15 oktober 2008
Mazda RX-8

Mazda RX-8

Mazda RX-8 Hydrogen RE op openbare weg

Autozine
15 oktober 2008 | De Mazda RX-8 Hydrogen RE is vanaf vandaag te zien op de openbare weg in Noorwegen. De introductie van de door een waterstof-rotatiemotor aangedreven RX-8 maakt onderdeel uit van de samenwerking met het 'Hydrogen Road of Norway' (HyNor) project, dat zich richt op de implementatie van een transportsysteem met 'groene' energie op basis van waterstof.
 

De goedkeuring van de Noorse overheid voor gebruik op de openbare weg is de voorbode van de levering van 30 exemplaren van de RX-8 Hydrogen RE aan HyNor, die ze als leaseauto's in gebruik zal nemen. Het is de eerste keer dat de Mazda RX-8 met waterstof-rotatiemotor buiten Japan op de openbare weg dagelijks in gebruik zal worden genomen.

Mazda RX-8

De RX-8 Hydrogen RE is een voorbeeld van Mazda's duurzame strategie, waarin het accent ligt op de ontwikkeling van technologieën met een zo laag mogelijke belasting voor het milieu, maar die toch zorgen voor opwindend rijplezier en veel veiligheid. Mazda is de enige autofabrikant ter wereld die de rotatiemotor nog in serieproductie levert. Niet alleen het bijzondere technische ontwerp maakt de motor beter geschikt voor de verbranding van waterstof maar ook de aanpassing naar waterstof als brandstof gaat erg makkelijk. De RX-8 Hydrogen RE is bovendien een auto die op twee brandstoffen kan rijden: benzine en waterstof.

"De deelname aan het HyNor project is voor ons de eerste stap in een nieuwe fase" zegt Akihiro Kashiwagi, Program Manager van Mazda en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het waterstof RE systeem. "We zijn bijzonder verheugd om deel uit te kunnen maken van deze infrastructuur in Noorwegen, gebaseerd op waterstofenergie. Mazda kan op deze wijze heel goed en handig gebruik maken van de data en ervaringen die uit dit project voortkomen voor de verdere ontwikkeling van auto's op waterstof".