21 november 2007
 

Chrysler, Dodge, Jeep

Chrysler toont drie eco-vriendelijke conceptcars

Autozine
21 november 2007 | Chrysler LLC laat in januari op de autotentoonstelling van Detroit drie concept cars zien die ieder op hun eigen manier het milieu zo veel mogelijk ontzien. Chrysler zelf toont de ecoVoyager Concept met brandstofcel, Dodge laat met de ZEO Concept zien dat muscle cars ook elektrisch aangedreven kunnen zijn en de Jeep Renegade Concept combineert een Bluetec dieselmotor met elektrische aandrijving.
Info

Een van de speerpunten van het nieuwe Chrysler is "Be Green". De Chrysler ecoVoyager, de Dodge ZEO en de Jeep Rengade laten zien wat de volgende stappen zouden kunnen zijn.

Chrysler

De Chrysler ecoVoyager is "all american" vierdeurs vierzitter, die geen schadelijke stoffen uitstoot (Zero Emission Vehicle). Hij beschikt over een aandrijflijn met elektromotor en een compact Lithium-Ion batterijpakket. Samen met een compacte brandstofcel (die wordt gevoed door waterstof) komt de ecoVoyager tot een actieradius van zo'n 480 kilometer.

Dodge laat met de ZEO Concept zien dat een musclecar zijn kracht ook kan ontlenen aan een efficiente elektromotor. De vierdeurs 2+2 heeft elektrische aandrijving in combinatie met een lithium-Ion batterijpakket. Met volledig opgeladen batterijen heeft de ZEO een actieradius van minimaal 400 km.

Chrysler

De Jeep Renegade toont aan dat de verbrandingsmotor ook zeer milieuvriendelijk kan zijn. Hij beschikt over een compacte Bluetec-dieselmotor in combinatie met een elektromotor. Het bijbehorende batterijpakket geeft de Renegade een (extra) actieradius van 40 kilometer. De Renegade is compact (B-segment), heeft zeer basic opbouw, maar biedt wel maximaal (off-road) rijplezier.

Chrysler LLC ziet voor bepaalde markten en toepassingen een goede toekomst voor (gedeeltelijk) elektrische aandrijving. Voor de ontwikkeling en het op de markt brengen daarvan is het bedrijfsonderdeel ENVI opgericht. De Hybride-uitvoeringen van de Chrysler Aspen en de Dodge Durango zijn de eerste auto's van Chrysler die mede met behulp van elektromotoren worden aangedreven en de drie concept cars voor de autotentoonstelling van Detroit vormen een volgende stap. Op dit moment ontwikkelt ENVI ook zogenaamde Mild Hybrids. Deze modellen hebben een start/stop-systeem en een systeem dat kinetische (rem)energie omzet in elektrische energie. Deze energie kan worden opgeslagen in accus en vervolgens gebruikt worden voor het laten functioneren van bijvoorbeeld elektrische accessoires.

Chrysler

Ook de traditionele verbrandingsmotor heeft volgens Chrysler nog veel potentieel. Bluetec buit dat van de dieselmotor volop uit met een modulair pakket maatregelen waardoor de uitstoot van schadelijke gassen en dan met name die van NOx sterk vermindert. Dankzij deze samen met Mercedes-Benz ontwikkelde technologie kunnen dieselmotoren aan de strengste (toekomstige) emissie-eisen voldoen. De Jeep Rengade Concept laat zien dat Bluetec voor nog meer efficiency ook te combineren is met elektrische aandrijving. De Jeep Grand Cherokee is het eerste productiemodel van Chrysler met Bluetec-technologie (marktintroductie in 2008).

Chrysler LLC is ook bezig met de ontwikkeling van een compleet nieuwe V6 motorenfamilie. Mede dankzij cilinderuitschakeling en de variabele timing van in- en uitlaatkleppen, zijn deze zogenaamde Phoenix-motoren 6-9% zuiniger dan de modellen die ze aflossen. De Phoenix V6-motoren zijn ook geschikt voor het gebruik van E85 (bio-ethanol). Chrysler heeft hiermee al ruime ervaring: inmiddels heeft het al 1,5 miljoen bio-ethanol voertuigen afgeleverd.

KwikFit
Chrysler Grand Voyager wordt LanciaChrysler Grand Voyager wordt Lancia
14 februari 2011
Chrysler onthult nieuwe 300Chrysler onthult nieuwe 300
21 december 2010
Chrysler, Jeep en Dodge Certified ChoiceChrysler, Jeep en Dodge Certified Choice
8 september 2010
Nieuwe onderneming Chrysler Group LLC
10 juni 2009