28 september 2004
Ford Focus Coupe Cabriolet

Ford Focus Coupe Cabriolet

Ford toont Focus Vignale Concept

Autozine
28 september 2004 | Ford heeft aan La Collection Focus op de Autosalon van Parijs 2004, nog een onverwachte ster toegevoegd: een conceptauto, gebaseerd op de nieuwe Ford Focus.
 

The Focus Vignale Concept ontleent zijn naam en vormgeving aan de Italiaanse ontwerper Alfredo Vignale (1913 - 1969) die een historische rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van de Europese Ford-modellen. Met zijn bedrijf Carrozzeria Vignale had hij tijdens de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw reeds een groot aantal stijlvolle 2-deurs sportauto's gebouwd voordat hij in 1969 overstapte naar De Tomaso Automobili, een onderdeel van Ford Motor Company.

Ford Focus Coupe Cabriolet

Volgens de ontwerpers van Ford roept de Focus Vignale Concept, ongeacht de weersomstandigheden, gevoelens op van verlangen en zelfs een vleugje jaloezie. Met slechts een druk op de knop verandert de coupe moeiteloos in een echte cabriolet. De kofferbak gaat geluidloos open en de intrekbare hard-top verdwijnt er in. En plotseling roept de auto beelden op van zorgeloze autoritten met het dak naar beneden en de wind die vrij spel heeft.

De Ford-designtaal van de productiemodellen is duidelijk terug te vinden in het opvallende lijnenspel en de geprononceerde carrosseriedelen. Op basis hiervan hadden de ontwerpers van het concept een voor het C-segment unieke mogelijkheid om een coupeversie te bouwen zonder dat er allerlei lastige concessies hoefden te worden gedaan aan de ruimte, iets wat vaak het geval is bij een cabriolet met een intrekbare hard-top. Het werk van het Ford designteam heeft geresulteerd in een uitvoering met een hoge mate van samenhang. Alleen de onderbroken lijnen aan de basis van de prachtig vormgegeven C-stijl, verraden het feit dat de Focus Vignale Concept een intrekbare hard-top heeft.

Het exterieur is afgewerkt in de kleur Amalfi, een zachte, lichte tint die subtiel verwijst naar de frisheid van de zee en die de Focus Vignale Concept een verfijnde, luxueuze uitstraling geeft. Aan het exterieur valt verder het gebruik op van gepolijst aluminium, een verwijzing naar het chroom van de beroemde toerwagens uit de Italiaanse autohistorie. Bij de dorpels loopt een horizontale, smalle strip van gepolijst aluminium over de gehele lengte van de auto. Deze streep wordt gecompleteerd door een tweede horizontale strip die onder de zijruit is aangebracht. Zij benadrukken het zelfvertrouwen dat de auto uitstraalt. De ruiten van de Focus Vignale Concept zijn uitgevoerd in Acqua, een blauwgroene tint die aan het karakter van de auto een gevoel van exclusiviteit verleent en als coupe de interieurkleuren op elegante wijze verzacht. Laag aangebrachte aluminium accenten bevinden zich aan de voor- en achterkant van de auto zodat de aandacht wordt gevestigd op de luchtinlaten voor, de uitlaatpijpen achter en de opvallende strip langs de rand van de kofferdeksel tussen de achterlampen.

Ook in het interieur zijn subtiele Acqua-accenten terug te vinden. Met het stiksel op de stoelen die herinneringen oproepen aan de Italiaanse sportwagens van weleer, is de Acqua filetto-behandeling van de leren Amalfi Light-bekleding een moderne interpretatie die luxe en aandacht voor detail uitstraalt. De kussens zijn voorzien van een horizontaal ribbelprofiel, opnieuw een verwijzing naar het verleden, maar die in de moderne uitvoering verfijnder en luxueuzer is. Het bovendeel van het dashboard is afgewerkt in Black Abalone-leer, het onderdeel in Amalfi Light-suede. Het design van het exterieur werkt eveneens door in de portierpanelen en de spaken van het stuurwiel.

Voor de Ford Focus Vignale Concept heeft de Design Group van Ford of Europe een speciaal team samengesteld dat actief was in de designstudio in het Engelse Dunton. Hier had het team de krachtige computers ter beschikking waarmee het concept in een recordtempo volledig digitaal is ontworpen.