24 augustus 2011
Mazda 3 (2009 - 2013)
Nieuws

Mazda 3 (2009 - 2013)

RVM van Mazda bekroond met EuroNCAP Advanced Award

24 augustus 2011 - Het Rear Vehicle Monitoring system (RVM) van Mazda, zoals dat beschikbaar is op de Mazda3, is bekroond met een 'EuroNCAP Advanced' Award, die zal worden uitgereikt op de komende Autosalon van Frankfurt, de IAA 2011.

EuroNCAP was bij de beoordeling met name onder de indruk van de vele voordelen die het systeem biedt op het gebied van veiligheid. RVM helpt de bestuurder gevaarlijke situaties of zelfs botsingen met andere voertuigen te voorkomen tijdens het wisselen van rijstrook. Twee radarsensoren, gemonteerd links en rechts in de achterbumper, meten voortdurend de afstand en de relatieve snelheid van omringende voertuigen.

Mazda 3 (2009 - 2013)

Bij snelheden boven de 60 km/u waarschuwt Mazda's RVM de bestuurder met een oranje oplichtend icoontje in de buitenspiegel aan de zijde waar ofwel een voertuig zich in de dode hoek bevindt, ofwel een voertuig dit gebied binnen 5 seconden zal binnenrijden, gerekend tot een afstand van 50 meter achter de Mazda. Indien de bestuurder toch de richtingaanwijzer aanzet in de richting van het naderende voertuig zal het oranje icoontje snel gaan knipperen en klinkt er een waarschuwingssignaal om de bestuurder te waarschuwen niet van rijstrook te wisselen. Het systeem werkt onder nagenoeg alle weersomstandigheden en detecteert alle soorten voertuigen, inclusief motorfietsen.

Mazda heeft onderzocht dat bijna 5% van alle ongevallen plaatsvindt tussen voertuigen die dezelfde rijrichting hebben, waarbij 80% te wijten is aan het onzorgvuldig veranderen van rijstrook. Dankzij de specifieke eigenschappen van de RVM van Mazda moet het systeem in staat geacht worden om meer dan de helft van dit soort ongelukken te voorkomen.