20 november 2008
Honda Insight
Nieuws

Honda Insight

Honda introduceert Eco-Trainer

20 november 2008 - Honda's nieuwe Eco-Trainer maakt het leuk en eenvoudig om zuinig te rijden in het alledaagse verkeer. De brandstofbesparende technologie debuteert komend voorjaar in de Insight, de nieuwe hybride gezinsauto van Honda.

Honda's doel bij de ontwikkeling van de Eco-Trainer was om automobilisten in staat te stellen brandstof te besparen onder dagelijkse rijomstandigheden. Het is het eerste systeem dat drie functies combineert om het brandstofverbruik te beperken.

Honda Insight

De ECON-functie stuurt de motor, de transmissie en andere delen van de aandrijflijn aan om een zuinige rijstijl te ondersteunen. Een snelheidsmeter met wisselende achtergrondkleur maakt deel uit van de coachingfunctie die de bestuurder motiveert om zuinig te rijden. De scorefunctie biedt over een langere periode feedback over de rijtechnieken van de bestuurder door middel van grafische boomblaadjes. Deze groeien met de tijd als de bestuurder zichzelf een vloeiende rijstijl aanleert die de brandstofefficiëntie vergroot. De scorefunctiedisplay maakt het heel eenvoudig en leuk om zuinig te leren rijden.

Zodra de bestuurder op de ECON-knop drukt, stuurt dit systeem de continu variabele transmissie en de motor soepel aan waardoor de gevolgen van een ongelijkmatige en onzuinige rijstijl beperkt worden. De ECON-functie omvat verder een energiebesparende aansturing van de airconditioning (met frequente recirculatie) en een grotere regeneratie van remenergie. Bovendien blijft de automatische uitschakeling van de motor langer actief als de auto stilstaat.

Honda Insight

Om de bestuurder bewust te maken van de gevolgen van zijn rijstijl op het brandstofverbruik toont een ambient meter de actuele rijomstandigheden door de achtergrondkleur van de snelheidsmeter te veranderen. De achtergrond kleurt groen wanneer er zuinig wordt gereden en blauwgroen wanneer de bestuurder relatief zuinig rijdt omdat hij geleidelijk accelereert en remt. Wanneer de auto extra brandstof verbruikt omdat steeds fors geaccelereerd en geremd wordt, kleurt het scherm blauw. Zo moedigt de ambient meter de bestuurder aan vloeiend en beheerst te rijden om de groene kleur te behouden.

De scorefunctie zit geïntegreerd in de multi-informatiedisplay (MID) in het midden van het instrumentenpaneel. Dit gedeelte van de Eco-Trainer gebruikt grafische boomblaadjes om een score toe te kennen aan de prestaties van de bestuurder op het gebied van brandstofefficiëntie. Tijdens het rijden toont de MID een score voor de actuele rijprestaties. Als het contact uitstaat, geven blaadjes bovenin de display aan hoe efficiënt tijdens de laatste rit gereden is. Een horizontale staafgrafiek onderin de display toont de lifetime score, alle prestaties tot nu toe. In de MID kan de bestuurder ook het actuele, gemiddelde en het brandstofverbruik van de laatste drie ritten bekijken.

Honda Insight