2 september 2016
Skoda Kodiaq

Skoda Kodiaq

Bere-sterk

Vooruitblik | Echte terreinauto's zijn sterk, functioneel en onoverwinnelijk. Gaandeweg werden terreinauto's echter steeds luxueuzer en maakte het avontuur plaats voor louter prestige. Ze kregen daarom de naam Sports Utility Vehicle (SUV). Nu introduceert het altijd zo nuchtere en verstandige Skoda een grote SUV: de Kodiaq. Is de Kodiaq een echte Skoda?
 

Toen de dienstdoende redacteur aankondigde de onthulling van de Kodiaq bij te wonen, had de buitenwacht al een oordeel klaar over de auto. "Da's gewoon een Volkswagen Tiguan met Skoda-logo" en "na de Seat Ateca komt Skoda nu ook met een middelgrote SUV!". Inderdaad, moederbedrijf Volkswagen en zustermerk Seat hebben recent ook nieuwe SUV's geïntroduceerd. En omdat de merken onderling hun techniek delen, bestond het risico dat de Skoda Kodiaq weinig zou toevoegen.

Wees gerust! De Skoda Kodiaq is een compleet andere auto dan de VW Tiguan en Seat Ateca. De Skoda is een stuk groter en gaat juist de concurrentie aan met de allergrootste SUV's. En terwijl die vaak de focus leggen op luxe en uitstraling, kiest Skoda voor functionaliteit. Op die manier weet de Kodiaq zich echt te onderscheiden van het bestaande aanbod.

Skoda Kodiaq

Ondanks het feit dat de Kodiaq geen "P.C. Hooft tractor" is waar alles draait om de uitstraling, ziet de Skoda er goed uit. De Kodiaq is ontegenzeglijk groot, maar niet opzichtig of protserig.

Ruimte

Het interieur is al even keurig verzorgd, waarbij alles wat verwacht mag worden in deze prijsklasse aanwezig is maar echte overdaad uitblijft. Precies zoals het hoort bij een Skoda! En uiteraard biedt de Kodiaq vele slimmigheden die het dagelijks leven met de auto veraangenamen, maar de prijs nauwelijks verhogen. Denk aan een dubbel dashboardkastje, een paraplu-houder in het voorportier, portierrandbescherming en hoofdsteunen met slaapstand.

Skoda Kodiaq

De ruimte voorin is riant. Dat geldt niet alleen voor de hoofd- en de beenruimte, maar ook voor de beweegruimte rondom de voorstoelen. De beenruimte op de achterbank is zo overweldigend, dat menigeen als vanzelf ontspannen gaat zitten met de benen gestrekt.

Dat wil zeggen: wanneer de achterbank in de achterste positie staat. De achterbank staat namelijk op rails, zodat de beenruimte op de derde zitrij varieert van nihil tot net voldoende voor kleine volwassenen (van wie wel enige lenigheid wordt vereist om de derde zitrij überhaupt te bereiken).

Skoda Kodiaq

Wanneer de derde zitrij niet in gebruik is, wordt deze eenvoudig in de laadvloer geklapt en biedt de Kodiaq maximaal 2.065 liter bagageruimte. Skoda stelt dat dat de grootste kofferruimte in zijn segment is, maar omdat de Kodiaq zich met zijn lengte van 4 meter 70 tussen twee segmenten bevindt (groter dan Audi Q5 en BMW X3, kleiner dan Q7 en X5) is dit een kwestie van interpretatie.

Infotainment

Onder de noemer "Skoda Connect" presenteert Skoda nieuwe infotainment-systemen, die dankzij een Internet-verbinding extra functionaliteit bieden. Het begint echter met de gebruikelijke audio-, navigatie- en communicatiefuncties. Optioneel kan worden gekozen voor luidsprekers en een versterker van Canton, die zich in andere Skoda-modellen inmiddels ruimschoots hebben bewezen (top audio voor een bodemprijs). Grappig detail: omdat de Kodiaq zo ontzettend ruim is, is een systeem leverbaar dat de stemmen van de bestuurder en bijrijder versterkt zodat deze ook achterin zijn te horen.

Skoda Kodiaq

Voor de integratie met smartphones ondersteunt Skoda Apple CarPlay, Android Auto en het inmiddels verouderde MirrorLink. Zonder smartphone kan de Kodiaq zelf verbinding zoeken met Internet en dan zijn actuele brandstofprijzen, verkeersinformatie, nieuws en weersvoorspellingen beschikbaar. Bovendien kunnen satelietbeelden van Google Earth worden geprojecteerd over het kaartmateriaal van het navigatiesysteem en dat maakt het navigeren nog makkelijker.

Skoda Kodiaq

Motoren

Vooralsnog is de Kodiaq leverbaar met vijf verschillende motoren: twee diesel- en driebenzinemotoren. De lichtste benzinemotor heeft een inhoud van slechts 1.4 liter en dat is gezien de omvang van de Kodiaq een gewaagde keuze. Echter, in de al even royaal bemeten Skoda Superb wist de 1.4 TSI met zijn 125 pk voldoende te presteren tijdens de testrit. De sterkste benzinemotor is de 1.8 TSI en die levert met 180 pk zeker voldoende vermogen.

Het vermogen van de dieselmotoren loopt uiteen van 150 tot en met 190 pk. Voor het eerst bij Skoda is ook de sterkste dieselmotor leverbaar met een zeventraps automaat. Voorheen kon deze automaat met dubbele koppeling ("DSG", ofwel "Direktschaltgetriebe") het maximale koppel van 600 Nm niet verwerken.

Skoda Kodiaq

Rijeigenschappen

Middels "Driving Mode Select" kan worden gekozen voor een normaal, economisch of sportief karakter. Dit heeft invloed op de motor, de besturing, het onderstel, de automatische versnellingsbak en de elektronische veiligheidsnetten.

Om het praktische aspect van de Kodiaq nogmaals te bendrukken, is "Tow Assist" beschikbaar. Hiermee wordt rijden met een aanhanger (tot 2.500 kg) veiliger gemaakt. Bij achteruit inparkeren met aanhanger neemt de computer de besturing zelfs geheel uit handen.

Skoda Kodiaq

Off-road

Optioneel is de Kodiaq uit te rusten met vierwielaandrijving, maar omdat de Kodiaq vooral bedoeld is als ruime en functionele reisauto wordt het daarmee zeker geen onoverwinnelijke terreinwagen. Er zijn dan ook geen off-road technieken zoals een diff-lock of lage gearing beschikbaar.

Wel voorziet Skoda in elektronische systemen die terreinrijden makkelijker maken. Zo worden het onderstel, de reactie op het gaspedaal en de anti-blokkeerfunctie van de remmen aangepast. Ook voorziet Skoda in "Hill Descent Assist", waarmee veilig kan worden afgedaald in het terrein zonder het risico de wielen te blokkeren en de auto onbestuurbaar te maken.

Skoda Kodiaq

En die naam? De Kodiak (met een "k" op het einde) is een beer die het Kodiak-eiland in Alaska domineert. Met de Kodiaq wil Skoda datzelfde doen in het segment van de grote SUV's. Bovendien geeft het deze nuchtere Skoda een avontuurlijk tintje.

Conclusie

Skoda deed het eerst met de Superb en herhaalt die truc nu met de Kodiaq. In het hoogste segment van de markt introduceert Skoda geen prestigieus model, maar juist een heel functionele auto. En daarmee is ook de Kodiaq een echte Skoda!

Of de Kodiaq ook rijdt als een echte Skoda moet echter nog blijken. Dit artikel is gebaseerd op een presentatie voor de pers, interviews met de ontwerpers en proefzitten in de auto. Eind 2016 kan ook daadwerkelijk worden proefgereden met de Kodiaq, begin 2017 staat dit bere-sterke model bij de dealer.

plus
  • Zeer ruim
  • Moderne techniek
  • Beschaafde uitstraling
min
  • Derde zitrij alleen voor kinderen
> De nieuwste tests en het laatste nieuws in je mailbox
Schrijf je nu in voor de gratis Autozine-nieuwsbrief!