1 april 2008
Volvo City Safety

Volvo City Safety

Volvo's City Safety in de prijzen

1 april 2008 | Het City Safety van Volvo heeft de Amerikaanse "Traffic Safety Achievement Award" gewonnen. Volvo ontving de prijs voor het systeem - dat botsingen bij lage snelheid kan voorkómen - tijdens het jaarlijkse "World Traffic Safety Symposium" in New York.

"City Safety is een sprekend voorbeeld van Volvo's vermogen om reële verkeersituaties te benutten voor het ontwikkelen van oplossingen die ongelukken helpen voorkomen. We zijn erg trots op deze prestigieuze prijs winnen", reageerde Jonas Ekmark, hoofd Preventieve Veiligheid van het Volvo Cars Safety Centre.

Volvo City Safety

Tijdens het jaarlijkse World Traffic Safety Symposium, dat gehouden wordt op de Internationale Autoshow van New York, belonen verkeersspecialisten innovaties die het aantal gewonden en doden op de Amerikaanse wegen helpen terugdringen. Tot de specialisten behoren onder anderen medewerkers van het Amerikaanse Ministerie van Verkeer en van het instituut dat zich inzet voor de veiligheid op Amerikaanse snelwegen, de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA).

City Safety maakte grote indruk op de jury door zijn vermogen om de effecten van botsingen met lage snelheid te verminderen of deze botsingen zelfs helemaal te voorkomen, waarmee ook het risico op persoonlijke ongelukken of schade afneemt.

Volvo City Safety

Ongeveer 75 procent van alle ongelukken gebeurt bij snelheden lager dan 30 km/uur. In de helft van die gevallen remt de bestuurder helemaal niet (!) voordat de botsing plaatsvindt. Dat is vaak het gevolg van onvoldoende concentratie. Wanneer het voertuig vóór de auto met City Safety plotseling remt en een botsing onvermijdelijk lijkt, worden de remmen vast klaargezet voor actie. Indien de bestuurder zelf niets onderneemt, remt de auto uit zichzelf. Bij snelheden lager dan 15 km/uur kan de botsing helemaal worden voorkomen, bij snelheden tot 30 km/uur remt het systeem zodanig af dat de negatieve gevolgen van de botsing - blikschade aan voertuigen en persoonlijke ongelukken - zoveel mogelijk worden beperkt.

Het vermogen om het risico op zowel persoonlijke ongelukken als blikschade te reduceren, maakt City Safety ook voor verzekeringsmaatschappijen zeer interessant. Volvo Cars onderhandelt momenteel met diverse verzekeringsmaatschappijen in Europa over korting voor auto's die zijn uitgerust met City Safety. Deze kortingen kunnen in sommige landen zelfs oplopen tot zo'n 30 procent. Ook in Nederland is Volvo Cars in gesprek met verzekeringsmaatschappijen.