9 juli 2007
 

Pioneer AVIC-S2 navigatiesysteem

Tweede kans

Caraudio, alarm en navigatie | Pioneer heeft zich de afgelopen jaren ruimschoots bewezen als fabrikant van navigatiesystemen. Die zijn echter altijd in de auto gebouwd, terwijl de trend zich ontwikkelt in de richting van draagbare navigatiesystemen. De Avic S2 is de tweede versie van Pioneers draagbare navigatiesysteem. Het moet veel bezwaren van de eerste versie, de S1, wegnemen. Tijd voor een nieuwe test.
Info
Print

De tweede versie van Pioneers draagbare navigatiesysteem ziet er exact hetzelfde uit als de voorganger. Het kleine toestel past gemakkelijk in de handpalm en weegt zo weinig dat het nauwelijks is voor te stellen dat dit toestel de weg weet in heel Europa, dienst kan doen als Bluetooth carkit en een MP3-speler bevat.

Op reis

Installeren, configureren of het invoeren van serienummers is niet nodig. Na het uitpakken is het apparaat direct klaar voor gebruik. De ingebouwde GPS antenne is bijzonder gevoelig, want binnen luttele seconden weet het toestel waar het zich op de wereld bevindt (zelfs in huis!). Bijzonder is dat de Avic S2 de weg weet in meer landen dan de meeste concurrenten. Zo worden ook kaarten van ongebruikelijke landen als Turkije, Griekenland en voormalig Joegoslavië meegeleverd.

Hoofdmenu

Het hoofdmenu biedt drie mogelijkheden: navigeren, telefoneren en MP3 spelen. Nadat is gekozen voor navigeren kan de bestemming worden opgegeven aan de hand van een adres, een lijst van recente bestemmingen of een overzicht van bijzondere bestemmingen.

Voor de test staat een rit van de redactie in de randstad naar het Intercontinental hotel in Wenen (Oostenrijk) op het programma. Het kiezen van een hotel als bestemming is eenvoudig: eerst verschijnen de namen van bekende hotelketens, daarna blijven nog maar een paar mogelijkheden per stad over. Dit werkt beduidend handiger dan het gebruikelijke bladeren door oneindig lange lijsten van hotels.

Een probleem van de vorige Pioneer Avic was de trage werking. Dat is met deze nieuwe versie helaas niet opgelost. Regelmatig duurt het zo lang voordat het apparaat op een menukeuze reageert, dat het lijkt alsof de software is vastgelopen. Het berekenen van een route gaat redelijk vlot, maar ook hier is ruimte voor verbetering. Na het maken van grote wijzigingen in de voorkeursinstellingen (bijvoorbeeld de taal), moet de Avic S2 herstarten. Dit is duidelijk een product dat intern gebruik maakt van Windows!

Kaartje

Onderweg

Tijdens het navigeren staat het 3.5" beeldscherm bomvol informatie. Veel daarvan is te klein om gemakkelijk af te kunnen lezen wanneer het toestel met de meegeleverde zuignap tegen de voorruit is bevestigd (uiteraard afhankelijk van het type auto). Het routekaartje kan worden getoond in 2D, 3D en in "vliegtuigview" waarbij tijdelijk zo ver wordt uitgezoomd dat het hele traject zichbaar is. Naast de overzichtskaartjes worden complexe situaties in schematische weergave getoond. Ook begeleiding met een stem ontbreekt niet.

AutoCoach
Wenen

De kwaliteit van de geplande routes is prima. De Avic S2 plant slimme routes en gebruikt recent kaartmateriaal. In nieuwbouwwijkjes waar de betonmixers nog aan het werk zijn, weet Pioneer de weg al! Wanneer de bestuurder de gegeven instructies onverhoopt niet correct uitvoert, wordt vlot een alternatief berekend. Daarbij verzandt het apparaat niet in oneindige verzoeken om "terug te keren indien mogelijk".

De Avic S2 koos voor de proefrit een route met zo veel mogelijk snelweg. Op verzoek werden binnenwegen gebruikt om tolwegen te omzeilen. In Wenen weet Pioneer tot het laatste steegje de weg en zet het de bestuurder keurig af voor de deur van het hotel.

Hotel Intercontinental

Extra's

De Bluetooth telefoonkoppeling werkt naar behoren. Mobiele telefoon en navigatiesysteem zijn eenvoudig te koppellen. Daarna kan de telefoon in de zak blijven en doet het navigatiesysteem dienst als handsfree carkit. De telefoonverbinding wordt helaas niet gebruikt om via Internet software updates, recente verkeersinformatie of nieuw kaartmateriaal te downloaden. Een gemiste kans! Als alternatief is wel een optionele TMC ontvanger te bestellen.

Interieur

De nieuw toegevoede MP3-speler werkt, maar is in de praktijk niet erg zinvol. Het is namelijk niet mogelijk om tegelijkertijd muziek te spelen en te navigeren. Het geluid uit het minuscule luidsprekertje is matig.

Conclusie

Een nieuwe ronde, nieuw kansen. Een deel van de problemen van de Pioneer Avic S1 zijn met de S2 opgelost. Voorheen was het toestel te duur, nu is de prijs gemiddeld. Andere bezwaren zijn gebleven, nog steeds reageert het toestel storend traag op commando's. Actuele meldingen van files of snelheidscontroles ontbreken nog altijd.

De nieuwe versie van de Avic-software is merkbaar doorontwikkeld met een logischere bediening en meer voorkeursinstellingen. De ingebouwde GPS ontvanger werkt uitstekend. De nieuw toegevoegde MP3-speler is leuk, maar in de praktijk zinloos omdat deze niet tegelijkertijd met de navigatiefuncties werkt. Het sterkste punt van de Avic S2 is het uitgebreide kaartmateriaal, in maar liefst 30 landen wijst Pioneer de weg.

 

Info

Print