Publicatiedatum: 23 juli 2008
London Motorshow
Autoshow

London Motorshow

London calling

Autoshow - Het is weer zo ver! Van 24 juli tot en met 3 augustus opent de "British International Motor Show" de deuren voor het publiek. In Londen zullen de Opel Insignia, Nissan Qashqai+2 en Lotus Evora hun wereldpremère beleven. Daarnaast geven ook de talloze kleine sportwagenfabrikanten die Engeland rijk is acte de présence.

Er is geen twijfel mogelijk: dé primeur van de London Motorshow is de Opel Insignia. Deze langverwachte opvolger van de Vectra moet een hit worden onder zakelijke rijders. En de auto heeft alles in zich om een succes te worden. De Insignia heeft een onderscheidend uiterlijk (zie panoramafoto) en bedient zich van vooruitstrevende techniek. Bovendien wordt de Insignia meteen getoond in vier- en vijfdeursuitvoering.

London Motorshow

Lotus brengt een primeur mee in de vorm van de Evora, een geheel nieuwe 2+2 coupé die boven de Elise wordt gepositioneerd. De auto wordt aangedreven door een 280 pk sterke 3.5 liter zescilinder. De Evora is minder bedoeld als hardcore sportwagen en meer als dagelijks bruikbare toerauto.

London Motorshow

Meer betaalbare passie komt van de Alfa Romeo MiTo, die in Londen voor het eerst aan het grote publiek wordt getoond.

London Motorshow

De overige primeurs zijn vooral variaties op een thema. Zo brengt Nissan de Qashqai+2 mee. Deze zevenzits Qashqai is 21 cm langer dan het bestaande model en die ruimte is gebruikt voor een tweede achterbank. Eind augustus is een eerste rijtest van deze variant op de Qashqai gepland.

London Motorshow

Ford toont de nieuwe Fiesta in een milieuvriendelijke "EcoNetic" uitvoering. Van een heel andere orde is de razendsnelle Focus ST, die voor het eerst in Engeland is te zien.

London Motorshow

Al geruime tijd was bekend dat de Chevrolet Camaro naar Europa zou komen, maar in Londen wordt ook de Camaro Cabrio getoond. Daarnaast brengt Chevrolet een prototype van de compacte Beat mee, die midden 2009 in productie gaat.

London Motorshow

Het conceptmodel "Hybrid-I" van Toyota geeft alvast een hint van een volgende generatie Prius.

London Motorshow

Honda trekt de aandacht met een conceptcar voor een eventueel te bouwen milieuvriendelijke, emissiearme roadster: de OSM.

Eenmansbedrijfjes

Groot Brittanië is hét land van de eenmans autofabrikanten die exclusieve sportwagens bouwen in oude garages. De kleine zelfstandigen zijn massaal in Londen aanwezig met de meest wonderlijke elektrische voertuigjes en monsterlijke sportwagens.

London Motorshow

Zelfs het Mexicaanse merk "Mastretta" ziet kansen op de Engelse markt en introduceert in Londen de knal-oranje MXT. Deze achterwielaangedreven, tweepersoons coupé weegt nog geen 900 kg en is voorzien van een 240 pk sterke turbomotor. Prijskaartje: ongeveer 35.000 pond.

In het "electric village" is een favoriet van de redactie te bewonderen: de Tesla Roadster. Deze tweepersoons coupé presteert minstens zo goed als de andere sportwagens, maar wordt aangedreven door elektromotoren en is dus emissievrij.

London Motorshow

Gezinsuitje

Toch weet ook de organisatie dat de "British International Motorshow" niet de grootste of belangrijkste autoshow ter wereld is. Hoe internationaal de naam ook is, dit blijft een locale aangelegenheid met een handjevol primeurs en veel nationaal nieuws.

Om van de nood een deugd te maken, is van deze show een echt gezinsuitje gemaakt. Rondom het ExCel complex is een waar auto-pretpark gebouwd met een off-road parcours, een kartbaan, een driftterrein, een supercar parkeerplaats, een verkeersplein voor kinderen en een Disney-paviljoen.

London Motorshow

Conclusie

De "British International Motorshow" brengt niet de grootste of de belangrijkste primeurs. Die zijn nog altijd weggelegd voor Genève aan het begin van het jaar en Parijs aan het einde van het jaar. Veel Duitse en Italiaanse automerken zijn zelfs niet eens aanwezig in Londen!

Het wil echter niet zeggen dat een bezoekje aan de London Motorshow niet de moeite waard is. De Opel Insignia zal een zeer belangrijke rol op de zakelijke markt gaan spelen en juist die auto is hier voor het eerst te zien. Daarnaast zijn vele kleine, exclusieve sportwagenfabrikanten alleen hier aanwezig en bieden juist die bedrijfjes unieke producten aan. Bovendien zijn rondom het gebouw allerlei activiteiten waardoor een bezoekje aan Londen vooral een uitje voor het hele gezin is.