13 april 2004
 

Kia

Bouw Europese Kia fabriek van start gegaan

Autozine
13 april 2004 | Tijdens een plechtigheid op 7 april is een symbolisch begin gemaakt met de bouw van de nieuwe Kia-fabriek in Slowakije. Op deze dag vond de zogenoemde Ground Braking Ceremony plaats, een traditionele handeling die overeenkomt met het slaan van de eerste paal. De nieuwe Kia-fabriek, die eind 2006 operationeel moet zijn, zal werk bieden aan 2.800 mensen. Met de bouw is een investering van 1 miljard euro gemoeid.
AutoCoach
Info

De fabriek in Slowakije is de eerste productiefaciliteit van Kia in Europa. Het complex zal gebouwd worden in Zilina, 200 km ten noorden van de Slowaakse hoofdstad Bratislava. De keuze voor de locatie is weloverwogen gemaakt. "Slowakije staat bekend om de grote technische kennis die er aanwezig is, met name op het gebied van automobielbouw", aldus de heer Yoon, president van Kia Motors Corporation. Bovendien is de plaats Zilina goed bereikbaar vanuit diverse Europese landen. "Dit komt de logistiek, onder meer op het gebied van de onderdelenvoorziening, zeer ten goede. Zeventig procent van de onderdelen die we gebruiken voor de modellen die hier gebouwd zullen worden, zijn van Europese makelij. We zien in Slowakije, en dan vooral Zilina, de ideale locatie om te groeien in Europa. Zo kunnen we een grote bijdrage leveren aan het streven van Kia om in 2010 tot de grootste vijf automobielbouwers te behoren. We zijn blij dat we 2.800 mensen in deze regio een baan kunnen aanbieden. Bovendien verwachten we dat er bij onze toeleveranciers nog eens 3.000 arbeidsplaatsen bij komen".

Kia

In september dit jaar wordt een start gemaakt met de feitelijke bouw van het complex; in het najaar van 2006 moet het operationeel zijn. De fabriek heeft dan een capaciteit van 200.000 auto's per jaar en bij een toenemende vraag kan de capaciteit worden opgevoerd tot 300.000. In eerste instantie worden er twee modellen geproduceerd in de Slowaakse fabriek. Het gaat hierbij om geheel nieuwe modellen in het B- en het C-segment.

De Slowaakse overheid toonde zich zeer verheugd over het feit dat Kia zich met een fabriek in Slowakije vestigt. De heer Rusko, vice-premier en minister van Economische Zaken van Slowakije, spreekt zelfs van een droom die werkelijkheid wordt. "Net als de rest van Europa heeft ook Slowakije te maken met een zwakke economie. De aanwezigheid van deze fabriek zal helpen het tij te keren. Dat Kia voor ons land heeft gekozen vervult ons met hoop en trots. Onze werkgelegenheid stijgt nu aanzienlijk en gezien de ambitieuze expansieplannen van Kia verwachten we dat er in de toekomst nog meer arbeidsplaatsen bij komen. Bovendien vinden we het een eer dat Kia de kwaliteiten heeft onderkend van het Slowaakse volk. We hebben een grote kennis van techniek en een rijke historie in werktuigbouw. Het is voor ons een uitdaging om te bewijzen dat Kia geen betere plek had kunnen kiezen om zijn eerste Europese fabriek neer te zetten".

Na de toespraken werd op symbolische wijze een begin gemaakt met de grondwerkzaamheden voor de nieuwe fabriek. Hoogwaardigheidsbekleders van Kia Motors Corporation en de Slowaakse overheid namen deel aan de Ground Braking Ceremony en schepten met een spade zand uit een grote bak en strooiden dat uit over de grond. Dit was het officiele startsein voor de realisatie van Kia's eerste Europese fabriek. De totale grondoppervlakte van het complex bedraagt 166 hectare, de fabriek zelf zal een oppervlakte van 16,3 hectare beslaan.

Dat Kia heeft besloten een fabriek in Europa te bouwen, is het gevolg van de enorme groei die het merk vooral in Europa doormaakt. Voor 2004 verwacht Kia een groei van het aantal Europese verkopen met bijna 100.000 auto's tot 255.000. In 2008 hoopt Kia in Europa 500.000 autos te verkopen en daarmee een marktaandeel van 3 % in handen te hebben. Hoewel de Slowaakse fabriek de eerste productiefaciliteit van het merk in Europa is, heeft Kia al eerder een R&D-center in Frankfurt (Duitsland) geopend. Modellen die hier in samenwerking met de Koreaanse ontwikkelingscentra voorbereid zijn, zullen in de fabriek in Zilina gebouwd worden.

XLLease
Kia maakt prijs Sportage 2022 bekendKia maakt prijs Sportage 2022 bekend
2 december 2021
Kia verkent inzichten in voertuigdataKia verkent inzichten in voertuigdata
25 november 2021
Kia onthult nieuwe NiroKia onthult nieuwe Niro
25 november 2021
Kia onthult Concept EV9Kia onthult Concept EV9
17 november 2021