5 januari 2004

Hyundai

Hyundai bereikt export 1 miljoen eenheden

5 januari 2004 - Hyundai heeft een recordaantal auto's geexporteerd. Afgelopen maand is de mijlpaal van 1 miljoen gepasseerd. Het is voor het eerst dat een Koreaanse autoproducent dit heeft klaargespeeld. Hyundai ligt hiermee volledig op schema voor de doelstelling in 2010 door te dringen tot de topvijf van grootste autoproducenten ter wereld.

De mijlpaal van 1 miljoen is in relatief korte tijd bereikt. Nog maar 27 jaar geleden startte Hyundai met de verkoop van auto's buiten Korea. De exportactiviteiten begonnen in 1976 met de levering van zes Hyundai's Pony aan een klant in Equador. Het waren de eerste van in totaal 1.042 auto's die in dat jaar zijn geexporteerd met een omzet ter waarde van 3,1 miljoen dollar. Dit bedrag staat in schril contrast tot de 10 miljard dollar aan omzet die dít jaar is geboekt met de export. Bij elkaar opgeteld heeft Hyundai in 27 jaar tijd al meer dan tien miljoen voertuigen buiten Korea afgezet. Vorig jaar kwam de totale export van Hyundai uit op 985.000 auto's.

Hyundai

De export van meer dan een miljoen Hyundai's in een jaar tijd is des te opmerkelijker nu de economische groei wereldwijd onder druk staat. In Amerika is de verkoop van Hyundai met 4,5 procent toegenomen, terwijl de totale markt daar dit jaar is gekrompen. Tot en met november zijn hier 365.000 Hyundai's verkocht. Amerika is een van de in totaal 190 landen waar het merk is vertegenwoordigd. In financiele zin is de omzet van de export eveneens gestegen doordat de vraag naar de duurdere modellen in het gamma, zoals de Santa Fe en de Sonata, volgens Hyundai is toegenomen.

Hyundai is een belangrijke motor voor de economie in Korea. De 10 miljard dollar omzet die dit jaar met de export is gemoeid, bedraagt vijf procent van de totale export uit Korea. Met de cijfers van partner Kia Motors meegerekend, komt het aandeel zelfs op acht procent uit. Door de aanwezigheid in 190 landen en doordat 51 procent van de aandelen in handen is van niet-Koreaanse investeerders is sprake van een wereldconcern in de zuiverste betekenis van het woord.

Op feestelijke wijze is de mijlpaal van een miljoen geexporteerde auto's onlangs gevierd in Korea. Dat gebeurde bij de fabriek in Ulsan met een ceremonie in aanwezigheid van de pers en de top van Hyundai, onder wie President Park Hwang-Ho en Sung Byung-Ho, de Senior Vice President die de leiding heeft over de internationale activiteiten van het concern.

XLLease
XLLease