31 januari 2024

BMW Z4 Roadster

BMW Z4 nu ook als M40i Pure Impulse Edition

31 januari 2024 - De BMW Z4 is er nu ook als Pure Impulse Edition M40i. De roadster van modeljaar 2024 is in de topuitvoering voor het eerst ook leverbaar met een handgeschakelde 6-versnellingsbak. De Pure Impulse Edition van de BMW Z4 M40i heeft een specifiek afgestemd onderstel en lichtmetalen M wielen met een diameter van 19 inch vóór en 20 inch achter. Zowel de carrosserie als het interieur is voorzien van exclusieve designdetails. Ook zijn er nieuwe carrosseriekleuren, ook voor de andere versies van de BMW Z4.

De 3,0 liter motor in de BMW Z4 M40i dankt zijn prestatievermogen aan de nieuwste M TwinPower Turbo technologie. Bijzondere kenmerken van de motor zijn onder meer een gesmede krukas, uitgebalanceerde zuigers en een watergekoeld uitlaatspruitstuk dat is geïntegreerd in de cilinderkop. Twin Scroll-turbotechnologie voorziet de zes verbrandingskamers van samengeperste lucht, waarvan een indirecte intercooler de temperatuur regelt. Andere toegepaste technologieën zijn High Precision Injection bij een druk tot 350 bar, Valvetronic variabele kleptiming en dubbele VANOS: volledig variabele nokkenastiming. Met een maximumkoppel van 500 Nm tussen 1.600 en 4.500 toeren per minuut genereert de motor overweldigende trekkracht. Het maximumvermogen van 250 kW (340 pk) is beschikbaar tussen 5.000 en 6.500 toeren per minuut.

BMW Z4 Roadster

In deze bijzondere uitvoering leidt een speciaal voor de BMW Z4 M40i ontwikkelde handgeschakelde 6-versnellingsbak het vermogen naar de achterwielen. Het is een modulaire transmissie, opgebouwd uit BMW M-specifieke componenten; de tandwielset en de assen zijn aangepast aan het vermogen van de 6-cilinder-in-lijn motor. Het uitwendige schakelmechanisme, bestaande uit de versnellingshendel, de geleider en de koppeling aan de transmissie, is eveneens specifiek voor de Pure Impulse Edition van de BMW Z4 M40i ontwikkeld.

Met de handgeschakelde 6-versnellingsbak accelereert de BMW Z4 M40i in 4,6 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h, met de 8-traps Steptronic Sport transmissie is dat 4,5 seconden. Hoewel de Steptronic Sport de versnellingen standaard automatisch selecteert, kan de bestuurder ook handmatig schakelen met schakelpaddles achter het stuur.

Onderstelafstemming, verschillende wielmaten voor en achter

De standaarduitrusting van de BMW Z4 M40i omvat Variable Sport Steering, M Sportremsysteem en een M Sportdifferentieel, samen met een adaptieve M wielophanging met elektronisch gestuurde dempers, waarvan de software voor de Pure Impulse Edition extra verfijnd is. De exclusieve ondersteltechnologie in de Pure Impulse omvat op maat gemaakte hulpveren voor en achter. Vóór is ook een speciaal versterkte stabilisatorstangklem gemonteerd, terwijl de mapping voor de elektronische aansturing van de achterdempers en de software voor de Variable Sport Steering zijn aangepast. Voor nog scherpere rijeigenschappen heeft het ontwikkelingsteam ook de tractiecontrole en het M Sportdifferentieel voorzien van specifieke besturingslogica.

Een ander nieuw kenmerk van het onderstel heeft betrekking op de wielen, aangezien BMW met ingang van modeljaar 2024 op de BMW Z4 voor- en achterwielen van verschillende maten monteert. De nieuwe lichtmetalen M wielen in Dubbelspaak styling, uitgevoerd in hoogglans zwart, hebben een diameter van 19 inch vóór en 20 inch achter. Deze combinatie maakt vooral in de combinatie met achterwielaandrijving niet alleen optimale overdracht van de aandrijfkracht naar de weg mogelijk, maar is ook effectief voor zijdelingse controle in snel genomen bochten.

BMW Z4 Roadster

Uiterlijke kenmerken

Behalve de handgeschakelde 6-versnellingsbak, de onderstelafstelling en de combinatie van lichtmetalen 19 en 20 inch M wielen voegt de Pure Impulse Edition ook specifieke designdetails toe aan het exterieur. Deze geven de roadster een scherper uiterlijk dat het meer op sportiviteit gerichte karakter van de auto onderstreept, terwijl ze ook een aanvulling zijn op de bekende M exterieurkenmerken voor een optimale luchtstroom en een aerodynamische balans. Daartoe behoren de M hoogglans Shadowline afwerking, waartoe ook de exclusieve emblemen op de voorste zijpanelen en op de achterzijde van de auto behoren, evenals de buitenspiegelkappen in hoogglans zwart, de speciaal ontwikkelde geleiding van de luchtstroom rond de achterwielkuipen en de rode remklauwen van het M Sportremsysteem.

Er zijn ook nieuwe carrosseriekleuren voor de Pure Impulse Edition. Frozen Deep Green metallic is een nieuwe kleur voor Europa, terwijl exemplaren voor de Noord-Amerikaanse markt in San Remo Grün metallic leverbaar zijn. De kleur Frozen Deep Green metallic is voorbehouden aan de Pure Impulse Edition, dat is immers de topversie van de roadster. De kleur San Remo Grün metallic is ook beschikbaar voor de BMW Z4 sDrive20i en de BMW Z4 sDrive30i.

Interieurafwerking

De Pure Impulse Edition omvat ook M specifieke designdetails in het interieur, aangevuld met andere exclusieve elementen. Zo bedient de bestuurder de handgeschakelde 6-versnellingsbak via de M versnellingshendel met modelspecifieke mof. De Vernasca lederen bekleding in Cognac met zwarte M biezen stralen een mix van elegantie en sportieve flair uit. De bekleding is afgewerkt met interieurlijsten in hoogglans zwart.