5 september 2013
Citroen C4 Cactus
Nieuws

Citroen Cactus

Citroen onthult Cactus

5 september 2013 - De Citroën Cactus is een voorbeeld van hoe de C-lijn er in de toekomst uit zal gaan zien. Citroën maakt hier een statement: laten we al het overbodige schrappen en meer waarde gaan hechten aan zaken die bijdragen aan 'well being'. De Cactus is dan ook gericht op gebruiksgemak, comfort voor iedereen en milieuvriendelijke technologie.

Op zoek naar een Citroen C4 Cactus PureTech 130 Shine?
bynco heeft er 54 vanaf € 9.895,-

Citroen C4 Cactus PureTech 130 Shine

Het begon allemaal met de presentatie van de concept car C-Cactus op de Autosalon van Frankfurt in 2007. Een radicale benadering die een basisvraag opriep: wat zijn de nieuwe verwachtingen van automobilisten? Welke prestaties zijn echt belangrijk? De technici en ontwerpers besloten te breken met de bestaande normen, de uitdagingen op een andere manier te benaderen om zo nieuwe oplossingen te onderzoeken. Deze pragmatische aanpak leidde tot het weglaten van al het overbodige en meer waarde toekennen aan alles wat bijdraagt aan de 'well being' van bestuurder en inzittenden. Het resultaat werd de Citroën Cactus,  een concept car die model staat voor de C-lijn zoals die vanaf 2014 zal verschijnen.

Citroen C4 Cactus

Alle onderdelen en ruimten zijn bekeken en beoordeeld op functie en comfort. Kenmerkend zijn de:

  • strakke, gladde oppervlakken in parelmoer wit;
  • vloeiende vormen die elke agressieve uitstraling doen verdwijnen;
  • zwevende achterstijl en het zwevende dak;
  • contrasterende grafische elementen die ook functioneel zijn (bescherming met de grijze Airbumps en de zwarte wielkasten met speciale textuur, de hoogglans zwarte dakdragers, veel licht in het interieur door het grote panoramische dak).

Het originele Airbump is in de bumpers en de zijkanten van de auto geïntegreerd. Deze grafische elementen combineren vorm en functionaliteit, want ze beschermen de carrosserie. Het soepele materiaal is krasbestendig en de geïntegreerde luchtcapsules vangen eventuele schokken op.

Citroen C4 Cactus

De Citroën Cactus heeft de afmetingen van een compacte hatchback (lengte: 4,21 m; breedte: 1,75 m), een profiel met 1/3 glasoppervlak en 2/3 carrosserie,
een verhoogde bodemvrijheid (21 cm), maar een beperkte hoogte van 1,53 m,
een korte voor- en achteroverbouw die de wielen op de vier hoeken plaatsten.

Het front schetst alvast een beeld van de visuele identiteit van de toekomstige C-lijn modellen. Het kenmerkt zich door:

Citroen C4 Cactus
Wittebrug
  • gladde oppervlakken die de Double Chevron doen uitkomen;
  • vloeiende lijnen waardoor de motorkap naadloos overloopt in de zijschermen;
  • LED-dagrijverlichting en in de Airbumps ingebouwde koplampen.

De achterkant is op eenzelfde manier benaderd met de LED-verlichting met 3D-effect die is geïntegreerd in de brede Airbump die de achterklep beschermt. Deze bijzondere buitenkant zonder zijruiten, achterruit of middenstijl heeft bovendien een volledig vernieuwd interieur. Nieuw qua constructie, maar ook voor wat betreft kleuren en materialen.

Er moest meer ruimte komen voor de bestuurder en de passagiers ten behoeve van hun comfort en gemak. Er kwam meer vloerruimte door de montage van een smal, zwevend dashboard, terwijl de voorpassagier toch beschikt over een grote, goed bereikbare opbergruimte in het bovenste gedeelte. Dit was mogelijk door de integratie van een 100% digitale interface en een verbeterde indeling van de bestuurdersplaats.

Citroen C4 Cactus

Het interieur moest chic maar ook ontspannen zijn. Er is gewerkt met authentieke en natuurlijke materialen. De bekleding van de stoelen en portieren bestaat uit een combinatie van twee materialen die verwijzen naar modern meubilair: een stof van gemêleerd blauw katoen en natuurlijk 'camel' leer (plantaardig gelooid) dat ook os terug te zien op het dashboard en het stuur. Een leuk detail: de opbergruimte bovenin het dashboard en de portiergrepen doen denken aan reiskoffers.

De Cactus heeft een nieuwe "Hybrid Air" aandrijflijn. Deze 'full hybrid' oplossing combineert geperste lucht en hydraulica met een PureTech benzinemotor. Deze nieuwe techniek belooft ongekende prestaties bij een verbruik van minder dan 3 l/100 km.

Remschijf.nl