Publicatiedatum: 17 juni 2018
Ford Fiesta ST
Autotest

Ford Fiesta ST

Een compromis, maar geen spijt

Autotest - Een auto is sportief of comfortabel. Een combinatie van beide is lastig te combineren. De vorige generatie van de Ford Fiesta ST (2013 - 2017) was een compromisloze driftkikker: genadeloos snel, schaamteloos luid, plankhard geveerd en daarom veruit de sportiefste auto in zijn soort. Voor de nieuwe generatie van de Fiesta ST kiest Ford een heel andere aanpak, als ze daar maar geen spijt van krijgen...

Bij de vorige Fiesta ST (2013 - 2017) was de doelstelling simpel: Ford wilde de meest sportieve, compromisloze en dus ook snelste compacte hatchback aanbieden. Daarom was de titel van dat testverslag: "Geen compromis, geen spijt". De extreme opzet zorgde er echter ook voor dat de Fiesta ST slechts bij een kleine doelgroep in de smaak viel.

Voor de nieuwe Fiesta ST koos Ford een andere insteek. Om een grotere doelgroep aan te spreken moet de auto sportief én comfortabel zijn. Daarnaast moeten niet de prestaties, maar het plezier maximaal zijn.

Ford Fiesta ST

Uiterlijk en uitrusting

De nieuwste Fiesta ST is er daarom als sportief ogende driedeurs, maar ook als meer praktische vijfdeurs (de vorige generatie werd aanvankelijk alleen als driedeurs geleverd). Uiteraard zet een sportieve aankleding de toon. Let daarbij op de aangepaste achterspoiler, waardoor de auto lager lijkt en een gunstigere stroomlijn krijgt.

Binnenin zijn het de sportstoelen, die in samenwerking met Recaro zijn ontwikkeld, die het sportieve gevoel geven. Geheel in lijn met de opzet van de auto zijn deze sportief, maar tegelijkertijd zo comfortabel dat ze iedere rit aangenamer maken. Terwijl dit soort stoelen vaak een keiharde schaal hebben, waardoor de beenruimte achterin minder is, is de Fiesta ST even ruim en praktisch als iedere andere uitvoering.

Ford Fiesta ST
Ford Fiesta ST

Het stuurwiel heeft een afgeplatte onderkant en een prominent ST-logo, maar verder is het interieur teleurstellend gewoontjes. De ST heeft hetzelfde dashboard, dezelfde klokken en bijna dezelfde aankleding als iedere andere Fiesta. Bovendien valt op dat de nodige "gadgets" ontbreken. Zo is er geen turbodrukmeter, racetimer of olietemperatuurmeter. Volgens Ford zijn er inmiddels zulke goede apps voor de mobiele telefoon om dergelijke gegevens weer te geven, dat de fabrikant zich die moeite heeft bespaard.

Prestaties

Om de nieuwe Fiesta ST aantrekkelijker te maken voor een grotere groep kopers, is gekozen voor een bijzondere krachtbron. Ford voorziet de Fiesta ST namelijk van een driecilinder motor! Het betreft hier echter geen sterkere versie van de motoren uit de gewone Fiesta. Die hebben een inhoud van 1.0 liter, terwijl de Fiesta ST is voorzien van een 1.5 liter driecilinder (200 pk / 290 Nm). Er is gekozen voor een driecilinder omdat deze minder frictie heeft (-25%) en daarom sneller op toeren is, zuiniger is en ook nog eens compacter is.

Een grappig bijkomend voordeel: van nature heeft een driecilinder een minder rustige loop en een minder verfijnd geluid dan een viercilinder, en in een sportieve auto maakt dat de beleving alleen maar intenser. Sterker nog: de Fiesta ST beschikt over een klep in de uitlaat om het geluid bij sportief rijden nog prominenter te maken. Wie de Fiesta ST niet ziet maar alleen hoort, denkt te maken te hebben met een volbloed sportwagen! Als klap op de vuurpijl wordt het audiosysteem ook gebruikt om het motorgeluid binnen de auto te versterken.

Ford voorziet de Fiesta ST doelbewust niet van een automatische versnellingsbak. Dat zorgt volgens de makers voor een minder pure ervaring en zou de auto te kostbaar maken. Maar... er is wel "launch control" beschikbaar! Schakel deze lanceer-hulp in via de boordcomputer, trap het gaspedaal vol in, laat de koppeling in één beweging los en de Fiesta ST schiet er gierend en brullend vandoor. Wie vlot genoeg schakelt, bereikt na welgeteld 6.5 seconden de 100 km/u! Tip: schakel bij deze exercitie niet door naar de derde versnelling. Ondanks het feit dat het motorvermogen bij zeer hoge toeren in de tweede versnelling iets afneemt, kost schakelen meer tijd dan gas blijven geven.

Ford Fiesta ST

Het motorvermogen bouwt nadrukkelijk op naar een piek. Dat maakt andere auto's onrustig, maar zorgt er voor dat de Fiesta ST nog sneller voelt dan hij is. Bovendien passen de versnellingsbakverhoudingen perfect bij het karakter van de motor, waardoor razendsnel kan worden geschakeld zonder dat de auto in snelheid terugvalt. Wie dan ook nog de sportmodus heeft ingeschakeld, wordt tijdens het schakelen getrakteerd op spectaculaire ploffen uit de uitlaat.

Maar... de Fiesta ST leent zich net zo makkelijk voor kalm rijden. Dan valt op dat de driecilinder over een enorme reserve en souplesse beschikt. De Fiesta ST rijdt altijd op een "golf van koppel" en daarmee overtuigt dit model ook als ultieme Fiesta voor bijvoorbeeld het afleggen van langere afstanden. Deze "hot hatch" leent zich zelfs voor schakellui rijden, want ook bij een laag toerental (minder dan 2.000 tpm) protesteert de driecilinder zelden.

„Wie de Fiesta ST niet ziet maar alleen hoort, denkt te maken te hebben met een volbloed sportwagen“

Wanneer weinig vermogen wordt gevraagd, schakelt de motor een cilinder uit om brandstof te besparen. Mede dankzij een extra balans-as is hiervan in de praktijk niets merkbaar. Het in- of uitschakelen van een cilinder geeft geen schokken in de aandrijflijn. Helaas is van deze techniek ook niets merkbaar in het verbruik. De testrit op een veeleisend parcours met enkele sportieve uitspattingen maar voornamelijk een kalme rijstijl kostte 7.8 liter per 100 km en dat is fors meer dan bij de vorige ST.

Weggedrag

Terwijl de vorige Fiesta ST compromisloos hard geveerd was, biedt de nieuwe ST ook het nodige comfort. Dat is te danken aan de goede basis (de gewone Fiesta weet comfort en sportiviteit al goed te combineren) en aan speciaal ontwikkelde banden. In samenwerking met Michelin zijn speciaal voor de Fiesta ST banden ontwikkeld die maximale grip én het nodige comfort bieden.

Ford Fiesta ST

Bij voluit accelereren is tot zo'n 80 km/u merkbaar dat de alle mechanische en elektronische hulpsystemen vol aan het werk zijn om het motorvermogen effectief op het asfalt over te brengen. Bovendien is in de besturing goed voelbaar dat de voorwielen het er moeilijk mee hebben om tegelijkertijd te sturen en aan te drijven. Dit is bij een "wilde" auto zoals deze echter niet storend, maar het maakt wel duidelijk dat Ford de grenzen opzoekt.

Ongeacht het tempo is altijd voelbaar dat de ST veel scherper stuurt dan een gewone Fiesta. Daarnaast is de grip merkbaar beter en dat geeft heel veel vertrouwen. Wanneer de snelheid wordt opgevoerd, komt de auto steeds meer tot leven, waardoor sportief rijden heel veel voldoening geeft. De elektronische vangnetten geven daarbij altijd de nodige vrijheid; het is zelfs mogelijk om de achterkant een klein stapje opzij te laten zetten, terwijl de elektronica toch over de veiligheid waakt.

De testauto is voorzien van het optionele "performance pack". Dit bestaat uit een schakelindicator, die niet aangeeft wat het beste moment is om te schakelen om zuinig te rijden, maar wat het beste moment is om te schakelen om maximaal te presteren. Daarbij voorziet het in een mechanisch (!) sperdifferentieel met gelimiteerde slip. Daardoor kan het motorenvermogen in de bocht beter worden benut en neemt de grip toe. De nieuwe comfortabele Fiesta ST is daarmee op het circuit uiteindelijk sneller dan de compromisloze variant van weleer.

Ford Fiesta ST

Conclusie

De vorige Ford Fiesta ST (2013 - 2018) was een compromisloos sportwagentje. De nieuwe Fiesta ST is veelzijiger en biedt naast maximale prestaties ook het nodige comfort. Dat is goed nieuws en slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat Ford zich hiermee minder nadrukkelijk onderscheidt van de concurrentie. De nieuwe Fiesta ST is namelijk grofweg even snel en heeft grofweg hetzelfde karakter als de concurrenten.

Het goede nieuws is dat de nieuwe Fiesta ST sneller is dan de vorige en zich tegelijkertijd beter leent voor dagelijks gebruik. De sterke motor, het comfortabele onderstel en de rijke uitrusting zorgen er zelfs voor dat de ST bij dagelijks gebruik overtuigt als ultieme Fiesta en niet alleen als racemonster(tje). Kortom: ondanks het compromis is dit een auto om geen spijt van te krijgen.

plus
  • Uitstekende prestaties
  • Complete, moderne uitrusting
  • Sportief, maar ook comfortabel
min
  • Fors verbruik
  • In Nederland alleen als vijfdeurs
  • Gordels niet in hoogte verstelbaar bij driedeurs uitvoering