Publicatiedatum: 1 oktober 2019
Hyundai Kona Hybrid
Autotest

Hyundai Kona Hybrid

Nieuwe tinten groen

Autotest - Hyundai heeft zichzelf een ambitieus doel gesteld. Het merk wil de groenste autofabrikant ter wereld worden. Omdat te realiseren heeft het al flinke stappen gezet. Hyundai biedt inmiddels modellen met hybride, plug-in hybride, volledig elektrische en zelfs waterstof-aandrijving aan. Eén van de meest populaire modellen van Hyundai, de Kona, was er al met een traditionele verbrandingsmotor en als volledig elektrische auto. Daar komt nu een tussenvorm bij: de hybride.

De introductie van de Kona hybrid komt niet als een verrassing. Toen deze compacte SUV (Sports Utility Vehicle) in 2017 werd geïntroduceerd, was de hybride al gepland. De techniek was klaar en het model kon in productie worden genomen. Echter, vanwege de enorme vraag was er wereldwijd een tekort aan accu's. Hyundai besloot de beschikbare batterijen in te zetten voor de volledig elektrische auto's, want daarmee kon het groene doel het snelst worden bereikt.

Hyundai Kona Hybrid

Nu is de Kona hybrid dan toch een feit. Als het om het uiterlijk gaat, dan heeft de Kona hybrid meer gemeenschappelijk met de versie met verbrandingsmotor dan met die met volledig elektrische aandrijving. Die laatste heeft namelijk een gesloten grille. De elektromotor heeft nauwelijks koeling nodig en een gladde grille komt de stroomlijn ten goede. De hybride Kona heeft juist een prominente grille die zelfs doorloopt tot de rand van de motorkap en de onderbumper. Samen met de venijnig kijkende koplampen en de prominente breedstralers is dit een stoere verschijning.

Ruimte en uitrusting

De Kona is een compacte SUV en dat betekent een hoge zit en een makkelijke instap. De ruimte voorin is prima, en ook achterin is voldoende hoofd- en beenruimte. Belangrijk om te weten: de Kona Electric heeft een verhoogde vloer om ruimte te maken voor accu's en daarom is er nauwelijks ruimte onder de voorstoelen voor de voeten van de achterpassagiers. Dit probleem kent de Kona hybride niet; die is net zo ruim als de benzinegestookte varianten. De batterijen van de hybride-aandrijving gaan ook niet ten koste van de bagageruimte. Voor alle Kona's geldt: het interieur is minder extravagant vormgegeven dan het exterieur, maar dankzij accenten in de lakkleur ziet het er toch speels uit.

Hyundai Kona Hybrid
Hyundai Kona Hybrid

Met de komst van de hybride-versie, introduceert Hyundai ook een nieuw infotainment-systeem. Dat biedt alle gebruikelijke functies voor audio, communicatie en navigatie plus ondersteuning voor Apple Carplay en Android Auto. Het nieuwe systeem heeft een groter beeldscherm dan voorheen (de knoppen rondom zijn komen te vervallen) en een internet-verbinding. Daarmee zijn verkeersinformatie, weersverwachtingen, informatie over parkeerplekken en actuele brandstofprijzen op te vragen.

Ook is het mogelijk om via de "Bluelink" app (iOS / Android) de technische staat van de auto uit te lezen. Dit werkt in de praktijk allemaal keurig, alhoewel de meerwaarde een stuk groter is bij de volledig elektrische uitvoeringen. Dan is te zien hoe het opladen verloopt of kan de verwarming worden ingeschakeld terwijl de auto nog aan de lader hangt. Favoriet bij de redactie is nog altijd het audiosysteem van Krell, dat zo mooi klinkt dat het zelfs duurdere systemen van premium-merken overtreft. De testauto was echter met het basis-audiosysteem uitgerust en ook daarvan is de geluidskwaliteit ver boven gemiddeld.

„de Kona hybrid is een zinvolle aanvulling op het bestaande aanbod van Hyundai en brengt het merk weer iets dichter bij het groene ideaal“

Hybride

Wanneer de Kona hybride wordt gestart komen alle beeldschermen en klokken tot leven, maar lijkt er verder niets te gebeuren. Er is geen geluid of trilling van de motor, waardoor de auto niet "tot leven" lijkt te komen. En zo hoort het bij een hybride! De Kona hybrid heeft namelijk zowel een elektromotor als een 1.6 liter benzinemotor onder de kap. En zolang het niet nodig is, wordt die laatste niet gestart.

Hyundai Kona Hybrid

In vergelijking met andere hybride-auto's valt op dat de Kona een sterke voorkeur heeft voor geheel elektrisch rijden (in plaats van alleen assisteren door de elektromotor wanneer het moeilijk wordt). Dat is fijn, want dit geeft nog meer rust en comfort. Wanneer de benzinemotor uiteindelijk bijspringt (hoge snelheden of snelle acceleratie), gebeurt dit vrijwel onmerkbaar. In de regel zijn het de geluiden van de banden en rijwind die de geluiden van de benzinemotor maskeren. De Kona hybrid geeft daarom een onverwacht, maar uiterst welkom, gevoel van superioriteit.

De prestaties van de hybride aandrijflijn zijn prima. Wanneer het gaspedaal diep wordt ingetrapt zetten beide motoren zich namelijk samen in om maximaal te kunnen presteren. Wellicht het grootste voordeel boven de geheel elektrisch aangedreven Kona: deze hybride mag een aanhanger trekken (600 kg ongeremd, 1.300 kg geremd).

Hyundai Kona Hybrid

In de praktijk is het lastig om zo zuinig te rijden als Hyundai belooft. Volgens metingen (volgens de WLTP-norm) zou het verbruik tussen de 3.9 en 4.3 liter per 100 km liggen. Tijdens de testrit varieerde het verbruik van 5.0 tot 5.5 liter per 100 km en dat is een stuk hoger. Het is echter wel gunstiger dan het verbruik van zelfs de allerzuinigste Kona met benzinemotor (de 1.0 liter driecilinder met 6.0 liter per 100 km) en is gelijk aan het verbruik van de Kia Niro die dezelfde aandrijflijn heeft (5.2 liter per 100 km). De Kona laadt de accu op tijdens het remmen en uitrollen, daarom is opladen aan een stekker niet nodig.

Weggedrag

De Kona is een SUV, ofwel een luxe personenauto met de genen van een terreinwagen. Daarom heeft de Kona een hoge bouw en het bijbehorende hoge zwaartepunt. Dat laatste is minder gunstig voor het weggedrag. Bovendien zijn SUVs in de regel bedoeld voor gebruik op de openbare weg en in het terrein, waardoor de fabrikant bij de afstemming van het onderstel een compromis tussen beide moet zoeken. Als het gaat om terreinwaardigheid maakt Hyundai een duidelijke keuze: dat is van ondergeschikt belang. Er is slechts één versie van de Kona met vierwielaandrijving en de nodige hulpmiddelen voor terreinrijden, alle andere versies doen het met alleen voorwielaandrijving.

De hoge bouw en het bijbehorende hoge zwaartepunt blijven een uitdaging. Bij de Kona Electric wordt dit als vanzelf opgelost: omdat de batterijen centraal in de bodem zijn verwerkt, is deze versie zwaar maar is het gewicht geconcentreerd op de ideale plek. Bij de versies met benzinemotor zoekt Hyundai de oplossing in een geavanceerd onderstel en een lichtgewicht bouw. Daarom is de Kona met alleen een verbrandingsmotor buitengewoon levendig. Het zal niet als een verrassing komen: deze hybride zit qua weggedrag precies tussen de beide andere versies in. Vanwege de kleine batterij is de hybrid zwaarder dan een Kona met alleen een benzinemotor, maar veel lichter dan de Kona Electric. Terwijl de Kona met verbrandingsmotor lichtvoetig en wendbaar is en de Kona Electric groots en statig, is deze hybride het meest gebalanceerd. Zo geeft iedere aandrijflijn de Kona een eigen karakter, met allemaal een eigen tint groen.

Hyundai Kona Hybrid

Conclusie

De Hyundai Kona is nu ook leverbaar met hybride-aandrijving. De compacte SUV was al beschikbaar met een traditionele verbrandingsmotor en met geheel elektrische aandrijving. De vraag is dus of deze hybride een zinvolle aanvulling biedt. Het antwoord is afhankelijk van de situatie. Als het om de rijeigenschappen en de kosten per kilometer gaat, is de Kona Electric superieur aan alle andere versies. De elektrische Kona is sneller, stiller, comfortabeler en veel goedkoper in het gebruik.

Maar niet iedereen is klaar voor de elektrische auto. De Kona Electric biedt minder (voet)ruimte achterin en mag geen aanhanger trekken. In dat opzicht is de hybride een mooie tussenvorm. De hybride mag wel een aanhanger trekken en biedt precies de ruimte achterin waar het de elektrische Kona aan ontbreekt. Tegelijkertijd is de hybride comfortabeler en zuiniger dan de Kona met alleen een benzinemotor. Kortom: de Kona hybrid is een zinvolle aanvulling op het bestaande aanbod van Hyundai en brengt het merk weer iets dichter bij het groene ideaal.

plus
  • Ruim en praktisch
  • Vlot, stil en zuinig
  • Geslaagde vormgeving
min
  • Analoge klokken misstaan bij geavanceerd infotainment-systeem