10 januari 2011
Chevrolet Aveo

Chevrolet Aveo

Chevrolet toont volledig nieuwe Aveo

Autozine
10 januari 2011 | Na de wereldpremière van de Aveo vijfdeurs in Parijs in september 2010, heeft Chevrolet de volledig nieuwe Sonic voor de Amerikaanse markt (met de typeaanduiding Aveo buiten Amerika) op de North American International Auto Show gepresenteerd. Zowel de Aveo vierdeurs als de Aveo vijfdeurs zal medio 2011 op de Europese markt worden gelanceerd. De Sonic/Aveo wordt aangeboden in twee koetswerkvarianten: een vierdeurs sedan en een vijfdeurs notchback.
 

Agressieve stijlkenmerken, brede wielkasten en ronde koplampen als van een motorfiets, worden gecombineerd met wereldwijd toegepaste stijlvormen (zoals een dubbele grille en ronde achterlichten) zorgen er voor dat de Sonic direct als een Chevrolet te herkennen is. De vouw in de motorkap boven de koplampen loopt door naar de flanken met ononderbroken carrosserielijnen, een hoge flanklijn en een lage daklijn. De buitenspiegels volgen de vorm van de auto en maken een integraal deel uit van de carrosserie.

Chevrolet Aveo

De sedan en het vijfdeurs-model verschillen duidelijk van elkaar. De vijfdeurs heeft een 'two-box' vormgeving terwijl de notchback er meer volwassen en als een luxe sedan uitziet. Op het eerste gezicht lijkt de vijfdeurs een driedeurs te zijn omdat de handgrepen verzonken zijn in de C-stijl.

Ook in het interieur van de Sonic zijn de motorfietselementen van het exterieur terug te vinden, zoals de ronde klokken in een asymmetrisch LCD-layout en een grote digitale snelheidsmeter. Het middelste deel van het instrumentenpaneel is verkrijgbaar in twee kleuren en loopt naadloos door in de portieren. De achterstoelen kunnen volledig plat worden neergeklapt. Kuipstoelen vóór zijn standaard en verwarmde voorstoelen zijn leverbaar.

Chevrolet Sonic-modellen worden naar keuze aangedreven door een Ecotec 1.4-liter turbo motor of een Ecotec 1.8-liter, dezelfde motoren als in de nieuwe Chevrolet Cruze. Drie versnellingsbakken zijn beschikbaar: een handgeschakelde vijfbak, een automatische zesbak voor de 1.8-liter motor en een handgeschakelde zesversnellingsbak voor de 1.4-liter turbomotor.

Chevrolet Aveo

Het vermogen van de Ecotec 1.4-liter turbo wordt geschat op 138 pk (103 kW) en het koppel op 200 Nm tussen de 1.850 tpm en 4.900 tpm. Ook de 1.8-liter versie levert negentig procent van het maximum koppel tussen 2.400 tpm en 6.500 tpm. Het vermogen bedraagt 135 pk (101 kW), en het koppel is 167 Nm bij 3.800 tpm.

Alle modellen hebben een MacPherson voorwielophanging met koolstofveren en een stabilisatorstang, alsmede een semi-onafhankelijke achterwielophanging met torsie-as en gasgevulde schokdempers. Het wielspoor voor en achter is identiek (1.509 mm) voor een grote stabiliteit.