17 februari 2016
Kia Optima SW

Kia Optima Sportswagon

Kia introduceert Optima Sportswagon

Autozine
17 februari 2016 | Met de Optima Sportswagon introduceert Kia tijdens de Autosalon van Genève (3 t/m 13 maart) zijn eerste stationwagon voor het D-segment. Vorig jaar werd tijdens deze beurs de SPORTSPACE Concept voorgesteld, een concept car waarmee het design van de nieuwe stationwagon op basis van de Optima veel gelijkenissen vertoont. De Europese verkoop gaat in het vierde kwartaal van dit jaar van start.

Dat de Kia SPORTSPACE Concept als inspiratiebron diende, is te zien aan de scherpe lijnen en het langgerekte profiel. De afmetingen komen grotendeels overeen met die van de sedan, maar de carrosserie is 5 millimeter hoger geworden om zo maximale bagageruimte te realiseren. De voorzijde verschilt niet van die van de sedan, maar de markante, oplopende taillelijn loopt verder door naar achteren. De schuingeplaatste achterruit en de aflopende daklijn zorgen voor een sportieve uitstraling, net als de brede LED-achterlichten die om de hoeken van de carrosserie doorlopen. De achterbumper is voorzien van een geïntegreerde diffuser voor een dynamischere aanblik.

Kia Optima SW

De bagageruimte meet 553 liter (volgens VDA-norm) met de rugleuningen van de achterbank rechtop. Daarmee biedt hij 48 liter bagageruimte meer dan de Optima sedan. Dankzij een in drie delen (40:20:40) neerklapbare achterbank kunnen lange voorwerpen zoals ski's en snowboards worden meegenomen, terwijl op de buitenste zitplaatsen van de achterbank passagiers zitten. De automatische achterklep maakt het in- en uitladen heel eenvoudig.

De Optima Sportswagon krijgt naar wens een 1.7-liter CRDi-motor met 104 kW/141 pk en een koppel van 340 Nm of een 2.0 CVVT benzinemotor die 120 kW/163 pk sterk is. De dieselmotor is verkrijgbaar met een handgeschakelde zesversnellingsbak en Kia's nieuwe zeventraps transmissie met dubbele koppeling, kortweg DCT genaamd. De benzineversie komt als handgeschakelde zesbak en als zestraps automaat beschikbaar op de Europese markt. Daarnaast volgt er een sportieve GT-uitvoering die over een 180 kW/245 pk sterke tweeliter turbomotor met directe benzine-inspuiting beschikt.

Kia Optima SW

Als één van de eerste Kia-modellen wordt de Optima Sportswagon geleverd met Android Auto en Apple CarPlay. Beide systemen beschikken over spraakbesturing, waardoor de bestuurder altijd de aandacht bij het verkeer kan houden. Android Auto maakt het mogelijk om de apps en functies van de smartphone te bedienen via het infotainmentsysteem van de auto, zoals spraakgestuurde Google Maps-navigatie, handsfree bellen, tekstberichten versturen en stemherkenning. Ook kan muziek worden gestreamd via Google Play Music.

Apple CarPlay biedt een volledige Siri-spraakbediening om de verschillende functies en apps van de telefoon aan te sturen, waaronder navigatie via Apple Maps en bellen. Apple CarPlay ondersteunt tevens andere audio-apps, zoals muziek streamen en audioboeken. Android Auto en Apple CarPlay worden naar verwachting aan einde van dit jaar ook beschikbaar voor de Nederlandse markt.

Kia Optima SW

De Optima Sportswagon wordt tevens geleverd met Kia's nieuwe draadloze oplader voor mobiele apparaten, die onderin de middenconsole te vinden is. Ook beschikken zowel de voor- als achterpassagiers over een USB-aansluiting voor het opladen van mobiele apparaten (afhankelijk van het uitrustingsniveau).

De Optima Sportswagon wordt geleverd met tal van nieuwe veiligheidssystemen (beschikbaarheid verschilt per land). Zo is er een 360°-camerasysteem met vier camera's verkrijgbaar, dat het manoeuvreren en parkeren vergemakkelijkt. Daarnaast is de adaptieve cruise control leverbaar, die een veilige afstand bewaard tot de voorliggers.

Kia Optima SW

Een ander voorbeeld is de intelligente remassistentie (AEB), die zowel over een radar met een kort als een lang bereik beschikt. Daardoor kan het systeem auto's en voetgangers op hogere snelheid en van een grotere afstand herkennen dan systemen van sommige concurrerende merken. De 'City'-radar helpt bestuurders om aanrijdingen tot snelheden van 50 km/h te voorkomen of de gevolgen ervan te verminderen, terwijl de 'Urban'-radar tussen snelheden van 30 en 80 km/h werkt. Voetgangers worden tot een snelheid van 60 km/h herkend door het AEB (Autonomous Emergency Braking)-systeem.

De Europese verkoop van de Optima Sportswagon gaat in het vierde kwartaal van start. Het model krijgt 7 jaar garantie mee, met een maximum van 150.000 kilometer. De Europese uitvoeringen van de Optima Sportswagon worden gebouwd in de Zuid-Koreaanse fabriek, gelegen in Hwasung.

Kia Optima SW
AutoCoach
Kia vernieuwt Optima SW PHEV 2019Kia vernieuwt Optima SW PHEV 2019
14 januari 2019
Kia Optima aangepast voor modeljaar 2018Kia Optima aangepast voor modeljaar 2018
27 februari 2018
Kia prijst Optima SportswagonKia prijst Optima Sportswagon
29 augustus 2016
Kia onthult SportSpaceKia onthult SportSpace
17 februari 2015
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum