2 juni 2008
Audi A3 Sportback (2004 - 2012)

Audi A3 Sportback (2004 - 2012)

Een opfrisbeurt voor Adrie

Autotest | Adrie is populair. Dagelijks brengt hij zakenmensen en gezinnen van hun huis naar kantoor, school of winkelcentrum. Adrie doet z'n werk in stijl en biedt volop comfort. Maar Adrie begon moe te worden en voelde bovendien de hete adem van de concurrentie in de nek. Daarom is het nu tijd voor een fris gezicht voor Adrie, de Audi A3.

Een opfrisbeurt wordt in marketingtermen ook wel "facelift" genoemd. En dat is precies waar het voor de nieuwe Adrie mee begint: een nieuw gezicht. Net als z'n topless zusje (technische benaming: "A3 Cabriolet") is deze alledaagse Adrie nu herkenbaar aan een nieuw gezicht. Dankzij "dagrijverlichting" kijkt Adrie voortaan fris uit de ogen. De "single frame grille" zorgt ervoor dat Adrie weer perfect bij z'n familieleden past.

Grote mond, klein hartje

Maar voor Adrie 3.0 (derde generatie van de A3) blijft het niet bij uiterlijke aanpassingen. Adrie heeft een nieuw hart gekregen! Kloppend hart van onze hoofdpersoon is de "1.4 T-FSI" krachtbron. Dankzij deze efficiënte techniek presteert deze relatief kleine motor toch goed. Het verbruik blijft echter zeer bescheiden.

Audi A3 Sportback (2004 - 2012)

Vooral bij lage toeren voelt deze motor veel groter en sterker dan de specificaties doen vermoeden. Het toerental kan zeer laag worden gehouden, wat voor veel comfort en een laag verbruik zorgt.

Alleen wanneer het uiterste wordt gevraagd, is merkbaar dat Adrie in feite maar een klein hartje heeft. Plankgas betekent vooral extra geluid, maar slechts gemiddelde prestaties. Eenmaal op snelheid, zijn ook zeer hoge kruissnelheden (+/- 170 km/u) probleemloos aan te houden.

Milieuvriendelijk

Om Adrie weer helemaal bij de tijd te brengen, zijn veel milieuvriendelijke maatregelen doorgevoerd. De techniek die eerst alleen was weggelegd voor de efficiënte "e"-familie, is nu terug te vinden bij alle modellen. Adrie heeft een betere stroomlijn en heeft wat overtollig gewicht verloren.

Daarnaast heeft Adrie een schakelindicator die aangeeft wat het meest gunstige moment is om een volgende versnelling te kiezen. Het beloofde verbruik van 6 liter per 100 km is echter, ook met inachtneming van Adries welgemeende schakeladvies, slechts met moeite te realiseren.

Audi A3 Sportback (2004 - 2012)
Audi A3 Sportback (2004 - 2012)

Z'n zuinige karakter levert Adrie een groen-label op. Als Adrie zelf mag schakelen ("S-Tronic" zeven-traps (!) automaat met dubbele koppeling) wordt dat door de overheid met een "A"-label beloond.

Ook alle andere motoren zijn zuiniger geworden, hetgeen gunstigere energielabels oplevert. Echt vernieuwende techniek zoals een stop/start-systeem of regeneratie van energie is helaas niet aan Adrie besteed.

Audi A3 Sportback (2004 - 2012)

Certificaat van goed gedrag

Adries overige rijkwaliteiten zijn niet aangepast. Nog steeds voelt de Audi A3 als een echte "premium" hatchback. In vergelijking met andere compacte hatchbacks is de A3 rustiger en stabieler. Adrie biedt de rijkwaliteiten die normaal gesproken alleen voor veel grotere auto's zijn weggelegd. Daarom is het ook op de lange afstand goed toeven met Adrie.

De wegligging is uitstekend en ook in extreme situaties blijft de veiligheid gewaarborgd. Adrie stuurt opmerkelijk scherp en leent zich graag voor een (sportief) feestje.

Dankzij "magnetic ride" wordt de feestvreugde nog verder verhoogd: met een druk op de knop wordt het onderstel stugger, wordt overhellen in de bocht tot een minimum beperkt en stuurt deze sportieve vriend nog strakker. De remmen zijn uitzonderlijk bijterig en Adrie staat desgewenst binnen een minimale afstand stil.

Uitgerust

Ook Adries uitrusting is naar een hoger plan getild. Adrie is beter bij stem dan ooit tevoren dankzij de standaard gemonteerde radio "Chorus". Het "BIS" (bestuurders informatie systeem) geeft precies weer hoe het met Adrie gaat (verbruik, actieradius, gemiddelde snelheid, etc.).

Helaas is Adries communicatie- en navigatiesysteem niet up-to-date gebracht en dat blijft op dat punt achter bij de concurrentie.

Audi A3 Sportback (2004 - 2012)

Wie Adrie echt wil verwennen kan dat doen met een digitale TV-ontvanger en vijf nieuwe metallic-kleuren. De meest "spannende" nieuwe optie is de volautomatische parkeerhulp. Wanneer 30 km/u of langzamer wordt gereden, kijkt Adrie zelf uit naar geschikte parkeervakken. Daarna is het slechts nodig de achteruit in te leggen, waarop Adrie het stuurwiel overneemt en messcherp inparkeert. Wat een service!

Conclusie

Adrie (technische benaming: "Audi A3 Sportback"), heeft zich de afgelopen jaren populair gemaakt. Hij biedt het comfort, de prestaties en de luxe van een veel grotere auto in een fraai vormgegeven, compact jasje.

Deze derde generatie van de A3 kenmerkt zich door een nieuw front en een uitgebreidere standaarduitrusting. Alle motoren zijn zuiniger geworden. De hier geteste 1.4 liter TFSI presteert prima, maar blijkt in de praktijk een fractie minder zuinig dan Audi belooft. Vanaf juli staat de nieuwe, frisse Adrie geheel tot uw dienst.

plus
  • Moderne techniek
  • Uitstekende rijeigenschappen
  • Smetteloze afwerking / hoogwaardige materialen
min
  • Forse prijs
  • Beperkte ruimte achterin
  • Beloofde lage verbruik moeilijk te realiseren
> De nieuwste tests en het laatste nieuws in je mailbox
Schrijf je nu in voor de gratis Autozine-nieuwsbrief!
BMW 1-SerieBMW 1-Serie
"Eén serie, twee gezichten"
Volkswagen GolfVolkswagen Golf
"Ankerpunt"
Volvo C30Volvo C30
"Mijn eerste Volvo"
Mini MINI Mini MINI
"Schoonheid"