2 november 2004
Mazda RX-8

Mazda RX-8

Mazda RX-8 Hydrogen op openbare weg

Autozine
2 november 2004 | Mazda heeft voor de RX-8 Hydrogen toestemming gekregen van de Japanse autoriteiten om gebruik te maken van de openbare weg in Japan en als zodanig deze bijzondere versie van de revolutionaire RX-8 te testen. De RX-8 Hydrogen is uitgerust met een waterstof rotatiemotor met een dubbel brandstofsysteem, dat onder meer bestaat uit een hogedruk waterstoftank en een aparte benzinetank. De berijder heeft via een schakelaar in het interieur de keuze om op waterstof of op benzine te rijden. De Mazda RX-8 Hydrogen schrijft daarmee opnieuw geschiedenis en is de eerste auto met een waterstof rotatiemotor voor de openbare weg.

De toestemming van het Ministerie voor Infrastructuur en Transport in Japan (MLIT) volgt 12 maanden na de onthulling van de conceptversie van de Mazda RX-8 Hydrogen op de Tokio Motor Show in oktober 2003. Het eerstvolgende doel van Mazda met deze auto is het vaststellen van de praktische haalbaarheid van de auto in het dagelijks gebruik. De daarop volgende stap is het beschikbaar stellen van een aantal van deze auto's aan de overheid en aan leasemaatschappijen.

Mazda RX-8

De testauto H2RE, zoals hij officieel te boek staat, levert prestaties zonder dat daarbij enige ruimte voor de vier volwassen passagiers moet worden ingeleverd: de hogedruk waterstoftank is gemonteerd in de kofferruimte. De auto wordt aangedreven door een aangepaste versie van de Renesis rotatiemotor. De aanpassing betreft de montage van een elektronisch gestuurd systeem voor de directe injectie van het waterstofgas. De Renesis rotatiemotor leent zich bij uitstek voor het gebruik van waterstof omdat het inlaatsysteem van de motor relatief koel blijft. Daardoor is er minder kans is op backfire, iets waar conventionele motoren op waterstof vaak mee te kampen hebben. Het is vanzelfsprekend dat het gebruik van waterstof leidt tot uitstekende milieuvriendelijke eigenschappen: geen emissie van CO2 en bijna geen emissie van NOx. En omdat er gebruik wordt gemaakt van bestaande componenten en productiefaciliteiten kan deze innovatieve waterstof rotatiemotor tegen zeer lage kosten worden gebouwd en is de betrouwbaarheid verzekerd.

Nog belangrijker is het feit dat het tweevoudige brandstofsysteem er voor zorgt dat met gemak de eerstvolgende tankstop kan worden gehaald van de nu nog schaars verspreide tankstations met waterstof. Mazda blijft zich naar eigen zeggen inzetten om de praktische bruikbaarheid van deze techniek verder te verbeteren en bij te dragen aan een samenleving met waterstof als brandstof.

Mazda onthult RX8 Hydrogen in NoorwegenMazda onthult RX8 Hydrogen in Noorwegen
11 mei 2009
Mazda RX-8 Hydrogen RE op openbare wegMazda RX-8 Hydrogen RE op openbare weg
15 oktober 2008
Mazda viert 40 jaar rotatiemotorMazda viert 40 jaar rotatiemotor
30 mei 2007
Mazda RX-8 Hydrogen RE rijdt in EuropaMazda RX-8 Hydrogen RE rijdt in Europa
28 augustus 2006
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum