23 december 2005
 

Kia Sorento (2002 - 2009)

Kia Sorento rijdt rond de wereld

Autozine
23 december 2005 | Christer Gerlach heeft zijn recordpoging met succes afgerond: solo rijden rond de wereld in een Kia Sorento via de beruchte Siberie route en door Mongolie. Precies vier maanden nadat hij vertrok vanaf het plein voor het Koninklijk paleis in Stockholm, staat Christer Gerlach er weer. Maar nu met een wereldreis op de kilometerteller van zijn volledig standaard Kia Sorento. Omdat hij Kerstmis thuis wilde vieren, vertrok de 61-jarige Zweed midden augustus.
AutoCoach

"Mijn vertrouwen in de prestaties en betrouwbaarheid van de Kia Sorento blijkt terecht", alsdus de enthousiaste Gerlach. "De grote wielen en banden waren essentieel bij het vinden van een berijdbare off-road route door een groot deel van Azië. Deze rit is nog nooit eerder solo gemaakt. Dagenlang achtereen waren er geen absoluut geen wegen of karrensporen om te volgen. Ik ben natuurlijk blij om thuis te zijn voor Kerstmis, maar vooral verrast omdat ik niet vermoeid ben. De Kia Sorento bewijst een opmerkelijk comfortabele auto te zijn, zelfs voor deze nogal buitengewone reis".

Kia Sorento (2002 - 2009)

Voor de uitdaging koos Gerlach een 3,5 liter V6 met automatische transmissie in volledig standaard uitvoering en met normale wegbanden. Zijn vertrouwen ging zo ver dat hij absoluut solo reed en bovendien zonder support team op de achtergrond. Het enige geplande onderhoud was een olieverversing thuis bij het Kia hoofdkantoor in Seoul, Zuid-Korea.

Het wereldomspannende avontuur leidde door 11 landen, met inbegrip van de meest barre uithoeken van Kazachstan en Mongolie. Voordat Gerlach vanuit Wladiwostok per veerboot naar Seoul kon vertrekken, moesten 3.500 km afgelegd worden door het woestijnachtige Siberië. Er is wel een Transsiberische spoorlijn van Moskou naar Wladiwostok, maar normale wegen ontbreken grotendeels.

De enige pech onderweg in de eerste helft van de rit bestond uit twee lekke banden door inrijding op scherpe stenen, een gesneuveld lampje en een losgetrilde koplamp. Op het tweede deel van de rit door Noord Amerika moest nog een lampje worden vervangen. Voor het overige reed de Kia Sorento probleemloos. Gerlach reed na de oversteek van Korea over de Stille Oceaan door Mexico en de USA via de bekende Route 66 (via California, Nevada, Arizona, Utah, New Mexico, Texas, Arkansas en South Carolina). Vervolgens stond de Kia enige tijd in de file: met 7.000 andere autos op s werelds grootste autotransportschip over de Atlantische Oceaan naar Bremerhaven in Duitsland. Het laatste stukje ging over de acht kilometer lange Oresund brug van Denemarken terug naar Zweden.

Gratis LPG-installatie op Kia SorentoGratis LPG-installatie op Kia Sorento
31 oktober 2008
Terugroepactie voor Kia SorentoTerugroepactie voor Kia Sorento
6 maart 2008
Kia presenteert Sorento Sinner EditionKia presenteert Sorento Sinner Edition
26 september 2007
Winnaars Kia Driving Experience bekendWinnaars Kia Driving Experience bekend
19 april 2006
 

Info

Techniek

Prijs

Forum