TomTom One
Één voor Europa
Net als een Apple iPod zit de TomTom One in een luxe geschenkverpakking. Het navigatiesysteem is van nuttig hulpmiddel tot begeerlijk life-style artikel verworden. In de doos zijn de nodige kabels, een (waardeloze!) zuignap en natuurlijk het handzame navigatiesysteem zelf te vinden. De gedrukte handleiding is summier, voor details wordt naar de uitleg op de bijgesloten CD-ROM verwezen.
De eenvoud zelve
Gelukkig werkt TomTom One uiterst eenvoudig. Het toestel is na het inschakelen direct gebruiksklaar. Het invoeren van serienummers, kalibreren van de GPS ontvanger of configureren is niet nodig. Daarbij valt op dat de ingebouwde GPS ontvanger snel een positie weet te bepalen en bovendien zeer gevoelig is. Zelfs in huis weet de TomTom One z'n positie te bepalen.
In de loop der jaren heeft TomTom steeds meer hulpmiddelen en slimmigheden aan het navigatiesysteem toegevoegd. Ondanks de vele mogelijkheden is de bediening logisch en eenvoudig. Dit is één van de punten waar TomTom zich nadrukkelijk van de concurrentie onderscheidt: de jarenlange ervaring vertaalt zich in een logischer en beter werkend systeem. Voor vrijwel alle functies zijn zogenaamde "rondleidingen" beschikbaar; korte demonstraties met uitleg.
Plannen
De menu's zijn per thema ingedeeld en gebruiken duidelijke symbolen. Een bestemming invoeren kan aan de hand van een adres, een recente bestemming, een nuttige plaats (tankstation, restaurant, etc.) en sinds kort ook door een locatie op de kaart aan te wijzen of door een GPS coördinaat in te voeren.
In West Europa weet "TomTom One New Edition" de weg tot het laatste steegje en pleintje. De geplande routes hebben vaak een bijna menselijke kwaliteit. De computer berekent niet domweg een pad van A naar B. TomTom kiest bij voorkeur brede autowegen en stuurt de bestuurder niet onnodig over binnenwegen of door de stad. De routes worden snel berekend en wanneer de instructies niet correct worden opgevolgd wordt een alternatief razendsnel berekend. Ook hier heeft TomTom merkbaar een grote voorsprong op de concurrentie.
Behalve plannen van de huidige locatie naar de bestemming, kan TomTom One ook routes tussen twee gegeven punten uitzetten. Dat is handig om voor aanvang van een rit een inschatting van de route en/of de nodige tijd te kunnen maken. Ook voor het achteraf declareren van kilometerkosten is de functie "Berekening vooraf" uiterst zinvol. Met de "Reisplanner" kunnen voortaan routes met tussenstops worden gepland.
PC of telefoon?
TomTom laat ook in deze nieuwste versie een flinke steek vallen bij de communicatie tussen PC en navigatiesysteem. Voorgaande versies werkten alleen met Windows. Apple en Linux gebruikers werden vergeten. Linux wordt nog steeds jammerlijk vergeten, wat des te vreemder is omdat TomTom One intern van Linux gebruik maakt!
Apple (MacOS X) wordt sinds enkele jaren ondersteund, maar dit werkte tot nu toe slecht. Ook deze nieuwste versie van de software scoort niet meer dan een magere voldoende. De meegeleverde applicatie is half Engels en half Nederlands. Regelmatig verschijnen foutmeldingen over onder andere ontbrekende bestanden en onbruikbare componenten.
Als alternatief voor de PC software kan een mobiele Bluetooth telefoon met Internet-verbinding worden gebruikt. Helaas werkt ook dit matig. Zelfs met een door TomTom herkende en ondersteunde telefoon levert de koppeling louter foutmeldingen en oneindig herhalende dialogen op.
TomTom extra
Via de PC software of telefoon kunnen extra (betaalde) functies aan het navigatiesysteem worden toegevoegd. Dat begint met het downloaden van extra kaartmateriaal van bijvoorbeeld Amerika en het verre Oosten. Heel leuk zijn de extra stemmen waarbij komische karakters op hilarische wijze de weg wijzen.
Heel nuttig zijn de actuele verkeersinformatie en lijst van flitspalen. Deze laatste toevoeging maakt van TomTom een alternatieve (en geheel legale!) radardetector. Enkele honderden meters voor een vaste snelheidscontrole klinkt een luide waarschuwing. Tegelijkertijd verschijnt in beeld de toegestane snelheid op deze weg plus de gereden snelheid.
Deze betaalde extra diensten werken redelijk, een invoerfout kan echter tot gevolg hebben dat wel een bedrag in rekening wordt gebracht (alleen via creditcard, er zijn geen andere betaalmethoden beschikbaar) maar het product niet werkt.
Conclusie
TomTom kwam als eerste op grote schaal met een draagbare autonavigatiesystemen. Inmiddels heeft menig zelfrespecterend elektronicafabrikant de markt voor mobiele navigatie ontdekt. Met de hete adem van de concurrentie in de nek, heeft TomTom de voorsprong alleen maar verder uitgebouwd. Slechts de communicatie met de PC of mobiele telefoon laat echt te wensen over.
"TomTom One Europe New Edition" (v4) weet in heel Europa de weg, is gebruikersvriendelijk, plant uitzonderlijk slimme routes, werkt snel, biedt vele nuttige/leuke extra's en is compact vormgegeven. Mede onder druk van de concurrentie is ook het prijskaartje nu uiterst scherp gesteld.