Hyundai i30 Wagon (2012 - 2017)
Klant is koning
Autoverkopers, of beter gezegd voormalige autoverkopers, willen nog wel eens uit de school klappen. Ze laten hun frustraties de vrije loop en vertellen dan over de onmogelijke eisen van klanten. Het liefst wil een klant 50% korting op de nieuwe auto en een inruilprijs voor de oude auto die hoger ligt dan de nieuwprijs van destijds.
Klant is koning en dus heeft de klant altijd gelijk. De beste oplossing is uit te leggen wat een product voor zijn geld biedt. Hyundai zet daarom sinds enige jaren minder in op een lage prijs en meer op hoge kwaliteit.
Kwaliteit
Die kwaliteit begint met een aansprekend uiterlijk. De nieuwe i30 is in Europa door Europeanen voor Europeanen ontworpen. De soms wat onbeholpen vormgeving van vroeger behoort daarmee definitief tot het verleden.

Als het gaat om het uiterlijk, de uitstraling en de afwerkingskwaliteit, kan de i30 Wagon zich moeiteloos meten met de Europese concurrentie. Het front straalt zelfvertrouwen uit en dat zal de zakelijke rijder aanspreken. Omdat bij het ontwerp van de i30 vanaf het eerste begin rekening is gehouden met een stationcar, heeft deze extra ruime versie dezelfde dynamiek als de hatchback.
De wielbasis is gelijk aan die van de i30 hatchback. Dankzij een flinke overhang is de Wagon echter 19 cm langer. Uiteraard is de daklijn langer doorgetrokken. Mede daarom is de ruimte op de achterbank nu royaal; ook volwassenen zitten hier prima.

De bagageruimte meet standaard 528 liter. Door de achterbank op te klappen is dat uit te breiden tot 1.624 liter, en dat is meer dan alle andere auto's in dit segment (alleen de "Cee'd Sportswagon" van zustermerk Kia biedt evenveel ruimte).
Helaas voorziet Hyundai niet in slimme systemen om het opklappen van de achterbank makkelijker te maken. Behalve een vak onder de laadvloer, biedt de i30 Wagon standaard weinig voorzieningen om de ruimte nuttiger te kunnen gebruiken.
Uitrusting
De vloeiende lijnen van het exterieur worden voortgezet in het interieur, alhoewel het speelse er af is. De hier gereden "iCatcher" is de meest luxe uitvoering en dat is te merken! Alles wat mag worden verwacht van een auto met dit prijskaartje is aanwezig, en vaak net iets meer. Vooral dat laatste is kenmerkend voor de i30.
De i30 is echter niet vooruitstrevend. Zo is er geen camera die met de bestuurder meekijkt en remt de auto niet zelf voor obstakels. Dat is echter geen nadeel: Hyundai maakt deze keuze doelbewust om de prijs laag te kunnen houden. Dat is immers wat de klant wil.
Rijden
Op het moment van schrijven is de Hyundai i30 leverbaar met twee motoren: een 1.6 liter benzinemotor en een 1.6 liter diesel. Tijdens de test van de i30 hatchback is voornamelijk gereden met de benzinemotor. Voor deze zakelijke Wagon is daarom gekozen voor de dieselmotor.

De "CRDi"-dieselmotor is niet vooruitstrevend, maar allerminst achterhaald. De i30 diesel is niet uitgesproken traag of snel, niet bijzonder stil of luidruchtig en niet zuinig of onzuinig. Hyundai heeft tot in het kleinste detail de gulden middenweg weten te vinden om iedereen tevreden te stellen.
Al bij lage toeren is volop trekkracht beschikbaar, zodat desgewenst schakellui kan worden gereden. Als het toerental boven de 2.500 tpm komt, toont de zelfontbrander juist karakter. Wie echter kalm met de verkeersstroom meerijdt zal zelden zo'n hoog toerental halen.
Hyundai belooft dat de "i30 1.6 CRDi" gemiddeld 4.2 liter diesel per 100 km verbruikt. Het testverbruik kwam daar ondanks een stevige rijstijl (de nieuwe snelheidslimiet van 130 km/u is volop benut) met 4.8 liter per 100 km dichtbij.

Weggedrag
Ook op het gebied van weggedrag houdt Hyundai rekening met de smaak van de gemiddelde bestuurder. De i30 biedt voldoende comfort op slecht wegdek, maar houdt de wielen veilig aan de grond in snelle bochten. Zelfs wanneer moedwillig veel te hard wordt gereden op slecht wegdek, reageert de i30 Wagon voorbeeldig en veilig.
Om letterlijk op alle wensen in te spelen, is de besturing met een druk op de knop comfortabel (licht), normaal of sportief (zwaarder, meer gevoel). De sportieve stand biedt in de praktijk een extra voordeel: het maakt het makkelijker om langdurig rechtuit te rijden zonder stuurcorrecties.
Schoonheidsfoutjes
Als er iets op de i30 is aan te merken, dan beperkt dat zich tot schoonheidsfoutjes. Zo is de versie met glazen panoramadak niet leverbaar met stop/start-systeem (vanwege het gewicht van het dak hebben Hyundai/Kia deze versie niet ter homologatie aangeboden).
Een klokje is niet altijd zichtbaar (wel bij radio en navigatie, niet bij gebruik van iPod) en de lichtsensor reageert soms wat traag (pas halverwege een tunnel ontsteekt het licht). Het navigatiesysteem plande tijdens een eerdere test met de i30 hatchback in Zuid-Europa ronduit onhandige routes. Tijdens deze test in Nederland wist de ingebouwde navigator juist perfect de weg.
Dit zijn echter de enige nadelen die na een volle week rijden zijn gevonden. Daarmee levert Hyundai een prestatie om trots op te zijn!
Conclusie
De nieuwe Hyundai i30 is nu ook leverbaar als stationwagon. Net als de hatchback is de i30 Wagon een auto die alle verwachtingen steeds weet te overtreffen en daarom een bijzonder positieve indruk achterlaat. Niet onbelangrijk: op het gebied van ruimte overstijgt de i30 Wagon het gemiddelde ruimschoots.
De rijeigenschappen zijn zo gekozen dat de i30 Wagon de grootst mogelijke groep klanten aanspreekt. De i30 wagon is niet uitgesproken traag of snel, niet comfortabel of sportief maar weet steeds de gulden middenweg te kiezen.
Overdaad is de i30 echter vreemd, zodat de prijs scherp blijft. Daarmee heeft de Koreaanse fabrikant perfect naar de klant geluisterd en kan het succes niet uitblijven.
- Ruim en praktisch
- Prima rijeigenschappen
- Biedt op alle vlakken meer dan gemiddeld
- Klokje niet altijd zichtbaar
- Iets minder zuinig dan beloofd
- Geen stop/start-systeem leverbaar i.c.m. panoramadak