21 maart 2016
Hyundai ix35

Hyundai ix35

TU Delft transformeert Hyundai ix35 tot rijdende energiecentrale

Autozine
21 maart 2016 | Onderzoekers van de TU Delft zijn erin geslaagd om een stopcontact als elektriciteitsuitgang te ontwerpen en te installeren op de Hyundai ix35 Fuel Cell, de elektrische auto die rijdt op waterstof. De onderzoekers hebben hiermee gezorgd dat de zero-emission Hyundai ix35 Fuel Cell nu een energiecentrale op wielen is. Dit is een Europese primeur.

Op zoek naar een Hyundai ix35?
bynco heeft er 9 vanaf € 14.944,-

Hyundai ix35

De onderzoeksgroep Future Energy Systems van professor Ad van Wijk van de TU Delft doet onderzoek naar verschillende geïntegreerde systeemtoepassingen van brandstofcellen, zoals in het programma Car as Power Plant. "De installatie van het stopcontact als elektriciteitsuitgang is een grote stap voorwaarts in een toekomst waarin waterstofauto's een bijdrage leveren aan schone mobiliteit en duurzame energievoorziening", zegt Frank Meijer, hoofd van de afdeling Waterstof Elektrische Mobiliteit van Hyundai. "Waterstofauto's produceren elektriciteit, warmte en schoon water, wat kan worden gebruikt in huizen, scholen en kantoren. Wij zijn er trots op dat dergelijke energie geleverd kan worden door de Hyundai ix35 Fuel Cell", vervolgt Meijer.

Hyundai ix35

De Hyundai ix35 Fuel Cell kan nu 10 kW vermogen leveren. Dat is genoeg om gemiddeld tien huizen te voorzien in hun elektriciteitsgebruik. De auto is in staat elektriciteit te leveren aan het elektriciteitsnet of direct aan een woning, bijvoorbeeld als aanvulling op zonne- en windenergie. Deze toepassingen worden in de volgende fase onderzocht en getest.

Momenteel rijden er meer dan 250 Hyundai-waterstofauto's in Europa, verdeeld over dertien landen. Dat is meer dan alle waterstofauto's van alle andere fabrikanten bij elkaar. In Nederland zijn 25 Hyundai's ix35 Fuel Cell op kenteken gezet. Hyundai verwacht dit aantal ruimschoots te overtreffen in 2016.

Hyundai levert eerste 7 waterstofauto'sHyundai levert eerste 7 waterstofauto's
8 april 2015
Hyundai ix35 Fuel Cell kost 55.000 euroHyundai ix35 Fuel Cell kost 55.000 euro
25 februari 2015
Hyundai zet 1e waterstofauto op kentekenHyundai zet 1e waterstofauto op kenteken
4 september 2014
Hyundai levert eerste brandstofcel autoHyundai levert eerste brandstofcel auto
7 augustus 2014
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Occasions

Forum