9 september 2015
 

Bentley Bentayga

Bentley introduceert Bentayga

Autozine
9 september 2015 | Op de IAA, de autotentoonstelling van Frankfurt (17-27 september), presenteert Bentley de Bentayga. Zijn aandrijflijn met W12-motor is uniek en dat geldt ook voor het niveau van luxe en de technische voorzieningen. De Bentayga komt begin 2016 op de markt.
 

De Bentley-grille bevindt zich tussen vier ronde LED-lichtunits die lijken te zweven in de aluminium spatborden. De  beschermingsplaat onderin de voorbumper benadrukt visueel dat de Bentayga klaar is voor elke ondergrond. In het profiel vallen vooral de zeer scherpe horizontale 'power line' en de sterk aangezette achterste wielkasten op. In de achterlichten is een 'B' verwerkt. Standaard is een panoramisch glazen dak met een oppervlakte van 1,35 m2. Het voorste gedeelte ervan is te openen. Een elektrisch bediend zonnescherm voorkomt indien gewenst directe lichtinval.

Bentley

De Bentayga wordt geleverd met een compleet nieuwe W12 TSI-motor die in Crewe wordt gebouwd. De 12-cilinder motor beschikt over twee turbo's, directe en indirecte injectie en cilinderuitschakeling. Bij lage belasting functioneert de W12 als een zescilinder, inclusief de verbruikscijfers ervan. Het topvermogen van de W12 bedraagt 447 kW/608 pk bij 6.000 tpm en het maximale koppel van 900 Nm is beschikbaar tussen 1.250 en 4.500 tpm. De aandrijfkracht wordt via een achttraps automatische transmissie op de vier aangedreven wielen overbracht. De sprint van 0-100 km/h duurt 4,1 s en de topsnelheid bedraagt 301 km/h. De efficiency van de W12 wordt versterkt door Start-Stop-technologie en de 'sail'-functie. Mede daardoor komt de gemiddelde CO2-uitstoot op 292 g/km. In de toekomst wordt de Bentayga ook leverbaar in diesel- en hybride-uitvoering.

In de Bentayga kan de bestuurder met Bentley's Drive Dynamics Mode kiezen uit een brede range van on- en offroad settings. Er is keuze uit maximaal acht instellingen, die via een draaiknop zijn te selecteren. De bruikbaarheid van dit systeem wordt versterkt door Dynamic Ride (elektronisch aangestuurde active roll control) en EPAS, de elektrische stuurbekrachtiging. In Off-Road modus heeft de bestuurder de keuze uit diverse instellingen voor uiteenlopende ondergronden. Het centrale display geeft belangrijke informatie weer zoals stuurhoek, wieluitslag, de rolhoek, de hoogte en het kompas.

De Adaptieve Cruise Control (ACC) met Stop & Go, vooruitziend ACC en Traffic Assist maken het mogelijk om een vaste afstand ten opzichte van de voorligger aan te houden. Het vooruitziende ACC maakt gebruik van navigatiedata, sensors en camera's om bochten en snelheidslimieten verderop vroegtijdig te 'zien'. De snelheid wordt dan automatisch aangepast. Dit komt zowel het comfort als het verbruik ten goede.

Bentley

Verkeerstekenherkenning is standaard op de Bentayga en dat geldt ook voor Rear Crossing Traffic Warning. Dankzij radartechnologie 'ziet' dit systeem kruisend verkeer bij achteruit rijden vanuit een parkeerplaats. Top View maakt de onmiddellijke omgeving van de Bentayga zichtbaar dankzij via camera's. Park Assist herkent geschikte parkeerplaatsen (parallel aan en haaks op de rijrichting) en zorgt aansluitend voor autonoom inparkeren, zelfs als er weinig plaats is.

Electronic Night Vision maakt gebruik van infrarood-technologie om mogelijke obstakels in het donker vroegtijdig zichtbaar te maken. Het Head-Up display voorkomt afleiding van de bestuurder en draagt zo bij aan het  veiligheidsniveau.

Het infotainmentsysteem van de Bentayga maakt gebruik van een groot (8-inch) touchscreen, de nieuwste navigatietechnologie en een harde schrijf. Er is keuze uit 30 talen. De passagiers achterin kunnen gebruik maken van de nieuwe Bentley Entertainment Tablet, een uitneembare Android-tablet (10,2 inch) met 4G-, Wifi- en Bluetooth-functionaliteiten voor snel internet in de auto. Er is keuze uit drie audiosystemen: Bentley Standard Audio, Bentley Signature Audio en Naim for Bentley Audio. Met 1.950 W, 18 speakers en super-tweeters is deze laatste het krachtigste en meest geavanceerde audiosysteem voor de Bentayga.

Bentley

Zoals elke Bentley kenmerkt ook de Bentayga zich door handwerk. Hout en leder zijn door de vakmensen van Bentley bewerkt. Samen met toepassing van met de hand gepolijste metalen op het dashboard, de middenconsole en de deuren, zorgt dit voor een unieke sfeer in het interieur. De typische Bentley-afwerking van de metalen ventilatieroosters en de pookknop versterkt het gevoel van luxe nog eens. Ook de stoelen van de Bentayga worden met de hand gemaakt in Crewe. Ze zijn op 22 manieren elektrisch verstelbaar en bieden zo comfort en ondersteuning op maat – onder alle omstandigheden. Ook zes massagefuncties en verwarming en ventilatie van de stoelen zijn inbegrepen.

De Bentayga is er naar keuze als vier- of vijfzitter. Ongeacht de keuze is het meubilair bekleed met lederen bekleding met contrasterende stiksels in diamant-motief. Er zijn 15 kleuren op natuurlijke wijze gelooid leder beschikbaar. Klanten hebben bovendien keuze uit verschillende kleurcombinaties. De individuele achterstoelen van de vierzits Bentayga zijn op 18 manieren elektrisch verstelbaar en beschikken over zowel massage- als ventilatiefuncties. Ook voetsteunen zijn inbegrepen. In de ruime met hout afgewerkte middenconsole zijn onder meer bekerhouders een USB-laadpunten ondergebracht.

De vaste afscheiding tussen het passagiers- en bagagecompartiment is afgewerkt met leder in diamantpatroon. In de afscheiding is een ski-luik geïntegreerd. De achterklep van de Bentayga is handfree te bedienen. Het  bagagecompartiment biedt ook plaats aan de optionele opvouwbare 'event seat'. Deze is op bijvoorbeeld avontuurlijke trips te gebruiken om rustig te genieten van het uitzicht of een bijzondere gebeurtenis. Uiteraard is deze opklapbare stoel afgewerkt met het leder dat ook in het interieur wordt gebruikt.

Bentley

De Bentayga maakt gebruik van EPAS, de stuurinrichting met elektrische bekrachtiging. Dit systeem claimt optimale feedback en bij zowel on- als offroad rijden en het dempt heftige stuurreacties. Dankzij de variabele overbrenging stuurt de Bentayga licht bij lage snelheden. De mate van bekrachtiging neemt af naarmate de snelheid toeneemt.

Luchtvering is standaard op de Bentayga. Er is keuze uit vier settings: High 2, High 1, Normal en Low. High 2 is bijvoorbeeld de aangewezen modus voor zwaar terrein. Om het koppelen van bijvoorbeeld een botentrailer te vergemakkelijken, is de vering achter via een schakelaar in het bagagecompartiment ook te verlagen.

Zoals elke Bentley is ook de Bentayga vergaand aan persoonlijke wensen en eisen samen te stellen. Er is keuze uit 17 standaard exterieurkleuren en daarnaast zijn nog eens 90 individuele tinten beschikbaar. Ook zijn er 15 opties voor de vloerbekleding, zeven mogelijke houtsoorten en 15 afwerkingsmogelijkheden voor het interieur. Ook is er een brede range lichtmetalen velgen. De maten variëren van 20 tot 22 inch.

Bentley

Klanten hebben bovendien keuze uit zes lifestyle- packages, waaronder twee styling-pakketten. Ook zijn er volop mogelijkheden om een Bentayga aan te passen aan specifieke gebruiksvormen, zoals water- of winstersportactiviteiten.

Direct bij de marktintroductie begin 2016 is de Bentayga leverbaar met de Mulliner Hamper Set. Ingrepen hierbij zijn een koelkast, Linely china bestek, een aardewerken servies en speciale opbergruimtes. Bepaalde onderdelen van deze set zijn uitneembaar en kunnen dan buiten de auto als stoel dienen.

Een ander uniek accessoire is de Mulliner Tourbillon-klok van Breitling. Deze in massief wit- of roségoud uitgevoerde klok beschikt over een complex mechanisch uurwerk met automatisch opwindmechanisme. De wijzerplaat wordt naar keuze uitgevoerd in parelmoer of zwart. De wijzers zijn uitgevoerd met in totaal acht diamanten.