17 april 2023
Mercedes-Benz EQS SUV
Nieuws

Mercedes-Benz EQS SUV

Mercedes-Maybach introduceert EQS SUV

17 april 2023 - Met de Mercedes-Maybach EQS 680 SUV presenteert het merk zijn eerste volledig elektrische productiemodel. Het is gebaseerd op de technologie van de EQS SUV van Mercedes-EQ en combineert die met de exclusiviteit van Maybach. Het exterieur met rechtopstaande Mercedes-ster op de motorkap en het markante Black Panel-front zorgt voor een unieke uitstraling. Ook de als optie leverbare tweekleurenlak is typerend voor het merk.

Het front wordt gekenmerkt door het merktypische Black Panel met verticale, verchroomde sierlijsten in 3D-dieptelook. Het grote Black Panel is voor het eerst één glad, dicht geheel. Het element voor de radarsensoren is volledig geïntegreerd en niet meer zichtbaar. Verchroomde lamellen zijn ook te vinden op de luchtinlaat van de voorbumper. Het klassieke opschrift 'MAYBACH' is verwerkt in een verchroomde sierlijst, die een eenheid vormt met de doorlopende lichtband van de standaard DIGITAL LIGHT-koplampen. Het Maybach-patroon met diverse kleine merkemblemen is ook te vinden in de sierelementen aan weerszijden van de voorbumper. DIGITAL LIGHT verwelkomt en neemt afscheid van de bestuurder met een speciale lichtanimatie. Voor een extra welkom schijnt een animated projectie van het Maybach- pattern die in alle vier de portieren.

Mercedes-Benz EQS SUV

En profil gezien zijn de chroomsierlijsten van de zijruiten en de verchroomde B-stijlpanelen specifieke kenmerken. Dit decoratieve element is een integraal onderdeel van de Mercedes-Maybach signatuur en benadrukt de lengte van het achtercompartiment. Een Maybach-embleem op de D-stijlen onderstreept de kwaliteit. Het EQS-embleem is geïntegreerd in het voorste driehoeksruitje. Geheel bijpassend staat de Mercedes-Maybach EQS SUV op exclusieve 21 of 22" lichtmetalen en gesmede velgen. Een andere blikvanger zijn de standaard treeplanken, die in het donker verlicht zijn. De treden zijn van geanodiseerd aluminium, wat de krijtstreeplook van het Black Panel-front weerspiegelt.

Tot het uiterlijk van de Mercedes-Maybach EQS SUV behoort ook de merktypische tweekleurenlak met pinstripe. Het wordt met de hand aangebracht volgens de hoogste kwaliteitscriteria en is leverbaar in vijf kleurencombinaties: hightechzilver / obsidiaanzwart, hightechzilver / nautiekblauw, obsidiaanzwart /selenietgrijs, obsidiaanzwart / kalaharigoud en fluweelbruin / onyxzwart.

Het interieur

Een functie voor de voorpassagiers is het standaard MBUX Hyperscreen met 'zero layer' en voor Mercedes-Maybach specifieke opstartanimaties op alle drie de displays. De algehele uitstraling is speciaal ontworpen voor de Mercedes-Maybach EQS SUV en heeft een diepblauw kleur. De wijzers in de twee ronde klokken zijn ontworpen als een zijden sjaal die elegant in de wind beweegt naargelang de snelheid en rijstijl. TDe randen van de ronde klokken zijn uitgevoerd in de merktypische kleur roségoud. Een alternatieve weergavevorm voor de klokken is de sportieve 'Pure EV' stijl. Een 3D-prestatiebalk geeft hierbij de rijstatus weer (rijden, accelereren, laden).

Het centrale display begint met het startscherm en de 'zero layer'. In deze basisinstelling neemt de navigatiekaart een prominente plek in. De bestuurder kan 80 procent van de meest voorkomende interacties direct uitvoeren zonder de toepassing te veranderen. Het systeem reageert situatie-afhankelijk en gepersonaliseerd met slimme suggesties en anticiperende voorstellen.

De functionele inhoud en de bedieningsstructuur van alle drie de displays komen overeen met die van de EQS SUV van Mercedes-EQ. Het uiterlijk kan worden aangepast met drie weergavestijlen (subtiel, sportief, MAYBACH) en drie modi (navigatie, assistentie, service).

De achterpassagiers ervaren dezelfde reeks infotainment- en comfortfuncties met twee 11,6 inch displays op de rugleuningen van de voorstoelen. Met het standaard MBUX High-End Rear Seat Entertainment kan inhoud worden gedeeld op de verschillende displays. Ook is het mogelijk om vanaf de zitplaatsen achterin de navigatiebestemmingen te selecteren en te wijzigen. Tot de standaarduitrusting behoren ook de MBUX-tablet voor achterin, die ook buiten de auto kan worden gebruikt, en de MBUX interieurassistent. Deze kan met behulp van camera's de bedieningswensen van de passagiers herkennen aan de hand van lichaams- en handbewegingen en de bijbehorende functies uitvoeren, bijvoorbeeld het inschakelen van de leeslampjes.

De Mercedes-Maybach EQS SUV wordt standaard geleverd met nappaleder Exclusief in de warme kleuren espressobruin / balaobruin pearl. De kleurencombinatie macchiatobeige / bronsbruin pearl is optioneel leverbaar. Voor een alternatieve uitstraling is nappaleder Exclusief Maybach MANUFAKTUR als optie leverbaar in kristalwit / zilvergrijs pearl. Het leder in alle interieurkleuren is verkregen met behulp van een duurzame verwerking. Als sierdelen zijn natuurlijke houtsoorten leverbaar: MANUFAKTUR openporig berkenhout bruin en MANUFAKTUR openporig wortelnotenhout bruin, evenals MANUFAKTUR pianolak zwart flowing lines.

Grondstofbesparende luxe

De Mercedes-Maybach EQS SUV is het eerste model van Mercedes-Benz AG dat is uitgerust met plantaardig gelooid leder. Als looimiddel worden onder andere schillen van koffiebonen gebruikt. Het voor het looien gebruikte water wordt in een gesloten circuit geleid en vloeit na recycling terug in natuurlijk water. Ook de bij het looien gebruikte vetstoffen zijn uitsluitend plantaardig. Het duurzaam verwerkte leder wordt niet geconserveerd met zout. Dit bespaart circa 45 kg zout per voertuig met lederen stoelbekleding. Uit de 'bijproducten' van het looien ontstaan nieuwe upcyclingproducten, zoals composteerbare bloempotten, isolatieschuim of vlonderplanken. Het duurzaam verwerkte leder is dus grondstofbesparend. Ook de koffieboeren profiteren daarvan, omdat ze een tweede inkomen ontvangen uit de verkoop van de schillen van koffiebonen.

Mercedes-Benz EQS SUV

Mercedes-Benz heeft bindende criteria vastgesteld voor duurzaam verwerkt dierlijk leder. Een belangrijke inkoopeis voor leveranciers is dat de toeleveringsketen van het leder vrij moet zijn van elke vorm van illegale ontbossing. De begrazingsgebieden mogen niet bijdragen aan de bedreiging of het verlies van natuurlijke bossen. In dit verband moeten de partners hun gehele toeleveringsketen inzichtelijk maken, van het landbouwgebied tot het eindproduct. De leerhuiden mogen alleen afkomstig zijn van dieren uit soortspecifieke houderijen. Voor het looien mogen alleen plantaardige of alternatief duurzame looistoffen worden gebruikt die volledig chroomvrij zijn. Voor het veredelde leder eist Mercedes-Benz van zijn partners een levenscyclusanalyse die alle stadia van het proces van toegevoegde waarde (Life Cycle Assessment) omvat.

Mercedes-Maybach wil luxe combineren met duurzaamheid. In de Mercedes-Maybach EQS SUV is een aantal onderdelen en componenten gemaakt van grondstofbesparende materialen. Ook secundair staal en gerecycled aluminium zijn in het voertuig gebruikt. Het gebruik van gerecyclede materialen is een belangrijke maatregel op weg naar decarbonisatie. Daarbij komt nog de CO2-neutrale productie van de Mercedes-Maybach EQS SUV en diens accu in de Mercedes-Benz fabrieken in Alabama, VS. Het doel van Mercedes-Benz is om aan het eind van dit decennium de CO2-emissie per nieuwe personenwagen over de gehele levenscyclus ten minste te halveren ten opzichte van het niveau van 2020. Vanaf 2039 moet het nieuwe personen- en bestelwagengamma over de gehele levenscyclus en in de gehele waardeketen CO2-neutraal zijn.

Geluid

De nieuwe luxe SUV bouwt voort op het geluids- en trillingscomfort van de EQS SUV van Mercedes-EQ. Dit omvat de inkapseling van de elektrische aandrijflijn voor en achter, het draagframe op de vooras en de via rubberen steunen dubbel ontkoppelde aandrijfeenheden. Ook de speciale akoestische schuimen in bepaalde carrosseriedelen en de voertuigbodem zijn overgenomen. Ze verminderen het geluid van steenslag in de wielkasten.

De uitgebreidere NVH-maatregelen (Noise, Vibration, Harshness) in de Mercedes-Maybach EQS SUV zijn vooral gericht op het achtercompartiment. De met lederlook ARTICO beklede bagageafdekking is een dwars op de carrosserie bevestigd schot. Hij wordt bevestigd aan de bovenste rand van de rugleuning van de achterzitplaatsen en sluit de bagageruimte af tot aan de onderkant van de achterruit.

De vering

De luchtvering AIRMATIC met traploos verstelbare demping ADS+ is standaard. Om de bodemvrijheid te vergroten, kan het voertuigniveau tot 35 mm worden verhoogd. Achterasbesturing met een stuurhoek tot 4,5° is ook standaard. Als alternatief kunnen de achterwielen tot een hoek van 10° worden gedraaid. Dit maakt een draaicirkel van 11,0 in plaats van 11,9 meter mogelijk, wat overeenkomt met die van veel compacte modellen.

Naast de DYNAMIC SELECT-rijprogramma's 'ECO', 'Sport', 'Offroad' en 'Individual' heeft de Mercedes-Maybach EQS SUV het speciale rijprogramma 'MAYBACH'. Het vervangt het klassieke rijprogramma 'Comfort' en is geheel gericht op maximaal rijcomfort voor de achterpassagiers. Het zorgt voor minimale lichaamsbewegingen achterin. Daar bevindt zich een oscillatieknooppunt, zodat de amplitudes het laagst zijn. Het rijprogramma 'MAYBACH' is de standaardinstelling.

De Mercedes-Maybach EQS 680 SUV heeft een vermogen van 484 kW en een actieradius tot 600 km (voorlopige waarde). Hij heeft standaard 4MATIC vierwielaandrijving.