8 maart 2002

Mazda 6 (2002 - 2008)

de mazda 6 is vanaf juni te koop in nederland

8 maart 2002 - Vanaf eind juni zal de eerste uitvoeringsvariant van de Mazda 6-serie in de Nederlandse showrooms bewonderd kunnen worden. Het is de Sedan-versie die simpelweg Mazda 6 wordt genoemd. In augustus volgt de Hatchback-uitvoering die de naam Mazda 6 Sport meekrijgt. Een stationwagen, die als Mazda 6 Sport Wagon wordt betiteld, komt in september naar ons land.

Als opvolger van de 626 is de Mazda 6 op alle fronten een totaal nieuw concept in het middenklasse segment. Door de grotere breedte is het volgens Mazda een van de ruimste auto's in zijn klasse. De schouderruimte bedraagt 1.425 mm en de vrije beenruimte van 61 mm geeft achterpassagiers alle vrijheid.

Mazda 6 (2002 - 2008)

Ook de motoren van de Mazda 6 zijn van een nieuwe generatie en voldoen aan de norm voor het jaar 2005. Er kan uit drie verschillende 16-kleps viercilinder benzinevarianten worden gekozen t.w.: een 1.8 liter krachtbron die goed is voor 120 pk / 88 kW, een 2.0 liter motor met 142 pk / 104 kW en een 2.3 liter motor; goed voor 166 pk / 122 kW. Deze 2.3 liter krachtbron beschikt over `s-werelds kleinste variabele kleptimingsysteem dat, ongeacht toerental of belasting, resulteert in een optimaal vermogen en rendement. Een variabele luchtinlaat en zogenaamde dubbele werveling-controlekleppen spelen een grote rol in de kracht van deze nieuwe motor. Tegelijkertijd zorgt het ultra stijve aluminium motorblok, met compacte balansassen, dat vibraties tot een absoluut minimum beperkt blijven. De nieuwe common rail dieselmotor van de tweede generatie met hoge drukinspuiting, die vanaf september in Nederland onder de naam CiTD leverbaar wordt, combineert een hoog rendement met lage emissies. Deze dieselkrachtbron wordt beschikbaar als 2.0 liter-uitvoering met een vermogen van 120 pk / 88 kW. Op het gebied van transmissies is er een handgeschakelde vijfbak en een viertraps automaat.

De Mazda 6 is voorzien van zes airbags. De voorste airbags beschikken over een nieuw tweetraps systeem dat zich aanpast aan de snelheid en de aard van de aanrijding. Door een geleidelijke opvang via de airbag wordt borstletsel voorkomen. Bij een zijdelingse aanrijding zorgen de gordijn airbags samen met de voor- en zij airbags voor hoofdbescherming van de inzittenden. De gordels hebben gordelspanners en belastingbegrenzers. Achterin zitten Isofix bevestigingspunten om kinderzitjes eenvoudig en stevig te kunnen bevestigen. Letsel bij voetgangers wordt zoveel mogelijk beperkt door de schokabsorberende motorkap.

Aan de basis van de Mazda 6 serie staat de 1.8 liter Exclusive-versie die vanaf 22.120 Euro van eigenaar verwisselt.