Alfa Romeo 147
Betweter
Wie geen Alfa Romeo-kenner is, moet twee keer kijken om te zien dat dit de vijfdeurs versie is van de 147. Net als bij de 156, heeft Alfa Romeo de handgreep van de achterdeur op listige wijze aan het oog onttrokken om zo de indruk te geven van een driedeurs coupé. De deurhendel is uitgevoerd in dezelfde zwarte kunststof als de omlijsting van de zijruiten en is opgenomen in een uitsparing in het raam van het achterportier. Via die achterdeur geeft de auto toegang tot een achterbank die heel behoorlijke zitruimte biedt voor een auto van deze omvang.

Ook voorin is de 147 ruim bemeten, maar het accent ligt op sportiviteit. Zo zitten de stoelen diep en omarmen ze de bestuurder om aan te geven dat het hier om een echte rijdersauto gaat. De afwerking en de gebruikte materialen doen solide aan en geven voor het eerst bij Alfa Romeo het gevoel dat deze auto jaren lang probleemloos mee kan gaan. De gehele uitstraling is er één van sportiviteit. Het stuurwiel ligt perfect in de hand, de versnellingsbak laat zich licht en trefzeker bedienen.
Diesel
Maar wacht even, een sportief gevoel bij een diesel? Diesels zijn gemaakt voor gezapige zakenlui die een kleurloze lease-auto moeten uitkiezen om representatief te zijn voor klanten. De vormgeving van de 147 is echter allerminst fantasieloos en de 1.9-liter diesel die Alfa Romeo voor de 147 heeft uitgekozen is zelfs een heus feestnummer. De JTD is even levendig en frivool als het uiterlijk van de auto doet vermoeden. Op de snelweg is de motor stil en maakt de 147 tot een echte reisauto. 120 km/u is wandeltempo, 160 km/u is fijn doorrijden en de pret houdt op bij 205 km/u op de teller (bij die snelheid zijn wel hier-en-daar wat rammeltjes hoorbaar).
Het levendige karakter komt vooral tot zijn recht op de prachtige binnenwegen van de testroute door de Belgische Ardennen. Gewillig laat de 147 zich door iedere bocht sturen, om na even terugschakelen gretig het volgende stuk asfalt te verslinden. Daarbij lijkt de auto de bestuurder na iedere bocht te vragen of de volgende nog vlotter mag. Hoe harder met de 147 wordt gereden, hoe meer de auto in z'n element komt en hoe meer voldoening de bestuurder heeft van het rijden met de 147.
De wegligging is bovengemiddeld goed, zodat heel ver kan worden gegaan zonder dat de limieten worden bereikt. Alleen de remmen hadden iets bijteriger gemogen om het sportieve karakter van de auto nog meer tot uiting te laten komen. Na dik 300 km van bergpassen en kronkelweggetjes begint de diesel steeds meer karakter te tonen en is het jammer dat de route eindigt. Rijden met de Alfa Romeo 147 is leuk, hard rijden haast feestelijk. Daarbij is de 147 geen bijzonder snelle auto maar vooral een bijzonder leuke auto, en dat is misschien nog wel belangrijker dan de harde cijfers. Aan het einde van de testperiode zou het gemiddelde verbruik, inclusief stukken op topsnelheid en ongegeneerd ravotten op binnenwegen, een voorbeeldige 5.1 liter per 100 km bedragen.
Connect systeem
Grootste noviteit van de testauto is het Connect systeem. Dit is welbeschouwd een combinatie van een navigatiesysteem en een mobiele telefoon. In die combinatie zag Alfa Romeo nieuwe toepassingen, waarvan de eerste generatie nu in de Alfa Romeo 147 en Fiat Doblo is te vinden. Het navigatiesysteem is gebaseerd op een CD-ROM en onderscheidt zich door fraaie kaarten met kleur en reliëf. Een Nederlandse stem vertelt welke afslagen moeten worden gevolgd, waarbij vlak voor een afslag ook nog eens een klein pictogram op een display tussen de snelheidsmeter en toerenteller verschijnt.
Het tweede deel van het Connect systeem is de telefoon. Deze bestaat uit een handsfree set en een module voor spraakherkenning. Alhoewel een demonstratie van een Alfa Romeo-medewerker vlekkeloos verliep, wist de computer de stem van ondergetekende niet thuis te brengen. Iedere poging om een nummer te draaien dat met "zero" begon (de spraakherkenning is vooralsnog alleen in het Engels beschikbaar), werd als "cancel" geïnterpreteerd zodat niets anders restte dan het gewenste telefoonnummer met de hand in te voeren. De handsfreeset functioneert prima, gesprekken zijn voor beide partijen goed te verstaan en het interieur lijdt niet onder opzichtige inbouw van een luidspreker of microfoon.

De kracht van het Connect systeem is de combinatie van het navigatiesysteem en de mobiele telefoon. Het navigatiesysteem weet altijd waar de auto zich bevindt, terwijl de telefoon op basis hiervan dynamische gegevens op kan vragen die zich niet lenen voor vastlegging op een CD-ROM.
De meest eenvoudige toepassing is het opvragen van informatie over tankstations of geldautomaten in de buurt. Als het hotels of restaurants betreft, gaat het systeem nog een stap verder en kan het systeem zelfs reserveringen maken. Dit werkt niet met een computersysteem dat met een ingeblikte stem alle horecagelegenheden in de buurt gaat bellen met alle risico's op technisch falen van dien.
Met een knop op het dashboard belt de auto de telefooncentrale van Alfa Romeo met het verzoek om informatie. Even later belt een vriendelijke dame de auto terug en vraagt beleefd hoe zij de bestuurder van dienst mag zijn. Autozine zou Autozine niet zijn als het eerste verzoek niet ging om het dichtstbijzijnde Internetcafé. Alhoewel Alfa Romeo de database steeds uitbreidt, was deze informatie op de dag van introductie van het systeem nog niet beschikbaar.
Wel wist de telefoniste alle hotels in de buurt te vinden en kon zelfs een voorkeur worden gemaakt op basis van parkeergelegenheid, kindvriendelijkheid, aanwezigheid van een zwembad of opvang voor huisdieren. Na de wensen kenbaar te hebben gemaakt, verschijnt na enkele minuten een enveloppe op het display van het navigatiesysteem. De enveloppe bevat een bevestiging van de reservering en alle adresgegevens van het gekozen hotel met bewaakte parkeerplaats en vegetarische keuken. Met een druk op de knop wordt het navigatiesysteem vervolgens verzocht koers te zetten naar het hotel.

Hiermee zijn de mogelijkheden van het Connect systeem nog lang niet uitgeput. Zo is het mogelijk met een hulpdienst te bellen, kan een arts in de regio worden geraadpleegd en kan verkeersinformatie op maat worden verstrekt. Door bij de centrale op te geven waar de reis naartoe gaat, kan de computer schatten waar de auto zich op welk tijdstip zal bevinden. Mochten zich files voordoen op de geplande route, kan de centrale automatisch ingrijpen in de route en een alternatief voorstellen. Zeker voor wie de taal niet machtig is in het buitenland kan dit een waardevolle extra zijn.
Andere mogelijkheden van het Connect systeem zijn het weergeven of boeken van vluchten, verstrekken van toeristische informatie of plannen van een avondje uit met theater, sport of bioscoop. Na de testperiode laat het Connect systeem een goede indruk achter. De informatie is compleet en bruikbaar. Bovendien is het systeem nooit opdringerig. Het Connect systeem is bedoeld als assistent en niet als tweede chauffeur, zodat het rijplezier aan de eigenaar van de 147 is voorbehouden.
Conclusie
Alfa Romeo weet het beter met deze "147 1.9 JTD Distinctive 5d". Het Italiaanse merk zet met deze auto een middenklasser neer die niet alleen origineler is vormgegeven dan de rest, maar ook nog eens leuker is om te rijden. De 1.9-liter JTD diesel is één van de fijnste diesels die in lange tijd is langsgekomen en bevestigt daarbij Alfa Romeo's imago als fabrikant van echte rijdersauto's.
Ook het Connect systeem weet het beter. De combinatie van een navigatiesysteem en mobiele telefoon biedt een duidelijke meerwaarde. De Connect service wist tijdens de eerste dagen waarin het systeem in Nederland werd geïntroduceerd, snel en adequaat op ieder verzoek te reageren. De grootste verdienste van het Connect systeem is dat Alfa Romeo meer biedt dan een transportmiddel van A naar B. Met het Connect systeem is de Alfa Romeo 147 een oplossing voor een vervoersprobleem van vertrekpunt tot eindbestemming (Ivo Kroone).
- Veel rijplezier
- Levendige dieselmotor
- Handig Connect-systeem
- Onhandig grote draaicirkel
- Matige afwerking bagageruimte
- Spraakherkenning nog niet perfect