4 maart 2004
Feedback
 

Chrysler

Zeven primeurs bij Chrysler in Geneve

Autozine
4 maart 2004 | Het uitgebreide productoffensief van de Chrysler Group op markten buiten Noord-Amerika wordt volop voortgezet met de onthulling van zeven primeurs op de 74e Salon International de lAutomobile in Geneve (gehouden van 4 tot en met 14 maart). Hun gezamenlijke debuut valt samen met de aankondiging van Chrysler om SRT-modellen buiten de Verenigde Staten op de markt te brengen.
 

Wereldprimeurs zijn weggelegd voor twee sportieve varianten van de Chrysler Crossfire, gebouwd door de SRT-afdeling (Street and Racing Technology) van Chrysler. De Chrysler Crossfire SRT-6 Coupe en SRT-6 Roadster worden samen met de standaard Chrysler Crossfire Roadster (Europees debuut) ongetwijfeld de publiekstrekkers. Dat geldt ook voor de nieuwe Chrysler 300C Sedan, die voor het eerst in productie-uitvoering te zien is in Europa, en de 300C Touring, waarvan het productiemodel in wereldpremiere gaat. De Chrysler PT Cruiser Cabrio en de Chrysler Voyager, met 2.8-liter common-rail turbodieselmotor (CRD) en automaat, beleven eveneens hun Europese debuut.

Chrysler

De Crossfire SRT-6 definieert het begrip prestaties voor het merk Chrysler. De SRT-6 is voorzien van een 330 pk sterke, met de hand gebouwde 3,2-liter zescilinder met compressor, een op sportief rijden afgestemd onderstel, superieure remmen en bijzondere exterieur- en interieurdetails. De nieuwe Chrysler Crossfire SRT-6 is het eerste SRT-model van de Chrysler Group dat buiten Noord-Amerika op de markt komt. De SRT-6 is zowel in Coupe als Roadster uitvoering leverbaar en verschijnt nog dit najaar bij de Nederlandse Chrysler-dealers. De Crossfire Roadster blijft trouw aan de stijl van de Crossfire Coupe. De stijlkenmerken van de Coupe werden allen behouden, maar de ontwerpers wisten de auto een dynamischer voorkomen te geven. De Crossfire Roadster heeft een elektrisch bedienbare softtop, die in 22 seconden onder een afdekking achter de stoelen verdwijnt. De Crossfire Roadster heeft dezelfde 3,2 liter V6-motor als het coupemodel en arriveert medio mei bij de Nederlandse Chrysler-dealers.

De nieuwe Chrysler 300C Sedan en Touring worden beiden in hun definitieve productieversie getoond in Geneve. De 300C heeft een geheel nieuwe vorm, gebaseerd op de nieuwe generatie achterwielaandrijving waarmee toekomstige modellen van Chrysler uitgerust worden. Beide modellen komen nog dit jaar op de Europese markt. Hiermee zet Chrysler een belangrijke stap in het E-segment. Behalve uiterlijke overeenkomsten, hebben de 300C en 300C Touring ook onderhuids veel met elkaar gemeen. Naast het onderstel en de transmissie worden ook de standaarduitrusting, het interieur en de technische specificaties grotendeels met elkaar gedeeld. Zoals bijvoorbeeld de 5,7-liter HEMI V8 motor. Deze motor is de eerste krachtbron binnen de Chrysler Group die voorzien is van een Multi Displacement System (MDS). Dit MDS schakelt de helft van de cilinders uit wanneer vier cilinders kunnen voldoen aan de vraag naar vermogen. Op deze manier wordt er tussen 10 en 20 procent brandstof bespaard, afhankelijk van rijstijl en inzet.

De Chrysler Voyager en Grand Voyager, die tot de bestverkochte grote MPV's in Europa behoren, zijn in de loop van 2004 verkrijgbaar met een 2.8 CRD-motor. Deze common rail krachtbron is standaard gekoppeld aan een automatische transmissie, een primeur voor de Voyager en Grand Voyager. Met de combinatie van een dieselmotor en automaat wordt aan een grote vraag vanuit de markt voldaan. De nieuwe Voyager is aan de buitenzijde onder meer te herkennen aan een gewijzigde voorzijde. De grille en koplampen sluiten aan bij het nieuwe gezicht van Chrysler. In het interieur zijn wijzigingen doorgevoerd en het veiligheidsniveau is verbeterd.

De Chrysler Group breidt de PT Cruiser-familie uit met de Chrysler PT Cruiser Cabrio, die het opvallende uiterlijk van de Chrysler PT Cruiser sedan in het cabriosegment introduceert. Van de PT Cruiser Cabrio zijn twee versies beschikbaar: Limited en GT Turbo. De PT Cruiser Cabrio wordt in het voorjaar verwacht bij de Nederlandse Chrysler-dealers.

Na de lancering van een opgefrist uiterlijk vorig voorjaar, hebben de Chrysler Sebring Sedan en Cabrio, samen met de Chrysler 300C-familie, de Chrysler Voyager en de Chrysler Crossfire, nu een meer herkenbaar gezicht.