24 september 2008
 

Chrysler

Chrysler presenteert 3 elektrische voertuigen

Autozine
24 september 2008 | Chrysler presenteert in zijn hoofdkwartier in Auburn Hills drie prototypes van geheel of gedeeltelijk elektrisch aangedreven voertuigen: de Dodge EV, de Jeep EV en de Chrysler EV. Eén van de voertuigen staat gepland om in 2010 in productie te gaan. Alle drie EV-modellen komen uit de koker van ENVI, het bedrijfsonderdeel van Chrysler dat als doel heeft elektrische aandrijfvormen te ontwikkelen én op de markt te brengen. De Chrysler electric-drive-technologie is beschikbaar voor auto's met vóór-, achter-, of vierwielaandrijving.
Info

Chrysler LLC en ENVI hebben voor Chrysler, Jeep en Dodge elk een eigen electric-drive-systeem ontwikkeld. Chrysler zal één van deze modellen uitkiezen voor serieproductie en marktintroductie in Amerika in 2010. Na 2010 komt dit model ook in Europa op de markt. In 2009 zullen zo'n 100 Chrysler-modellen met electric-drive-technologie ingezet worden bij wagenparken van overheden, bedrijven en de ontwikkelingsafdeling van Chrysler. Deze technologie komt beschikbaar voor auto's met voorwielaandrijving, achterwielaandrijving en vierwielaandrijving.

Chrysler

De prototypes Dodge EV (Electric Vehicle), Jeep EV en Chrysler EV werden voorgesteld in Auburn Hills. Een onderdeel van die presentatie was een demonstratie van de rijkwaliteiten en –mogelijkheden van de drie voertuigen.

De elektrische voertuigen van Chrysler maken gebruik van slechts drie primaire componenten: een elektromotor voor de aandrijving, een geavanceerd lithium-ion batterijsysteem voor de voeding van de elektromotor en een managementsysteem dat de energiestromen reguleert. Frank Klegon, Executive Vice President Product Development daarover: "Met deze technologie bieden we onze klanten emissievrije voertuigen met een actieradius van 250-300 kilometer aan. Deze elektrisch aangedreven voertuigen stellen onze klanten in staat hun sociale verantwoordelijkheid te nemen. Tevens maken deze voertuigen ons minder afhankelijk van olie uit het buitenland en zorgen ze ervoor dat de maandelijkse benzinerekening wegvalt. En dat alles in combinatie met de prestaties en het gebruiksgemak dat onze klanten verwachten".

Chrysler

De actieradiusverhogende EV-technologie combineert de electric-drive- componenten van een elektrisch aangedreven voertuig met een kleine benzinemotor en een elektrische generator. Dat maakt het mogelijk om het electric-drive-systeem van extra kracht te voorzien op momenten dat het nodig is. Zo smelten de goede en milieuvriendelijke eigenschappen van een EV samen met de ruime actieradius van een moderne auto met benzinemotor zonder daarbij concessies te doen aan prestaties, comfort en gebruiksgemak.

Het Dodge EV-prototype is een tweezits achterwielaangedreven sportwagen die hoge prestaties biedt zonder schadelijke gassen uit te stoten. Het electric-drive-systeem van deze auto bestaat uit een elektromotor met een vermogen van 200 kW (268 pk), een lithium-ion batterijpakket en een geïntegreerd managementsysteem. Het hoge koppel van de elektromotor (650 Nm) is direct beschikbaar. Mede daardoor sprint de Dodge EV binnen vijf seconden van 0-100 km/h. De topsnelheid bedraagt ruim 190 km/h. Dankzij lithium-ion-technologie van de laatste generatie bedraagt de actieradius van de Dodge EV 250-300 kilometer. Het opladen van het batterijpakket gebeurt door simpelweg de stekker in het stopcontact te steken. Na vier uur zijn de batterijen weer volledig opgeladen.

Chrysler

Het Jeep EV-ontwikkelingsvoertuig is een auto met actieradiusverhogende EV-technologie. Deze auto laat zien wat er in de toekomst van een avontuurlijke auto met de capaciteiten van een Jeep Wrangler verwacht kan worden. Met de Jeep EV is het mogelijk om zelfs de meest onherbergzame gebieden te verkennen en tegelijkertijd milieuvriendelijk bezig te zijn. De Jeep EV maakt gebruik van een 200 kW (272 pk) en 400 Nm sterke elektromotor die wordt gevoed door lithium-ion batterijen. De EV-unit is gekoppeld aan een kleine benzinemotor met een geïntegreerde elektrische generator. Met 30 liter brandstof en volledig opgeladen batterijen heeft de Jeep EV een actieradius van 650 kilometer. De actieradius op uitsluitend elektriciteit bedraagt circa 65 emissievrije kilometers. ENVI onderzoekt voor Jeep ook de mogelijkheid van vierwielaandrijving met in de wielen ingebouwde elektromotoren. Elk wiel zou op deze manier individueel aangedreven kunnen worden en dat biedt goede mogelijkheden voor hoge prestaties in het terrein zonder concessies te doen aan de on-road-capaciteiten.

Ook de Chrysler EV is een prototype met actieradiusverhogende EV-technologie. De auto op basis van de Chrysler Grand Voyager combineert een elektromotor met een vermogen van 190 kW (258 pk) met een kleine benzinemotor. De Chrysler EV accelereert daarmee in 9 seconden van 0-100 km/h. De totale actieradius is met 30 liter benzine 650 kilometer. De actieradius met uitsluitend elektrische (emissieloze) aandrijving bedraagt circa 65 kilometer.

XLLease
Chrysler Grand Voyager wordt LanciaChrysler Grand Voyager wordt Lancia
14 februari 2011
Chrysler onthult nieuwe 300Chrysler onthult nieuwe 300
21 december 2010
Chrysler, Jeep en Dodge Certified ChoiceChrysler, Jeep en Dodge Certified Choice
8 september 2010
Nieuwe onderneming Chrysler Group LLC
10 juni 2009