nieuws

Mercedes-Benz GLB

Mercedes-Benz vernieuwt GLB voor modeljaar 2023

16 maart 2023 - Mercedes-Benz vernieuwt de GLB voor modeljaar 2023. De vernieuwde voorbumper met optische onderrijbeveiliging wijst op zijn offroad-genen. De SUV-grille met vier horizontale lamellen en geïntegreerde ster benadrukt dit. Daar komen nog bij full-led koplampen en full-led-achterlichten. Mercedes-Benz breidt het optie-aanbod uit met vier extra velgdesigns en een nieuwe lak spectraalblauw metallic. In de basisuitvoering is de nieuwe GLB voorzien van 17 inch vijf-dubbelspaaks lichtmetalen velgen, hoogglanzend zwart en glansgedraaid. De GLB kan echter ook worden geconfigureerd met 18 inch tot 20 inch velgen.

Een van de blikvangers in het opgewaardeerde interieur is het vrijstaande dubbele scherm. Standaard zijn een 7 inch en een 10,25 inch display voor respectievelijk het combi-instrument en het multimediadisplay, als optie zijn twee 10,25 inch displays in widescreenlook leverbaar. Het stuurwiel van de huidige generatie is standaard bekleed met leder, als alternatief is lederlook ARTICO leverbaar. Bovendien is voor het eerst stuurwielverwarming leverbaar voor de AMG Line.

Mercedes-Benz GLB

Aanbodstructuur en standaarduitrusting

De nieuwe GLB is standaard uitgerust met comfortstoelen. Ze zijn bekleed met lederlook ARTICO en stof met een 3D-reliëf in zwart. Ze zijn optioneel leverbaar in de kleur saliegrijs. Drie interieurkleuren (zwart, macchiatobeige en saliegrijs) zijn leverbaar voor de uitrustingslijn Progressive. In de AMG Line is de standaard stoelbekleding lederlook ARTICO/microvezel MICROCUT nu ook leverbaar in bahiabruin. In de AMG Line is er keuze uit in totaal vier bekledingskleuren: zwart, bahiabruin, saliegrijs en de nieuwe kleur red pepper gecombineerd met zwart. De stoffen bekleding van de comfortstoelen bestaat voor 100 procent uit gerecyclede materialen, terwijl die verhouding bij de bekleding lederlook ARTICO/microvezel MICROCUT 65 procent bedraagt in het zitvlak en 85 procent in de onderzijde.

Mercedes-Benz heeft de standaarduitrusting van de GLB verbeterd. Tot de basisuitrusting behoren de grootlichtassistent, een achteruitrijcamera en het USB-pakket, naast bijvoorbeeld het lederen stuurwiel en de led-koplampen. Klanten hebben vanaf de uitrustingslijn Progressive ook de beschikking over het parkeerpakket en het spiegelpakket. Andere functionele uitrustingen worden gebundeld in pakketten die zijn afgestemd op de wensen van klanten. Wat betreft designkenmerken als kleuren, bekledingen, sierdelen en velgen kunnen klanten hun voertuig individueel configureren.

Nieuwste generatie MBUX met adaptieve software

De GLB beschikt nu over de nieuwste generatie MBUX met nieuw ontworpen weergavestijlen. 'Klassiek' biedt alle relevante bestuurdersinformatie, terwijl 'Sportief' kiest voor een dynamische toerenteller. Wie zich wil beperken tot essentiële inhoud, kan 'Subtiel' kiezen. In combinatie met de drie modi Navigatie, Assistentie en Services en de tien kleurenwerelden van de sfeerverlichting beschikken klanten over tal van individualiseringsmogelijkheden. Alle eerdere functies, zoals Media, Telefoon of Voertuig, zijn nog steeds beschikbaar, en kunnen worden bediend via het touchscreen of de vingerpads op het stuurwiel.

Bij de herziening van het telematicasysteem stonden een nieuw design en betere prestaties centraal. Voor meer connectiviteit heeft de GLB nu een extra USB-C-aansluiting en een groter USB-laadvermogen. Alle USB- aansluitingen zijn nu verlicht. In de toekomst wordt draadloos netwerken met smartphones via Android Auto Wireless of Apple CarPlay mogelijk.

Mercedes-Benz GLB

Intelligente spraakassistent

De intelligente spraakassistent van Mercedes-Benz is beter in staat tot dialoog en leren dankzij de online services in de Mercedes me-app die kunnen worden geactiveerd. Het systeem leert de bestuurder kennen en onthoudt de gebruikelijke instellingen of gebruikelijke routes. Op het juiste moment stelt het dan gepersonaliseerde infotainment-, comfort- en voertuigfuncties voor - passend bij de rijsituatie. Uiteraard kan de bestuurder dit voorstel indien nodig afwijzen met de functie "Nu niet voorstellen" of permanent deactiveren met "Niet meer voorstellen". HBepaalde acties kunnen zonder het commando "Hey Mercedes" worden geactiveerd, en de spraakassistent kan nu ook uitleg geven over voertuigfuncties. Als onderdeel van de MBUX spraakassistent van Mercedes me voegt de audiogids 'Tourguide' een functie toe aan reisinformatie; aanvankelijk alleen in Duitsland. Wanneer het spraakcommando "Hey Mercedes, start Tourguide" wordt gegeven, leest MBUX feiten voor over bezienswaardigheden langs de route voor. Het systeem reageert op de circa 3.400 bruine informatieborden langs de Duitse snelwegen.

In combinatie met de nieuwste generatie MBUX biedt het optionele Burmester surround sound system nu Dolby Atmos. Hierdoor krijgt muziek meer ruimte, helderheid en diepte. Bovendien past Dolby Atmos zich aan elke afspeelomgeving aan.

Digitale extra: nieuwe minigames

Een nieuwe digitale extra doet zijn intrede in de GLB met het optionele individualiseringspakket voor Mercedes me connect-services. Een selectie van minigames verandert de compacte SUV in een mobiele gameconsole. Het ontwikkelteam ontwierp ze specifiek voor de touchscreens en de touch control-buttons op het stuurwiel. De games kunnen alleen worden gespeeld of met medepassagiers. Klassiekers zoals Sudoku, Shuffle Puck, Pairs, Match 3 en een quiz zijn momenteel aan boord.

Dankzij de actieve besturing maakt een opwaardering van het rijassistentiepakket een comfortabeler bediening van de spoorassistent mogelijk. Het next generation parkeerpakket ondersteunt ook parkeren in lengterichting met 360 graden-visualisatie bij camera-ondersteund parkeren. Voor het eerst is ook de aanhangwagenassistent leverbaar voor de GLB. Dit vergemakkelijkt het achteruit manoeuvreren. Voorwaarde is een trekhaak met ESP-aanhangwagenstabilisatie in combinatie met het parkeerpakket met 360 graden-camera.

Mercedes-Benz GLB

Ge├źlektrificeerde aandrijvingen

De nieuwe GLB is in Europa leverbaar met vier benzine- en vier dieselmotoren. Het motorengamma omvat viercilinders met standaard een zeven- of achttraps DCT transmissie met dubbele koppeling. De twee krachtigste benzinemotoren worden standaard geleverd met de variabele vierwielaandrijving 4MATIC.

Om het verbruik en de uitstoot te verminderen, zijn alle benzinemotoren geëlektrificeerd. Deze mild-hybrids zijn uitgerust met een 48V-boordnet voor de riemaangedreven startdynamo (RSG). Het kortstondig beschikbare extra vermogen van 10 kW van de RSG zorgt voor meer souplesse bij het wegrijden en kan ook worden gebruikt voor een extra boost. De RSG verhoogt ook het comfort: naast het trillings- en geluidsarme starten van de motor maakt het uitrollen ('zeilen') met uitgeschakelde verbrandingsmotor mogelijk. Bovendien recupereert de RSG energie tijdens het remmen en accelereren en voorziet zo zowel het 12V-boordnet als de 48V-accu van elektrische energie.

De 2,0 liter viercilinder dieselmotor beschikt over een eentraps turbo met variabele turbinegeometrie. De cilinderkop en het carter zijn gemaakt van lichtgewicht aluminium. De door Mercedes-Benz ontwikkelde NANOSLIDE-coating vermindert de wrijving tussen de cilinderwand en de stalen zuiger. Dit verlaagt het verbruik en de uitstoot.

Carsub
Remschijf.nl