25 maart 2005

Chevrolet Matiz

Nieuwe Chevrolet Matiz vanaf april bij de dealer

25 maart 2005 - Vanaf medio april zal de nieuwe Matiz voor het eerst te zien zijn in de showrooms van de Chevrolet dealers. Hij wordt leverbaar in drie uitvoeringsvarianten met een keuze uit twee benzinemotoren (0,8 en 1,0 liter) die voldoen aan de Euro 4 norm. Het brandstofverbruik ligt 0,9 liter per 100 kilometer lager dan dat van zijn voorganger. De mini is ontwikkeld door de ontwerpers en ingenieurs van GM Daewoo Auto & Technology (GM DAT), de Koreaanse autofabrikant die sinds begin dit jaar haar producten in heel Europa op de markt brengt onder de merknaam Chevrolet. Zo'n 80 procent van alle componenten van de Matiz is volledig nieuw.

Karakteristiek voor de meer volwassen uitstraling van het nieuwe model is de dynamische wigvorm en de korte overhang voor en achter. De oplopende schouder-lijnen en de uitlopende plooien in de motorkap die door zijn getrokken naar de zijramen voegen extra spanning en dynamiek toe aan het ontwerp. Het ontwerp van de voorzijde voldoet aan de nieuwe Europese regelgeving met betrekking tot de bescherming van voetgangers. De vormgeving van de koplampen wordt aan de achterzijde doorgezet door de ronde achterlichten.

Chevrolet Matiz

Dankzij de wielbasis van 2.345 mm, biedt de vijfzitter een naar verhouding grote binnenruimte en een gevoel van ruimte. De bagage-ruimte meet 170 liter volgens de VDA norm. De rugleuning van de achterbank kan in een 60:40 verhouding worden neergeklapt, waardoor langere objecten kunnen worden vervoerd. Wanneer de gehele achterbank is ingeklapt, neemt de laadruimte toe tot 845 liter. Het interieur biedt ook een aantal opbergplankjes, opbergladen en flessen- en bekerhouders.

Met de compacte afmetingen van het koetswerk (lengte x breedte x hoogte/inclusief de dakreling die standaard is: 3.495 x 1.495 x 1.500/1.518 mm) en de kleine draaicirkel van 9,20 meter is de Chevrolet mini niet alleen uiterst wendbaar, maar past hij ook op bijna iedere parkeerplek. Naast deze praktische buitenafmetingen heeft de Matiz standaard ook stuurbekrachtiging om het parkeren te vereenvoudigen.

Kopers hebben de keuze uit twee beproefde motoren voor het kleinste lid van uit de Chevrolet modelreeks: een 796 cm driecilinder benzineversie van 38 kW/52 pk en een viercilinder krachtbron met een inhoud van 1.0 liter en met 49 kW/66 pk. De motoren zijn geoptimaliseerd dankzij diverse technische verbeteringen zoals een kleppen-bedieningsmechanisme met een verminderde wrijving. Gecombineerd met de gewichts-vermindering en de verlaging van de luchtweerstand van 0,399 naar 0,342 is het brandstofverbruik significant afgenomen. Vergeleken met zijn voorganger is het gemiddelde verbruik voor de 0,8 liter afgenomen van 6,1 naar 5,2 liter per 100 kilometer. De vermindering voor de viercilinderversie is overeenkomstig, met een verbruik dat gedaald van 6,4 liter naar 5,6 liter.

Chevrolet Matiz

Beide krachtbronnen worden standaard geleverd met een handgeschakelde vijf-versnellingsbak. Halverwege dit jaar zal ook een viertraps automatische versnellingsbak leverbaar worden voor de driecilinder uitvoering. Uitgerust met de kleinste motor accelereert de voorwielaangedreven auto van 0 tot 100 km/u in 18,2 seconden en heeft de Matiz een topsnelheid van 145 km/u. De 1.0-liter viercilinder Matiz is natuurlijk sneller, beschikt over een topsnelheid van 156 km/u en sprint naar de 100 km/u in 14,1 seconden.

Alle Matiz-modellen hebben ABS, stuurbekrachtiging, een veiligheidspakket, elektrische bedienbare zijramen voor en centrale deurvergrendeling met afstandsbediening. Afhankelijk van de uitvoering behoren ook airconditioning, audiosystemen met CD- en MP3-speler en elektrisch bedienbare ramen achter tot de standaarduitrusting.