8 april 2015
Hyundai ix35

Hyundai ix35

Hyundai levert eerste 7 waterstofauto's aan eindgebruikers

Autozine
8 april 2015 | Hyundai heeft na afloop van het Waterstofforum op 8 april in Rotterdam de eerste ix35's Fuel Cell aan eindgebruikers afgeleverd. Naast Rijkswaterstaat, dat al enkele maanden twee Hyundai's ix35 Fuel Cell in bezit heeft, hebben nu ook de TU Delft, Air Liquide, Linde Gas, de Rotterdamse Mobiliteit Centrale (taxi) en de gemeente Arnhem de Hyundai ix35 Fuel Cell omarmd. De ix35 Fuel Cell is een auto met een brandstofcel die rijdt op waterstof en geen CO2 uitstoot.

Op zoek naar een Hyundai ix35?
bynco heeft er 9 vanaf € 14.944,-

Hyundai ix35

Hyundai verwacht dit jaar in Nederland 50 waterstofauto's te gaan leveren. Hyundai-dealerbedrijf Van der Wel in Rotterdam/Bergschenhoek is door Hyundai Motor Netherlands aangesteld als eerste waterstofdealer van Hyundai in Nederland. De Hyundai ix35 Fuel Cell kost € 55.000,- (excl. BTW) en is voor iedereen te koop.

Hyundai ix35

Met de aflevering van de zeven Hyundai's ix35 Fuel Cell zijn de eerste waterstofauto's in Nederland de weg op. Hans Kwaad, algemeen directeur van Hyundai Motor Netherlands ziet grote kansen voor de waterstofauto in Nederland. "In de regio's Rotterdam en Helmond waar nu de waterstoftankstations staan, is er nu echt een goede business case. Later ook in andere regio's. Er is een grote vraag naar schone mobiliteit. We realiseren ons dat de weg nog lang is, maar nu de eerste waterstofauto's zijn afgeleverd en er meer tankstations worden gerealiseerd, is schone mobiliteit geen toekomstdroom meer. En het is ook niet meer onbetaalbaar. Hyundai maakt autorijden zonder uitstoot vanaf nu mogelijk en bereikbaar met de innovatieve Hyundai ix35 Fuel Cell. En de voordelen zijn onmiskenbaar groot", stelt Kwaad.

Met de waterstofauto wordt groot milieuvoordeel behaald. De uitstoot is slechts waterdamp en de Hyundai ix35 Fuel Cell geeft de berijders ook geen actieradiusangst. Tanken gebeurt in 3 minuten en de actieradius bedraagt zo'n 600 kilometer. De uitstoot van CO2 of andere schadelijke stoffen behoren daarmee definitief tot het verleden. Een ander belangrijk voordeel is dat waterstof duurzaam kan worden geproduceerd én kan worden opgeslagen.

De overweldigende belangstelling voor de Hyundai ix35 Fuel Cell op het Waterstofforum in Rotterdam toont aan dat er veel interesse is van zowel Rijk als gemeenten als commerciële partijen voor de waterstofauto.

"Samen met de overheid, met gassenleveranciers en met regionale en lokale overheden trekt Hyundai op om auto's met een brandstofcel, die geen schadelijke stoffen uitstoten, toegankelijk te maken voor het grote publiek. De Hyundai ix35 Fuel Cell is de auto die dit allemaal mogelijk maakt", aldus Hans Kwaad, die erkent dat de aflevering van de eerste waterstofauto's van Hyundai in een stroomversnelling is gekomen nadat het openbare waterstoftankstation van Air Liquide in Rhoon is geopend.

De gemeente Rotterdam loopt voorop op het gebied van duurzame mobiliteit. Pex Langenberg, wethouder Haven, Duurzaamheid en Mobiliteit van de gemeente Rotterdam, juicht de komst van de Hyundai ix35 Fuel Cell toe. "De gemeente Rotterdam zet breed in op duurzame mobiliteit, zowel met elektrisch aangedreven auto's, de fiets, het openbaar vervoer, als ook met auto's met een brandstofcel die op waterstof rijden. Rotterdam loopt hierin voorop. Dat blijkt wel uit de aanwezigheid van het openbare waterstoftankstation in de gemeente Rhoon. Daarnaast is het in ieders belang dat we maatregelen nemen om de uitstoot van schadelijke stoffen en gassen in stadscentra te reduceren. In dit plan past de vergroening van het wagenpark en de stimulering van autofabrikanten en andere initiatiefnemers die hun nek uitsteken. Een stad als Rotterdam, met de stad, de haven en daardoor de enorme vraag naar mobiliteit, moet leefbaar zijn en leefbaar blijven. Auto's, bussen en vrachtwagens die op waterstof rijden bieden hiervoor een gedeeltelijke oplossing. Wij zijn dan ook blij met deze eerste waterstofauto's. Wij hopen, en gaan ervanuit, dat er nog vele zullen volgen".

Samen met diverse leveranciers van waterstof en gemeenten investeert de nationale overheid de komende jaren in een uitgebreid netwerk van 700 BAR waterstoftankstations. Behalve in Rhoon, nabij Rotterdam, en Helmond (autocampus) zijn waterstoftankstations gepland in Amsterdam, Arnhem en Delft. Ook zijn er initiatieven voor de aanleg van stations in Eindhoven, Zwolle en Oude Tonge. Volgens staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu zijn in 2020 twintig waterstoftankstations in Nederland in gebruik.

Hyundai ix35

Belangrijk in de publieke acceptatie van de waterstofauto is de levering van de ix35 aan de Rotterdamse Mobiliteit Centrale, dat de ix35 inzet als reguliere taxi en voor vipvervoer.

Prof. Dr. Ad van Wijk van de TU Delft (Future Energy Systems) wil nog meer uit de Hyundai ix35 Fuel Cell halen dan de mobiliteitswens alleen. Van Wijk presenteerde tijdens het Waterstofforum het initiatief "The Car as a Powerplant" en is al in voorbereiding voor de "next step". "In de toekomst kan een brandstofcelauto ook dienstdoen als energiecentrale voor huizen en kantoren', zegt professor van Wijk. 'Wij gebruiken onze Hyundai ix35 Fuel Cell voor het onderzoek in The Green Village van de TU Delft. Hiermee gaan onderzoekers het rendement en de werking van stroom leveren met brandstofcelauto's verder onderzoeken".

Volgens professor Van Wijk zorgen brandstofcelauto's op waterstof voor efficiënter en schoner transport. "Een waterstofauto is een elektrische auto met een brandstofcel aan boord die elektriciteit uit waterstof en zuurstof maakt. Een auto wordt doorgaans maar 5% van de tijd gebruikt. De rest van de tijd staat hij geparkeerd. Als de auto geparkeerd staat, kan de brandstofcel nog steeds elektriciteit produceren. Deze elektriciteit kan worden gebruikt in huizen en kantoren. Brandstofcelauto's auto's hebben daarnaast twee nuttige (en schone) bijproducten: water en warmte, die we goed kunnen gebruiken".

Rijden gebeurt nu veelal op benzine, diesel of gas. Professor van Wijk: "De energie-efficiëntie van deze motoren is niet erg goed, ongeveer 25 tot 40%, en ze stoten CO2 uit. Daarom ontwikkelen veel autofabrikanten alternatieven, zoals de brandstofcelauto op waterstof. Met de brandstofcel kan met een rendement van ongeveer 40 tot 45% elektriciteit uit gas worden gehaald. Dit is een hoger rendement dan dat van onze huidige elektriciteitsproductie. Binnen het project "The Car as a Power Plant" doet de TU Delft onderzoek naar de optimalisatie van alle processen die samenhangen met het rijden en energie produceren met waterstof; van de productie en het tanken van waterstof, de verbetering van de levensduur en waarde van de brandstofcel tot de aansluiting van auto's op het elektriciteitsnet".

AutoCoach
Hyundai ix35 wordt rijdende centraleHyundai ix35 wordt rijdende centrale
21 maart 2016
Hyundai ix35 Fuel Cell kost 55.000 euroHyundai ix35 Fuel Cell kost 55.000 euro
25 februari 2015
Hyundai zet 1e waterstofauto op kentekenHyundai zet 1e waterstofauto op kenteken
4 september 2014
Hyundai levert eerste brandstofcel autoHyundai levert eerste brandstofcel auto
7 augustus 2014
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Occasions

Forum