29 september 2020
 

Jaguar

Jaguar Land rover gebruikt plastic afval

Autozine
29 september 2020 | Jaguar Land Rover streeft ernaar een ruimere keuze aan verantwoord geproduceerde materialen in zijn modellen aan te bieden met hetzelfde luxe gevoel, maar met een kleinere impact op het milieu. Een voorbeeld in die zoektocht is de introductie van ECONYL-nylon, dat zijn weg vindt in de interieurs van toekomstige modellen van Jaguar en Land Rover. Het duurzame materiaal is gemaakt van onder meer plastic afval uit de oceaan.
Profile
Info

De volgende generatie modellen van Jaguar en Land Rover krijgen vloermatten en sierdelen in het interieur gemaakt van ECONYL-vezels op basis van gerecyclede industriële plastics, stofresten van kledingfabrikanten, visnetten van kwekerijen en visnetten die zijn achtergelaten in de oceaan, ook wel bekend als 'spooknetten'.

Jaguar

De overstap op het ontwerpen van duurzame luxe auto-interieurs met gebruik van verantwoord gewonnen en gerecyclede materialen maakt deel uit van de 'Destination Zero'-missie van Jaguar Land Rover. 'Destination Zero' is de ambitie om het milieu schoner en samenlevingen veiliger en gezonder te maken. De innovatieve ECONYL-vezeltechnologie draagt bij aan die veiligere en schonere omgeving en biedt klanten tegelijkertijd een hoogwaardig, duurzaam alternatief.

Het geregenereerde ECONYL-nylon, gemaakt door Aquafil, wordt al enige tijd gebruikt door high-end modemerken, sportkledingmerken en luxe horlogemerken om handtassen, rugzakken, badkleding en horlogebandjes van te maken. Het nylonafval wordt door Aquafil wereldwijd teruggewonnen. In één jaar recyclet het bedrijf 40.000 ton afval. Het recyclingproces van reduceert de CO2-uitstoot tot wel 90 procent ten opzichte van materialen gemaakt van olie. Voor elke 10.000 ton geproduceerde ECONYL-grondstof worden 70.000 vaten ruwe olie bespaard. Bovendien wordt het equivalent van 65.100 ton aan CO2-uitstoot vermeden.

In verwerkingscentra wordt het afval geanalyseerd, behandeld en geschikt gemaakt voor een chemische fabriek. Daar wordt het nylonafval afgebroken tot zijn oorspronkelijke grondstof door middel van een chemisch behandelingsproces, bekend als depolymerisatie. Het ruwe nylonmateriaal wordt vervolgens omgezet in de eco-garen, bekend als ECONYL. Tijdens het proces worden andere bijproducten, zoals niet-nylon, metalen of kopersulfaat dat wordt gebruikt om te voorkomen dat zeegras op visnetten groeit, verwijderd en naar alternatieve industrieën getransporteerd voor recycling. Het uiteindelijke geregenereerde ECONYL-nylonpolymeer heeft dezelfde chemische en prestatie-eigenschappen als ruw fossiel materiaal, waardoor het kan worden verwerkt tot een vezel voor tapijtvloeren en textiel.

Dit garen is zodoende geschikt om vloermatten te vervaardigen voor toekomstige Jaguar- en Land Rover-modellen, met als doel milieubewustere en duurzamere materialen te gebruiken en klanten toch een eersteklas en slijtvast product te bieden. Het proces helpt Jaguar Land Rover op weg naar een circulaire economie als onderdeel van zijn reis naar 'Destination Zero'.

Eerder dit jaar werd Jaguar Land Rover voor het tweede opeenvolgende jaar gecertificeerd door de Carbon Trust, wat bevestigt dat de bedrijfsactiviteiten in het Verenigd Koninkrijk voldoen aan de internationaal erkende norm voor koolstofneutraliteit, bekend als PAS 2060. Samen vertegenwoordigen de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde locaties 77 procent van de wereldwijde autoproductie van Jaguar Land Rover.

Momenteel biedt Land Rover een premium interieur van eucalyptustextiel aan op de Range Rover Evoque, terwijl de Evoque, Range Rover en de volledig elektrische Jaguar I-PACE optioneel leverbaar zijn met Kvadrat: een hoogwaardig materiaal dat duurzame wol combineert met een suède stof gemaakt van 53 gerecyclede plastic flessen per voertuig.

Remschijf.nl
Jaguar vernieuwt XE voor modeljaar 2021Jaguar vernieuwt XE voor modeljaar 2021
6 oktober 2020
Jaguar vernieuwt XF voor modeljaar 2021Jaguar vernieuwt XF voor modeljaar 2021
6 oktober 2020
Jaguar F-PACE krijgt hybride aandrijvingJaguar F-PACE krijgt hybride aandrijving
15 september 2020
Jaguar introduceert I-PACE EV320Jaguar introduceert I-PACE EV320
24 augustus 2020