9 november 2011
 

Kia

West Coast Customs pimpt Kia's

Autozine
9 november 2011 | Tijdens de recente SEMA Show in Las Vegas presenteerde Kia zes unieke 'one-off' modellen, ontworpen door gerenommeerde designers en customers. Niemand minder dan West Coast Customs, bekend van het MTV-programma 'Pimp My Ride', tekende voor het design van twee van de zes creaties, waaronder de 'Slam Dunk' Blake Griffin Optima Hybrid. Een ander voor onze markt bekend en belangrijk model op de SEMA Show was de Kia Rio 5-deurs, die in Las Vegas debuteerde in twee zeer creatieve uitvoeringen: de 'Retro Surf' en als 'B Spec Racer'.
Info

Kia heeft de afgelopen jaren veel nadruk gelegd op design en de mogelijkheden voor kopers om hun Kia geheel naar eigen wens te kunnen personaliseren. Op de recente SEMA Show in Las Vegas liet Kia zien dat er op dat gebied altijd nog een overtreffende trap bestaat, door bezoekers van de show te trakteren op niet minder dan zes 'customized' Kia's.

Kia

Vooral de betrokkenheid van Kia in diverse sportdisciplines komt in de ontwerpen naar voren, waaronder basketbal, vrouwengolf en autosport. Naast de 'Hole-in-One' Michelle Wie Soul, eveneens een ontwerp van West Coast Customs, en de 'Hat Trick' Forte 5-deurs ging de aandacht van het publiek vooral uit naar twee opvallende Optima Hybrid-versies en twee nieuwe visies op de Kia Rio 5-deurs.

Op basis van de samenwerking tussen Kia en Blake Griffin, de Amerikaanse basketballer die de 2011 Sprite Slam Dunk Competition op zijn naam schreef, creëerde het wereldberoemde West Coast Customs voor de SEMA de unieke 'Slam Dunk' Blake Griffin Optima Hybrid. Uiterlijk direct herkenbaar aan het basketbalachtige, oranje kleurschema, de speciale 20 inch matzwarte wielen en Griffin's persoonlijke logo op de motorkap.

Kia

In het interieur zijn materialen van een basketveld op de vloer terug te vinden, evenals custom lederen stoelen met Griffin's handtekening geborduurd in de voorste hoofdsteunen. Naast tal van andere leder- en suèdeaccenten beschikt de 'Slam Dunk' Blake Griffin Optima Hybrid geheel in West Coast Customs-stijl over een giga audiosysteem, twee flatscreen TV's en een X-Box spelcomputer. En een auto als deze is vanzelfsprekend niet compleet zonder een 'Pop-A-Shot' basketbalnet in de kofferbak om tussen de bedrijven door nog even een balletje te kunnen gooien.

Overigens was er op de SEMA plaats ingeruimd voor nog een Optima Hybrid, in de vorm van de USTCC Optima Hybrid Pace Car. Sinds maart 2010 fungeert de Kia Soul in Amerika al steevast als officiële safety car voor de United States Touring Car Championship (USTCC) en volgend jaar gaat de strak gelijnde Optima Hybrid die rol overnemen. Met een gecombineerd vermogen van 206 pk is de Optima Hybrid zondermeer berekend op die taak, maar het Amerikaanse team van GoGoGear.com vond toch dat het beter kon.

Kia
Dutchlease

Daarom beschikt de USTCC Optima Hybrid onder andere over een free-flow luchtinlaatsysteem, een Magnaflow uitlaatsysteem, een verlagingsset, een voorsplitter en achtervleugel, lichtgewicht wielen en performancebanden waarmee de auto beter aan het asfalt plakt. Vanzelfsprekend is de auto uiterlijk direct ook herkenbaar aan zijn speciale livery en de LED-, HID- en stroboscoopverlichting die een safety car kenmerken. In het interieur is de USTCC Optima Hybrid voorzien van ondermeer een nieuw audiosysteem met niet minder dan 2.400 Watt.

En dan was er "natuurlijk" de nieuwe Kia Rio 5-deurs, die op de SEMA in twee verschillende uitdossingen debuteerde. De meest opvallende daarvan was de 'Retro Surf' Rio 5-deurs, een creatie van het Amerikaanse lifestyle magazine Antenna. Deze over-the-top Rio heeft alles wat een moderne, hedendaagse surf-dude zich maar kan wensen. Te beginnen met een uiterlijk dat niet te missen is, vooral vanwege de goudkleurige, 17 inch wielen en het goudbruine kleurschema, een speciale bodykit met een houten splitter, passend bij de authentieke houten surfplank op het dak, een verlaagde wielophanging en een dubbele uitlaat.

Kia

Het interieur bestaat uit een mix van bruine en beige stoffen met ruitpatronen en houten features, in lijn met de uiterlijke houten elementen. En voor de veeleisende surfer is de kofferbak natuurlijk voorzien van ondermeer een sapcentrifuge, een retro gameconsole met spelletjes uit de jaren '80, een platenspeler en schappen voor sandalen en kleren.

De Rio 5-deurs 'B Spec Racer' daarentegen gooit het over een hele andere boeg. Met dit model gaat Kia in Amerika racen in de speciale showroom raceklasse (B Spec), om daar de strijd aan te binnen met ondermeer de Mazda 2, Honda Fit, Ford Fiesta en tal van andere merken en modellen.

Kia

Bij B Spec racen gaat het om betaalbaar racen en Kia's Amerikaanse partner Kinetic Motorsports levert voor ongeveer 14.000 dollar een tailormade kit om de Rio 5-deurs te transformeren van een straatauto naar een serieuze racewagen. Deze kit bestaat onder andere uit een rolkooi, racestoel, een quick-release stuurwiel, een raceharnas, schokdempers, lichtgewicht wielen, slicks en een oliecarterkit.

AutoCoach
Kia maakt prijs Sportage 2022 bekendKia maakt prijs Sportage 2022 bekend
2 december 2021
Kia verkent inzichten in voertuigdataKia verkent inzichten in voertuigdata
25 november 2021
Kia onthult nieuwe NiroKia onthult nieuwe Niro
25 november 2021
Kia onthult Concept EV9Kia onthult Concept EV9
17 november 2021