3 maart 2015

Hyundai

Hyundai toont technische concepten in Geneve

3 maart 2015 - Hyundai presenteert op de Autosalon van Genève technologie van de toekomst. Twee conceptmodellen schetsen een beeld van Hyundai's knowhow op het gebied van brandstofbesparende aandrijvingstechnologie. Ook zijn innovaties te zien voor connectiviteit en interactie tussen auto en mobiele apparatuur als smartphone en smartwatch.
YourLease

De "48V Hybrid"-technologie is een slimme en kostenefficiënte manier om het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot te verlagen. Het 48V-systeem levert een bijna evengrote besparing, maar voor slechts een kwart van de kosten. Het getoonde conceptmodel heeft een 2.0-liter dieselmotor van 100,0 kW (136 pk) en een handgeschakelde zesversnellingsbak. Samen met de elektrische aandrijving is 10 procent extra vermogen mogelijk, een reductie van verbruik en een CO2-uitstoot tot 109 g/km. De prestaties zijn wat pittiger, doordat de verbrandingsmotor en elektromotor een gecombineerd vermogen kunnen leveren van 110,2 kW (150 pk) en een koppel van 413 Nm.

Hyundai

Voor de 48V Hybrid-technologie ziet Hyundai vooral toekomst in grotere modellen en crossovers. Het systeem omvat een Hybrid Starter Generator (HSG, een elektromotor die tevens als startmotor fungeert), een omvormer en een laagvoltage wisselspanningsregelaar. De HSG levert aanvullende aandrijfkracht, zorgt voor schokvrij en trillingsarm starten van de verbrandingsmotor en fungeert als dynamo bij afremmen om de 48-volt lithium-ionbatterij bij te laden. Het nieuwe hybridesysteem voegt 20 kg toe aan het voertuiggewicht.

Hyundai's concept van een plug-in hybride (PHEV) is eveneens gebaseerd op de nieuwe Tucson. Hij heeft een 1.7-liter dieselmotor, gekoppeld aan een 7-traps automaat met dubbele koppeling. De dieselmotor levert een vermogen van 84,5 kW (115 pk) en krijgt assistentie van een elektromotor van 50,0 kW (68 pk). De lithium-ion polymeerbatterij van 10,7 kWh maakt het mogelijk puur elektrisch aangedreven te rijden over een afstand van meer dan 50 km. Gecombineerd biedt de motor 134,5 kW (183 pk) en wordt een koppel van 474 Nm geleverd. Volgens Hyundai is een CO2-uitstoot van minder dan 48 g/km mogelijk. Aan de andere kant kan de elektrische aandrijving de acceleratiekracht flink vergroten.

De elektromotor is achterin geplaatst en drijft de achterwielen aan. De voorin geplaatste dieselmotor drijft de voorwielen aan. Deze opzet maakt het ook mogelijk te switchen tussen achterwielaandrijving, voorwielaandrijving en vierwielaandrijving. In de PHEV conceptauto is een 4-mode drive-knop geplaatst. In de stand 'Auto' is de aandrijflijn geconfigureerd op het besparen van zo veel mogelijk brandstof. De stand 'Zero Emission Vehicle' (ZEV) is voor puur elektrisch rijden, voor zolang de batterij energie kan leveren. Een stand die onder meer is bedoeld voor het rijden in stadsverkeer. In de '4WD'-stand zijn beide motoren actief voor vierwielaandrijving. In de stand 'Sport' is de aandrijving geprogrammeerd op het leveren van maximale prestaties.

Hyundai werkt naar eigen zeggen continu aan verbetering en bedieningsgemak. In de Connectivity Cockpit Concept, zoals die wordt getoond in Genève, is nieuwe geavanceerde technologie samengebracht; koppeling van mobiele apparaten met systemen in de auto en 3D-technologie voor gebarenherkenning en -bediening. Hyundai wil hiermee laten zien hoe klanten in de toekomst kunnen communiceren met hun auto.

Het communicatiesysteem in de auto kan bijvoorbeeld via een gekoppelde smartwatch de hartslag en de alertheid van de bestuurder in de gaten houden. En op tijd de bestuurder waarschuwen om even te pauzeren tijdens een lange rit. Dat komt de veiligheid ten goede. Het systeem kan de bestuurder tevens informeren over auto's die zich in de dode hoek bevinden, helpen bij het bewaren van een veilige afstand tot een voorligger of gedetailleerde navigatiegegevens leveren.

Tevens is Hyundai's 'life-log' te zien in Genève. Een functie die gegevens van de auto, de cloud, van een tablet, smartphone en een smartwatch bundelt om de bestuurder effectief van alle informatie te voorzien. Het kan tevens suggesties doen voor Points off Interest (POI), rekening houdend met de voorkeuren van de bestuurder. Of een lijst van benzinestations produceren die vlak bij de ingevoerde route zijn te vinden.

Ook is een op een tablet gebaseerde feature te zien, waarmee met behulp van een minicamera op een scherm voorin is te zien wat kinderen achterin doen. Het op tablet-technologie gebaseerde systeem maakt het ook voor de passagier voorin heel eenvoudig om infotainmentsystemen en bijvoorbeeld airconditioning te bedienen, zodat de bestuurder de ogen op het verkeer kan houden.

Tot slot showt Hyundai in Genève 3D-technologie om systemen met gebaren te bedienen. Infraroodcamera's en sensoren zetten de wijzende gebaren van de bestuurder om in commando's voor navigatie, infotainment, audio, airconditioning en de gekoppelde smartphone. De bedoeling is dat de bestuurder nog beter de ogen op de weg kan houden. Het is een toekomstige visie van Hyundai op de interactie tussen mens en auto.

Remschijf.nl
Remschijf.nl