21 oktober 2015
Audi A4 Avant

Audi A4 Avant

Audi introduceert A4 Avant g-tron

Autozine
21 oktober 2015 | Op basis van de nieuwe Audi A4 Avant introduceert Audi eind volgend jaar de A4 Avant g-tron. De motor is gebaseerd op de nieuwe 2.0 TFSI die zich onderscheidt door een door Audi ontwikkeld verbrandingsproces, dat op aardgas (methaan) nog beter tot zijn recht komt. De turbomotor levert 125 kW/170 pk. Het maximumkoppel van 270 Nm is beschikbaar vanaf zo'n 1.650 tpm. De zuigers en kleppen zijn speciaal aangepast voor gebruik op gas en garanderen een optimale levensduur. Een elektronische 2-traps controller verlaagt de 200 bar druk in de lichtgewicht tanks tot een werkdruk van 5 tot 10 bar afhankelijk van de benodigde inspuitdruk voor de motor.

Op zoek naar een Audi A4 Avant?
DAS import heeft er 7037 vanaf € 15.038,-

Audi A4 Avant

Volgens de NEDC-cyclus verbruikt de Audi A4 Avant g-tron minder dan vier kilogram CNG per 100 kilometer, wat ongeveer overeenkomt met vier euro aan verbruikskosten. De CO2-emissie bedraagt minder dan 100 gram per kilometer. De tankinhoud van 19 kilogram aardgas is goed voor een praktische actieradius van meer dan 400 kilometer. Als de gastanks leeg zijn, schakelt het systeem automatisch over op benzine. De A4 Avant g-tron kan in die stand nog eens 450 kilometer afleggen.

Audi A4 Avant

De complete CNG-tankmodule, die ook de 25 liter grote benzinetank herbergt, bevindt zich onder de achterzijde van de auto. De ruimte voor het reservewiel komt daarbij te vervallen. Ook wordt de accu verplaatst van de bagageruimte naar het motorcompartiment. De laadvloer loopt qua hoogte gelijk aan de tildrempel, waardoor de volledige laadruimte behouden blijft.

De vulopeningen voor aardgas en benzine bevinden zich samen onder de bekende tankklep. Na het tanken, en wanneer het erg koud is, start de motor in eerste instantie op benzine, om vervolgens zo snel mogelijk over te schakelen op aardgas. Twee meters in het instrumentarium houden de bestuurder geïnformeerd over het niveau in de tanks.

Naast aardgas is de Audi A4 Avant g-tron ook geschikt voor het rijden op groengas. Groengas heeft dezelfde chemische eigenschappen als aardgas, maar wordt geproduceerd uit organisch afval zoals koeienmest of slib. Groengas is daarmee een duurzaam alternatief voor aardgas. Bij rijden op Groengas komt de daadwerkelijke CO2-uitstoot (well-to-wheel) nog eens circa 73% lager uit dan bij gebruik van aardgas. Bij ongeveer de helft van de 145 CNG tankstations in Nederland is dit groengas al beschikbaar. Wanneer klanten daar niet tanken, voorziet Audi in de levering van zogenaamde Groengascertificaten, waarmee klanten de garantie krijgen dat het CNG dat ze tanken, ergens in Nederland feitelijk uit afvalstoffen is geproduceerd.

Audi A4 Avant

Audi gaat echter nog een stap verder: met het zogenaamde e-gas rijdt de A4 Avant g-tron geheel CO2-neutraal. e-gas is een synthetisch methaan dat wordt geproduceerd uit CO2 en elektrolyse van water met behulp van groene stroom. Audi beschikt in het Duitse Werlte over ‘s werelds grootste stroom-gasfabriek waar e-gas op grote schaal wordt geproduceerd. Men kijkt ook in Nederland naar mogelijkheden voor andere fabrieken voor de productie van e-gas. Met deze e-gastechnologie creëert Audi ook de mogelijkheid om een overschot aan hernieuwbare energie tijdelijk op te slaan in het gasnet om perioden waarin zon en wind niet beschikbaar zijn te overbruggen

De Audi A4 Avant g-tron is vanaf eind volgend jaar in Nederland te bestellen.

Vernieuwde Audi RS4 Avant nu bestelbaarVernieuwde Audi RS4 Avant nu bestelbaar
11 november 2019
Audi RS4 Avant vernieuwd voor 2020Audi RS4 Avant vernieuwd voor 2020
2 oktober 2019
Audi presenteert nieuwe RS4 AvantAudi presenteert nieuwe RS4 Avant
15 december 2017
Audi RS4 Avant kost 120.015 euroAudi RS4 Avant kost 120.015 euro
2 november 2017
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Occasions

KM-kosten

Forum