4 september 2014
Hyundai ix35 FCEV
Nieuws

Hyundai ix35 FCEV

Hyundai zet eerste waterstofauto op kenteken

4 september 2014 - 9-XKB-49. Dat is het kenteken van de eerste Nederlandse auto met een brandstofcel. De Hyundai ix35 FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle) heeft daarmee een onvervalste primeur. Deze eerste 'waterstofauto' is gisteren afgeleverd aan Rijkswaterstaat. Dat gebeurde kort na de officiƫle opening van het eerste openbare 700 bar-waterstoftankstation door staatssecretaris Mansveld in de gemeente Albrandswaard nabij de A15 (Rhoon).

Op zoek naar een Hyundai ix35 FCEV?
bynco heeft er 3 vanaf € 14.298,-

Hyundai ix35 FCEV

De 'waterstofauto' Hyundai ix35 FCEV is gebaseerd op Hyundai's crossover: de  ix35. De eerste twee auto's met dit systeem zijn besteld door Rijkswaterstaat. De eerste daarvan is gisteren afgeleverd. De tweede ix35 FCEV wordt halverwege deze maand op Nederlands kenteken gezet. De milieuvriendelijke auto's worden ingezet in de regio's Rotterdam en Helmond, waar waterstoftankstations zijn gevestigd.

Hyundai ix35 FCEV

De Hyundai ix35 FCEV heeft een actieradius van bijna 600 kilometer, tanken duurt slechts enkele minuten en de emissie is water(damp). De uitstoot van CO2, of andere schadelijke stoffen, behoort daarmee definitief tot het verleden.

Een brandstofcel zet de waterstof om in elektriciteit die vervolgens de elektromotor aandrijft. De enige uitstoot van de waterstofauto Hyundai ix35 FCEV is water(damp).In tegenstelling tot veel andere auto's met een alternatieve aandrijving hoeft de bestuurder van de waterstofauto Hyundai ix35 FCEV zich niet druk te maken om de actieradius. Op een volle tank kan namelijk 600 kilometer ver worden gereden. Bovendien duurt het tanken niet langer dan 4 minuten. Ook de prestaties liggen op een hoog niveau. De acceleratie van 0 naar 100 km/u vergt 12,5 seconden, de topsnelheid bedraagt 160 km/u. Het koppel van 300 Nm is direct beschikbaar. De brandstofcel en elektromotor zijn niet veel groter dan een motor van een conventionele aandrijflijf op benzine.

Hyundai ix35 FCEV

Hyundai heeft de Hyundai ix35 FCEV al in diverse andere Europese landen, waaronder Noorwegen, Zweden, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en België, geïntroduceerd. Het gebrek aan openbare waterstoftankstations in Nederland hield de introductie van deze milieuvriendelijke auto in Nederland tot nog toe tegen. Samen met diverse leveranciers van waterstof zoals Air Liquide, Linde Gas en Air Products investeert de Nederlandse overheid de komende jaren in een netwerk van 700 bar-waterstoftankstations. Behalve in Albrandswaard en Helmond (autocampus) komen er volgend jaar ook waterstoftankstations in Arnhem en Amsterdam. Tevens zijn er initiatieven voor de aanleg van stations in Eindhoven, Zwolle en Oude Tonge.

Door de levering van de eerste waterstofauto's van Hyundai en de opening van het eerste openbare 700 bar-waterstoftankstation van Air Liquide in de gemeente Albrandswaard zijn alle ontwikkelingen wat betreft rijden in auto's met een brandstofcel in een stroomversnelling geraakt. Hyundai gaat de komende jaren daarom de productie van auto's met een brandstofcel verder opschroeven.

Hyundai ix35 FCEV
Vandebron
XLLease