30 mei 2007
Mazda RX-8

Mazda RX-8

Mazda viert 40 jaar rotatiemotor

Autozine
30 mei 2007 | Vandaag precies 40 jaar geleden introduceerde Mazda zijn eerste auto met rotatiemotor, de Mazda Cosmo Sport. Tussen die datum en eind april 2007 produceerde het Japanse automerk zo'n 1.970.000 auto's met rotatiemotor en is thans het enige automerk ter wereld dat de rotatiemotor nog in serieproductie heeft, in de Mazda RX-8.

President en bestuursvoorzitter van Mazda Motor Corporation, Hizakazu Imaki, over dit heuglijke feit: "De rotatiemotor staat symbool voor Mazda. De motor kwam tot stand dankzij de tomeloze inzet van onze voorgangers en onze bedrijfscultuur, die het aangaan van grote uitdagingen stimuleert. We houden deze traditie met trots in stand en zetten onderzoek naar en ontwikkeling van de rotatiemotor voort, in overeenstemming met het plan voor duurzame ontwikkeling, dat we in maart van dit jaar presenteerden. We hebben grote verwachtingen van ons antwoord op de milieuproblematiek, de waterstofrotatiemotor, die al in de praktijk zijn nut heeft bewezen. Mazda heeft de ambitie zijn rotatiemotortechnologie verder te verfijnen en blijft dan ook investeren in onderzoek en ontwikkeling".

Mazda RX-8

Eind jaren vijftig gaf een flink aantal autofabrikanten veel geld uit aan de ontwikkeling van een rotatiemotor. De meesten gooiden echter de handdoek in de ring omdat ze niet in staat bleken de grote technische uitdagingen te overwinnen die met deze technologie gepaard gaan. Mazda hield als enige vol, overwon deze obstakels en nam met succes de rotatiemotor in massaproductie. Op 30 mei 1967 bracht Mazda de eerste auto met rotatiemotor op de markt: de Cosmo Sport 110S. Hierna volgden andere RE-modellen, (RE staat voor Rotary Engine), zoals de Familia Rotary Coupe, de Savanna, de RX-7 en de Eunos Cosmo. In de loop der jaren verbeterde Mazda de prestaties van de rotatiemotor wat betreft verbruik en uitstoot en lieten de verkopen van modellen met rotatiemotor een stijgende lijn zien.

Mazda RX-8

Mazda is al sinds 1968, een jaar na de introductie van de Cosmo Sport, met auto's met rotatiemotor actief in de autosport. In 1991, schreef de Mazda 787B geschiedenis in de ontwikkeling van de rotatiemotor door als enige Japanse auto ooit de 24 uren van Le Mans te winnen. Minder bekend in Europa, maar daarom niet minder belangrijk, zijn de meer dan 100 overwinningen die Mazda's met rotatiemotor in de toerwagenklasse in Japan en de Verenigde Staten behaalden.

Mazda RX-8

De RX-8 sportwagen verscheen in april 2003. Deze unieke auto wordt aangedreven door de nieuwste generatie Renesis rotatiemotor zonder drukvulling (turbocompressor) en is compacter, krachtiger en groener dan zijn voorgangers. Het Britse technologietijdschrift "Engine Technology International" kende in 2003 de Renesis-motor de onderscheiding International Engine of the Year 2003 toe. Mazda's rotatiemotor werd daarbij door de jury tevens gekozen tot "Best New Engine of 2003" en als beste krachtbron in de categorie van 2.5 liter tot 3.0 liter. Dit laatste is opmerkelijk gezien het feit dat de Mazda Renesis rotatiemotor een cilinderinhoud van slechts 1308 cc heeft. De motor won dezelfde titel een jaar later opnieuw en werd daarna nog vele malen onderscheiden.

Mazda RX-8

Op dit moment houdt Mazda zich bezig met de verdere ontwikkeling van de rotatiemotor op waterstof, een motor die geen uitstoot kent van CO2, een van de broeikasgassen. De ontwikkeling van de RE op waterstof begon in 1991 en heeft tot op heden geresulteerd in de RX-8 Hydrogen RE, die commercieel geleast kon worden. Op dit moment rijden er in Japan zeven Mazda's RX-8 met waterstof rotatiemotor onder commercieel leasecontract rond.

Mazda onthult RX8 Hydrogen in NoorwegenMazda onthult RX8 Hydrogen in Noorwegen
11 mei 2009
Mazda RX-8 Hydrogen RE op openbare wegMazda RX-8 Hydrogen RE op openbare weg
15 oktober 2008
Mazda RX-8 Hydrogen RE rijdt in EuropaMazda RX-8 Hydrogen RE rijdt in Europa
28 augustus 2006
FIA erkent snelheidsrecords Mazda RX8FIA erkent snelheidsrecords Mazda RX8
3 oktober 2005
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum