10 januari 2006
 

Kia Soul

Kia geeft details van Soul concept car

Autozine
10 januari 2006 | Kia Motors Corporation (KMC) en Kia Motors America (KMA) onthullen de geheel nieuwe Soul concept car op de North American International Auto Show (NAIAS) in Detroit. De Kia Soul concept is een Cross-over Utility Vehicle (CUT) dat voortbouwt op stijlelementen van de Kia Mesa concept car die tijdens de voorgaande Auto Show van Detroit in 2005 werd voorgesteld.
AutoCoach
Info

"Het Soul project is een hechte samenwerking tussen onze designstudio's in California en in Korea", aldus Tom Kearns, hoofdontwerper bij KMA. "We zijn zelfs zover gegaan om een van onze designers voor anderhalve maand naar Korea uit te zenden tijdens dit project". Alleen al de naam van dit concept zinspeelt op de samenwerking tussen de twee designstudio's. "Wij wilden echt leven blazen in dit ontwerp, zeg maar er een ziel [= soul] in leggen en het woord soul is homofoon [= klinkt als] met Seoul, de thuisbasis van Kia Motors Corporation".

Kia

De symmetrisch vormgegeven koplamparmaturen bouwen voort op eerdere aspecten van het Mesa concept. De koplampen en de luchtinlaat voor de koeling zijn geplaatst in een functioneel verband. De brush guard [struikpantser] met mistlampen is tegelijk nuttig en onderstreept de SUV duurzaamheid van de Soul. In de flanken geven de uitstroomopeningen voor warme lucht uit het motorcompartiment ook een karakteristiek beeld.

De zijkanten van de Soul zijn ontworpen met veiligheid hoog in het vaandel en sterk genoeg om freestyle achterportieren mogelijk te maken. Deze portieren scharnieren aan de achterzijde en onthullen bij het openen dat de B-stijlen geheel ontbreken. Dit maakt instappen en uitstappen gemakkelijker. Zodra de portieren gesloten zijn, sluiten grendels zich in de vloer en in het dak. De virtuele B-stijl die hierdoor ontstaat, verhoogt de stijfheid van het koetswerk tijdens het rijden. De hoge plaatsing van de achterlichten is eigentijds en geeft ook betere zichtbaarheid en veiligheid voor de inzittenden.

De sfeer in de passagierscabine wordt bepaald door speciale verlichting. In plaats van het typische peertje tegen het dak zijn er gestileerde lichtelementen rondom elk van de panoramische glaspanelen in het dak. Dezelfde lichttechniek is toegepast in de deurpanelen en herinnert aan een luxe limousine. Dit onderstreept de stedelijke en sociale ambiance in de Soul. Twee semi-kuipstoelen geven comfort aan de bestuurder en bijrijder. De achterstoelen kunnen desgewenst omgeklapt worden voor extra laadruimte.

Kia

De voorwielaangedreven Soul wordt aangedreven door een tweeliter viercilinder benzinemotor, gekoppeld aan een vijftraps automatische transmissie met de mogelijkheid voor handbediening. Een intelligente cruise control geeft de bestuurder zowel beheersing als gemak tijdens het rijden. In 2008 verwacht Kia een extra SUV toe te voegen aan de populaire Sportage en Sorento. Met de 'Soul' concept car geeft Kia een eerste indicatie van hoe dit nieuwe model eruit zou kunnen gaan zien.

XLLease
Kia maakt prijs Sportage 2022 bekendKia maakt prijs Sportage 2022 bekend
2 december 2021
Kia verkent inzichten in voertuigdataKia verkent inzichten in voertuigdata
25 november 2021
Kia onthult nieuwe NiroKia onthult nieuwe Niro
25 november 2021
Kia onthult Concept EV9Kia onthult Concept EV9
17 november 2021