11 januari 2009
 

Chrysler 200C EV

Chrysler kijkt vooruit met 200C EV Concept

Autozine
11 januari 2009 | Op de autotentoonstelling van Detroit vindt de wereldpremière van de Chrysler 200C EV Concept plaats. Met deze Concept Car richt Chrysler het vizier in diverse opzichten op de toekomst. Zo beschikt de 200C EV over actieradiusverhogende Electric Drive-technologie. Ook zijn design is een voorproefje voor wat de toekomst te bieden heeft en dat geldt eveneens voor de multimedia- en Internetmogelijkheden.
Info

De Chrysler 200C EV is een auto die wordt aangedreven door de actieradius-verhogende Electric Drive-technologie. Hij heeft een 200 kW/ 268 pk sterke elektromotor, die wordt gevoed door een compact en krachtig lithium-ion batterijpakket. Hiermee is volledig emissievrij rijden mogelijk. De actieradius bedraagt in dat geval 60 kilometer. Daarnaast beschikt de auto over een kleine en zuinige benzinemotor die als generator fungeert. Deze kan 'bijspringen' op momenten dat de batterijen leeg zijn. Zo zorgt deze compacte unit ervoor dat de totale actieradius 640 kilometer bedraagt.

Chrysler

Daarnaast is het batterijpakket van de 200C EV ook thuis (of buiten de deur) op te laden door de auto via de stekker aan het elektriciteitsnet te koppelen (plug-in). Net als de andere EV-modellen van Chrysler heeft de 200C EV Concept een regeneratief remsysteem. De (bewegings)energie die vrijkomt bij het afremmen en uitrollen van de auto wordt daarbij omgezet in elektriciteit.

De topsnelheid van het studiemodel bedraagt 190 km/h en de sprint van 0-100 km/h duurt circa zeven seconden. Het onderstel is een ingekorte versie van het 300C-platform met achterwielaandrijving.

Chrysler

Het interieur is uitgevoerd in lichte tinten die het ruimtelijke effect versterken en er is veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen - in de bagageruimte is zelfs gerecycled leder verwerkt. Opvallend is dat er in het interieur geen enkele schakelaar is te vinden. Een groot touchscreen fungeert als centrale 'bedieningspost'. Hierin is ook het Vehicle Information Center geïntegreerd en bovendien biedt het diverse mogelijkheden om 'online' te gaan. Voor de passagier voorin is zelfs een touchscreen computer in het handschoenvakje beschikbaar. Uiteraard is het mogelijk om elektronische apparatuur als mobiele telefoons en iPods aan te sluiten en op te laden.

De Chrysler 200C staat ook in het teken van 'Connectivity'. De auto is bijvoorbeeld continu met het Internet verbonden. Dit maakt het mogelijk om op de manier van Twitter en Facebook 'bevriende' voertuigen op te zoeken, er contact mee te maken en informatie uit te wisselen. De 'passagiers-PC' maakt het onder andere mogelijk om op internet te surfen, deel te nemen aan videoconferenties en toegang te krijgen tot het navigatiesysteem. Ook dit navigatiesysteem is van de nieuwste generatie. Het is namelijk in staat contact te maken met camera's die langs de weg staan zodat verkeerssituaties op de route vooraf bekeken kunnen worden.

Chrysler
Dutchlease

Ook werkt de computer als diagnoseapparaat. Hij kan bovendien aangeven wanneer de volgende servicebeurt voor de auto staat gepland. De 200C EV Concept kan ook verbinding maken met computers thuis en op het werk. Door het gebruik van webcams wordt de situatie daar in 'real time' weergeven.

Door een koppeling met een mobiele telefoon ontstaan nog weer extra mogelijkheden. Dankzij een interieurcamera is de 200C EV via de GSM zelfs op afstand in de gaten te houden. In geval van diefstal is via de telefoon te bewerkstelligen dat de auto niet meer start. Het traceren van de auto kan vervolgens mogelijk gemaakt worden via satellietbeelden. Ook de conditie van het batterijpakket en andere vitale onderdelen is via de telefoon op te vragen. De gebruikers van de 200C kunnen allemaal een persoonlijk profiel aanmaken waarin hun favoriete 'settings' zijn op te nemen. Ook beschikt de 200C EV Concept over een speciale 'tiener-setting'. Daarbij wordt de maximum snelheid beperkt en kan een bepaalde maximum afstand tot het huisadres worden ingesteld.

Chrysler
AutoCoach
Chrysler Grand Voyager wordt LanciaChrysler Grand Voyager wordt Lancia
14 februari 2011
Chrysler onthult nieuwe 300Chrysler onthult nieuwe 300
21 december 2010
Chrysler, Jeep en Dodge Certified ChoiceChrysler, Jeep en Dodge Certified Choice
8 september 2010
Nieuwe onderneming Chrysler Group LLC
10 juni 2009