Publicatiedatum: 12 januari 2009

Nüvi navigatiesysteem

Nu vinden

Caraudio, alarm en navigatie - Een mobiele telefoon hoeft maar één ding te doen: bellen. Maar inmiddels is vrijwel iedere GSM voorzien van een fotocamera, webbrowser, MP3-speler, spelletjes en meer. Zo ziet Garmin, de fabrikant van het "nüvi"-navigatiesysteem, het graag. Want terwijl een navigatiesysteem in feite alleen de weg hoeft te wijzen, probeert nüvi zich te onderscheiden met extra functionaliteit. Autozine deed een extra uitgebreide test met de nüvi 760T FM.
XLLease

Het openingsscherm is simpel en functioneel. Er zijn slechts twee mogelijkheden: "waarheen?" en "bekijk kaart". Door te kiezen voor "waarheen?" kan een bestemming worden ingevoerd aan de hand van een postcode of straatnaam. Daarnaast kan gebruik worden gemaakt van nuttige plaatsen (winkelcentra, hotels, vliegvelden, etc.) en eerder gebruikte adressen. Afhankelijk van het gekozen nüvi-model omvat het kaartmateriaal de Benelux, Europa of Europa plus Noord-Amerika en Canada.

Behalve de bestemming kan nog veel meer worden ingesteld. Zo kan de kaart in 2d of 3d en in diverse kleuren worden getoond. Alsof het een computerspel is, kan de eigen auto worden weergegeven als sportwagen, pickup-truck of vliegtuig. De graphics van alle menu's zijn fraai verzorgd en bovendien zeer duidelijk.

Nüvi navigatiesysteem

Alle dialogen geven het gevoel van een goed uitontwikkeld product. Wanneer ook maar de geringste kans bestaat op onduidelijkheid, toont nüvi extra uitleg. Wel valt op dat de Nederlandse vertalingen soms wat onbeholpen zijn.

Routes

Routes worden snel en vooral slim (her)berekend. De voorgestelde route is steeds de meest logische. Het kaartmateriaal is recent; diverse nieuwbouwwijken en snelwegen die bij de concurrentie nog niet bekend zijn, kent nüvi al. Bovendien belooft nüvi dat het kaartmateriaal altijd up-to-date is met "nüMaps Lifetime". Hiervoor moet eenmalig een (fors) bedrag worden neergeteld, waarna updates kunnen worden gedownload zolang het apparaat mee gaat.

De GPS-ontvanger is gevoelig en snel. Zelfs binnenshuis weet het apparaat vaak al een positie te bepalen! In de auto kost het hoogstens enkele minuten voordat de huidige locatie is bepaald en de instructies beginnen.

Instructies

Nüvi wijkt nadrukkelijk af van marktleider TomTom als het gaat om het geven van instructies. Terwijl TomTom zich beperkt tot "linksaf over 300 meter", spreekt nüvi complete straatnamen uit.

Nüvi navigatiesysteem

Ondanks de geavanceerde techniek die hiervoor nodig is, is nüvi met het uitspreken van straatnamen niet noodzakelijkerwijs duidelijker. "rechtsaf naar de Dorpsstraat" is namelijk weinig zinvol als de bestuurder niet weet waar de Dorpsstraat is! Vooral in een drukke stad met vele afslagen verplicht dit de automobilist straatnaambordjes te lezen en dat komt de veiligheid niet ten goede.

Uiteraard toont nüvi ook kaartmateriaal en wordt getoond hoeveel meter nog resteert tot de afslag. Alhoewel het scherm ruim bemeten is, is het overvol en zijn de lettertjes soms te klein om al rijdende af te lezen. Het is mogelijk om te kiezen voor symbolische weergave, maar dit betekent dat het toestel al rijdende moet worden bediend.

IkWilVanMijnAutoAf
Nüvi navigatiesysteem

Een prettige extra tijdens het rijden is de waarschuwing voor snelheidscontroles. Hiervoor moet bij de concurrentie worden bijbetaald, maar dit is standaard bij nüvi.

Extra's

Zoals de typenaam al aangeeft is deze "760T FM" voorzien van een kleine FM-radiozender. De ingebouwde luidspreker is duidelijk en helder (zelfs in een luidruchtige auto!), maar daarbuiten kunnen de instructies van het navigatiesysteem worden weergeven via de autoradio. Daarvoor moet het toestel soms op een vreemde plek in het interieur worden gemonteerd om binnen het ontvangstbereik van de autoradio te vallen.

Nüvi navigatiesysteem

Het nadeel is dat het niet mogelijk is om een radiostation te beluisteren en tegelijkertijd instructies te horen. Daarom voorziet nüvi ook in een muziekspeler die MP3-bestanden en audioboeken kan afspelen van een SD-geheugenkaart. Het apparaat kan tegelijkertijd muziek spelen en de weg wijzen (iets wat andere fabrikanten nog wel eens vergeten).

Daarbij biedt nüvi nog meer extra's. Zo doet de 760T ook dienst als fotoalbum, rekenmachine, valutaconverter, Bluetooth carkit, wereldklok en woordenboek. Zelfs een fraai etui om het toestel na gebruik in op te bergen is standaard.

Nüvi navigatiesysteem

Conclusie

Is de "Garmin nüvi 760T FM" beter dan andere navigatiesystemen? Het antwoord op die vraag is persoonlijk.

Als het puur op de navigatiekwaliteiten aankomt is de nüvi 760T goed, maar niet beter dan de rest. Het apparaat is gebruikersvriendelijk, plant goede routes en beschikt altijd over recent kaartmateriaal. De gesproken instructies laten soms te wensen over omdat het systeem naar straatnamen verwijst die de bestuurder logischerwijs niet kent (anders zou hij/zij geen navigatiesysteem nodig hebben).

Nüvi onderscheidt zich van de concurrentie door veel extra's te bieden buiten de navigatiefuncties. De vraag is echter hoe zinvol die extra's zijn. Een deel is leuk als speelgoed, maar zal in de praktijk nauwelijks gebruikt worden. Andere functies maken het leven makkelijker en zijn wellicht straks net zo vanzelfsprekend als een telefoon met fotocamera.

Dutchlease
Remschijf.nl