20 september 2006

Chrysler

Primeurparade bij Chrysler, Dodge en Jeep in Parijs

20 september 2006 - Het productoffensief van Chrysler, Jeep en Dodge gaat door. Met de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe als decor viert de Dodge Avenger Concept Car zijn wereldpremiere. Bij Chrysler staat de nieuwe Sebring volop in de spotlights. En Jeep pakt niet alleen uit met de Compass en de productieversie van de compacte Patriot, maar ook met de Europese premiere van de Wrangler en de Wrangler Unlimited.
AutoCoach

Al in 2004 stelde de Chrysler Group een groot productoffensief in het vooruitzicht en die belofte wordt op elke belangrijke internationale autotentoonstelling ingelost. Op de Mondial de l'Automobile in Parijs (30 september tot en met 15 oktober) hebben alle merken van de Chrysler Group belangrijke primeurs.

Chrysler

Het nieuwe merk Dodge speelt een belangrijke rol in het productoffensief. Dodge laat in Parijs zien dat ook het D-segment gaat opschudden. De Avenger is een Concept Car, maar dan wel een volgens de Dodge-traditie. Dat betekent dat dit studiemodel een zeer duidelijke indicatie vormt voor het productiemodel, dat in de tweede helft van 2007 op de Nederlandse markt komt.

De Avenger is een typische Dodge. Dat zit hem om te beginnen in zijn krachtige uiterlijk, dat van voren wordt gekenmerkt door de dubbele koplampen en de karakteristieke grille. Het profiel wordt in belangrijke mate gemaakt door een laag geplaatst koetswerk met een lange motorkap en een relatief kort kofferdeksel met een grote spoiler. De grote bumpers, de forse wielkasten met 19-inch wielen en de opvallende oplopende lijn vanaf het achterportier, zijn details die de roadpresence van de Avenger nog eens extra aanzetten. De kofferklep bijvoorbeeld heeft ook een ingebouwde spoiler. Tussen de uitlaatpijpen in de achterbumper is bovendien een diffusor opgenomen. Al deze aero-parts dragen bij aan een optimale stabiliteit bij hoge snelheden.

Op de Mondial de l'Automobile is ook de nieuwe Nitro te zien. Deze mid-size SUV (de eerste van het merk), is na de Caliber de tweede nieuwe Dodge, die naar Nederland komt. Hij wordt leverbaar met keus uit twee benzinemotoren en een diesel. Die laatste uitvoering is ook in combinatie met achterwielaandrijving leverbaar. De vijfzits Nitro heeft onafhankelijke voorwielophanging en een starre achteras met vijf geleidearmen. Dat geldt zowel voor de vierwiel- als de achterwielaangedreven versies (achterwielaandrijving uitsluitend in combinatie met dieselmotor). Afhankelijk van het uitrustingsniveau is een sportonderstel standaard of optioneel.

Chrysler

Bij Chrysler speelt de Sebring de hoofdrol. Dit nieuwe model voor het D-segment valt om te beginnen op door zijn Chrysler-gezicht. De inspiratie voor zijn gebeeldhouwde vorm komt van het Airflite-prototype uit 2003. En dus heeft de Sebring opmerkelijke designkenmerken als een geribbelde motorkap, een ver naar achteren doorgetrokken daklijn en een relatief korte achtersteven. De Sebring is de eerste auto van Chrysler in dit segment, die met een dieselmotor (in combinatie met een handgeschakelde zesbak) leverbaar wordt. De Sebring CRD beschikt over een tweeliter commonrail turbodiesel met vier kleppen per cilinder. Deze motor is goed voor 140 pk en een koppel van 310 Nm.

Jeep is in Parijs in meer opzichten grensverleggend aanwezig. Om te beginnen viert de productieversie van de Patriot hier zijn Europese premiere. Samen met de Compass biedt Jeep daarmee in de klasse van de compacte SUVs nu twee alternatieven voor verschillende (nieuwe) doelgroepen. De Compass en de Patriot zijn mede dankzij standaard vierwielaandrijving geschikt voor een breed scala aan vrijetijdsbestedingen, zowel on- als off-road. In Parijs debuteren ook de robuuste nieuwe Wrangler-modellen. Deze maken on-road een grote stap voorwaarts zonder dat hun legendarische terreinvaardigheid daar onder leidt.

Wittebrug
AutoCoach