12 januari 2009
Honda Insight
Nieuws

Honda Insight

Honda Insight debuteert op Detroit Motor Show

12 januari 2009 - De compleet nieuwe Honda Insight Hybrid heeft zijn werelddebuut gemaakt op de Detroit Motor Show in de Verenigde Staten. De Honda Insight Hybrid is uitgerust met een verbeterde en efficiƫntere versie van Honda's hybride-technologie IMA (Integrated Motor Assist). Dit resulteert in sterk verbeterde cijfers voor het brandstofverbruik (gecombineerd 4,4 l/100 km) en de CO2-uitstoot en een forse kostenbesparing.

IMA bestaat uit drie elementen die samenwerken en de conventionele verbrandingsmotor zoveel mogelijk ondersteunen: een 14 pk sterke elektromotor, een geavanceerd accusysteem en de compacte Intelligent Power Unit (IPU). Laatstgenoemde slaat de energie op die tijdens het (af)remmen wordt gegenereerd voor extra kracht tijdens het accelereren.

Honda Insight

Om optimaal van Honda's hybridetechniek te profiteren, is de Honda Insight Hybrid uitgerust met een nieuw, interactief systeem dat zuinig rijden in de hand werkt: het Ecological Assist System, ofwel Eco Assist. Dit systeem is volledig op de bestuurder gericht en combineert een aantal functies:

  • een door de bestuurder te activeren ECON-modus die de samenwerking tussen de Continue Variabele Transmissie (CVT), de motor en de aandrijving optimaliseert om zo brandstof te besparen;
  • een systeem dat tijdens het rijden feedback aan de bestuurder geeft over hoe zuinig hij of zij rijdt. Dit gebeurt aan de hand van wisselende achtergrondkleuren op het scherm van de snelheidsmeter;
  • een 'scorekaart' op de boordcomputer die feedback geeft over de mate van efficiĆ«nt rijden tijdens de huidige rit, plus de score over een langere periode waarin meerdere ritten zijn opgenomen.

Elke uitvoering van de nieuwe Honda Insight Hybrid wordt aangedreven door de 1,3-liter SOHC i-VTEC-motor van aluminium in combinatie met de Continue Variabele Transmissie van Honda. Maar het IMA-systeem is ook in staat om volledig zelfstandig te opereren bij bescheiden snelheden. IMA voorziet eveneens in minder verbrandingsactiviteit in de cilinders tijdens het afremmen. Het systeem schakelt de motor uit als de auto stopt.

Honda Insight

Belangrijke veiligheidsvoorzieningen van de nieuwe Honda Insight Hybrid zijn het Advanced Compatibility Engineering (ACE), dat verbeterde bescherming aan inzittenden biedt en in het geval van een aanrijding de schade aan andere voertuigen helpt te beperken, tweefasen-airbags voorin, zijairbags voorin in combinatie met het Occupant Dectection System (OPDS), gordijnairbags achterin en een in de voorzijde van de auto gemonteerde toepassing voor de bescherming van voetgangers.

Honda heeft een belangrijke positie in de auto-industrie in de ontwikkeling van schonere en zuinigere motoren, zoals al te zien was aan de originele Honda Insight Hybrid uit 1999. Honda zet de komende jaren in op een verkoop meer dan 500.000 hybridevoertuigen per jaar. Na de introductie van de nieuwe Honda Insight Hybrid volgen nog een nieuw model gebaseerd op de CRZ-concept en een hybrideversie van de Honda Jazz.

Honda Insight