30 januari 2015
Mazda MX-5

Mazda MX-5

Mazda geeft specificaties nieuwe MX-5 vrij

Autozine
30 januari 2015 | Mazda heeft meer informatie en foto's van de nieuwe MX-5 (ND 2015) vrijgegeven. Na 25 jaar en drie generaties begint Mazda aan een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van zijn legendarische MX-5 roadster. Sinds de introductie van de MX-5 in 1989 zijn er meer dan 947.000 exemplaren geproduceerd. Het principe dat ten grondslag ligt aan de auto, die de vrijwel uitgestorven markt van roadsters nieuw leven heeft ingeblazen, is nog altijd het pure rijplezier op basis van een lichtgewicht ontwerp en een gunstige gewichtsverdeling.

Op zoek naar een Mazda MX-5?
bynco heeft er 2 vanaf € 25.745,-

Mazda MX-5

Geheel in lijn met zijn naamgeving in Japan, Mazda Roadster, zorgt de basisvorm ervoor dat de inzittenden maximaal genieten als het dak is geopend en de ramen omlaag zijn gedaan. Het ontwerpteam heeft zich ingespannen om ervoor te zorgen dat de MX-5 met het dak open net zo goed oogt als met het dak gesloten. Ook is er een zitpositie voor de bestuurder gecreëerd die ervoor zorgt dat hij op comfortabele wijze kan genieten van het rijplezier dat de MX-5 te bieden heeft. Dit is onder meer gerealiseerd door het interieurcompartiment iets naar achteren te verplaatsen waardoor de inzittenden precies halverwege de auto lijken te zitten. Tevens zijn de stoelen lager geplaatst om bij te dragen aan het lagere zwaartepunt.

Mazda MX-5

Met deze proporties als uitgangsbasis ging het ontwikkelingsteam de uitdaging aan om de vormtaal "Kodo" dieper uit te werken en al hun wensen te realiseren in het nieuwe design.

Om een aanzienlijke gewichtsbesparing te kunnen realiseren beschikt de vierde generatie MX-5 over de nieuwste SKYACTIV-technologie en de bijbehorende filosofie voor een carrosserie- en chassisstructuur, die de basis vormen voor een lichtgewicht roadster. Ook breekt deze auto met de trend van alsmaar grotere wordende auto's: dit is de meest compacte MX-5 tot nu toe. Om het gewicht van de carrosserie te kunnen verlagen en tegelijkertijd een grote carrosseriestijfheid te bewerkstelligen werd het hoog opgehangen ruggengraatframe (dat sinds de derde generatie wordt toegepast) verder verstevigd.

Mazda MX-5

Daarnaast wordt gebruikgemaakt van grotere chassisdelen, waardoor minder componenten benodigd zijn. Tevens vormt het chassis nu meer één geheel met de carrosserie, wat voor een optimale structuur zorgt. Zo doet een deel van de carrosseriestructuur ook dienst als chassisstructuur, wat zowel voor een gewichtsverlaging als een nog hogere torsiestijfheid zorgt.

Om het gewicht verder te verlagen werden veel aluminium onderdelen toegepast. Naast carrosseriedelen die reeds van aluminium werden vervaardigd, zoals de motorkap en de achterklep, zijn nu ook de voorspatborden en de verbindingen en afdekpanelen voor de softtop van aluminium.

Door de frames van de vóór- en achterbumper eveneens van aluminium te maken wist Mazda het gewicht van de overhangende delen te verlagen, wat voor een geringere massatraagheid en zodoende voor een beter weggedrag zorgt. Bij het onderstel is de fuseedrager nu van aluminium gemaakt, net als de bovenste en onderste draagarmen aan de voorzijde, het motorframe en de naafdragers aan de achterzijde. Een ander voorbeeld van de intensieve toepassing van lichtgewicht materialen is de kabelboom, waardoor nog meer gewicht wordt bespaard.

Al bij de eerste generatie pasten de ontwerpers van de MX-5 de 'grammenstrategie' toe die Mazda later ook is gaan toepassen in andere modellen. Dit geldt eveneens voor de vierde generatie. Zoals de naam al aangeeft wordt er op alle mogelijke manieren geprobeerd om het gewicht te verlagen: elke gram telt.

Mazda MX-5

Om de gewenste compacte afmetingen te realiseren is de carrosserie van de vierde generatie MX-5 het kortst van alle generaties die tot nu toe zijn gebouwd. De wielbasis werd eveneens korter gemaakt. Om ondanks het compactere formaat toch fraaie proporties te realiseren moest de auto tevens lager worden gemaakt. Door de motor lager te plaatsen kon de hoogte van de motorkap worden gereduceerd. Dat leidde er weer toe dat de stoelen lager gemonteerd konden worden, wat voor een comfortabele zitpositie zorgt die afgestemd is op de lagere totale hoogte van de vierde generatie MX-5.

De reductie van de totale lengte werd vooral gerealiseerd door de overhang vóór en achter korter te maken. Zodoende past de aandrijflijn zonder problemen in de kortere carrosserie, ondanks de front-middenmotor en de achterwielaandrijving.

Mazda MX-5

De pedalen zijn zo geplaatst dat de bestuurder ze kan bedienen zonder zijn benen te hoeven strekken en ook bij de vormgeving van de bedieningselementen en de displays stond een maximale ergonomie centraal. Daarnaast zorgen de gereduceerde hoogte van de motorkap en de naar achteren verplaatste A-stijlen en voorruitframe voor een panoramisch zicht te, waardoor de weg en de overige verkeersdeelnemers beter zichtbaar zijn.

De MX-5 is leverbaar met speciaal op dit model afgestemde 1.5 liter en 2.0 liter SKYACTIV-benzinemotoren met directe injectie, die zijn gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak of (tegen meerprijs) aan een zestraps automatische transmissie. Het model beschikt over SKYACTIV-technologie en een in lengterichting geplaatste motor in combinatie met achterwielaandrijving.

Mazda MX-5

Met behulp van de nieuwste SKYACTIV-technologie werden een chassis en een carrosserie ontwikkeld die passen bij een achterwielaangedreven auto. Voorbeelden van deze benadering zijn de lichtere, stijvere voorwielophanging met dubbele draagarmen en een multilink-achteras die zowel tijdens accelereren, remmen als enthousiast bochtenwerk voor een gevoel van maximale controle en stabiliteit zorgt.

Uiteraard is dit model ook voorzien van de i-ACTIVSENSE actieve veiligheidstechnologieën van Mazda. Deze systemen maken gebruik van radar, camera's en andere zaken om potentieel gevaar te herkennen en de bestuurder zodoende te ondersteunen. De toegepaste SKYACTIV-technologie zorgt ervoor dat de botsenergie optimaal wordt opgevangen en garandeert eveneens een maximale carrosseriestijfheid, ook met een geopend dak. De SRS zijairbags vangen bovendien het hoofd op en Mazda's actieve motorkap biedt voetgangers de nodige bescherming.

Op zoek naar een Mazda MX-5?
DAS import heeft er 322 vanaf € 18.142,-

Mazda MX-5

Mazda MX-5 tijdelijk als GinzanMazda MX-5 tijdelijk als Ginzan
11 september 2020
Mazda MX-5 als 30th Anniversary EditionMazda MX-5 als 30th Anniversary Edition
7 februari 2019
Sterkere motoren voor Mazda MX-5Sterkere motoren voor Mazda MX-5
20 juni 2018
Mazda MX-5 aangepast voor 2018Mazda MX-5 aangepast voor 2018
11 januari 2018
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Occasions

KM-kosten

Forum