6 augustus 2010
Chevrolet Spark

Chevrolet Spark

Chevrolet toont Spark Woody

6 augustus 2010 | Chevrolet heeft het doek getrokken van een zeer opvallende, eenmalige uitvoering van de Spark: de Woody. Met de Spark Woody wordt duidelijk de link gelegd naar het erfgoed van Chevrolet in de USA, waar decennia terug stationwagons vaak waren voorzien van een 'houten' zijkant. De Spark Woody werd gesignaleerd in de buurt van Newquay, Cornwall, bij de start van het jaarlijkse Boardmasters surf-, skate- en muziekfestival. De Woody zal ook later dit jaar schitteren tijdens de grote finale van de YoungCreativeChevrolet kunstcompetitie in Parijs, aan de vooravond van de Parijse autoshow.

De auto roept herinneringen op aan de opkomst van de surfbeweging in de USA, toen aan het eind van de jaren vijftig, begin jaren zestig surfers voornamelijk 'Woodies' kochten. Dat waren traditioneel lange stationwagons, gebaseerd op een bestaande sedan en voorzien van een houten zijkant. Deze auto's waren relatief goedkoop en ruim genoeg om de hele surfuitrusting mee te nemen.

Ook toen de autofabrikanten stopten met het produceren van houten zijkanten op estates, een duur en moeilijk productieproces, was de Woody inmiddels zo'n onderdeel geworden van de Amerikaanse cultuur, dat fabrikanten waaronder Chevrolet Di-Noc vinyl met een houtstructuur gebruikten op de zijpanelen om het houteffect te behouden.

Chevrolet Spark

De Spark Woody is in Engeland ontworpen door Pyramid Visuals dat normaal gesproken bestelwagens bestickert. Newquay is door Chevrolet uitgekozen om de Spark Woody te introduceren omdat het Cornish resort wereldwijd bekend staat om de surfcultuur. Hier ontmoet de Atlantische Oceaan de Britse eilanden op één van de smalste schiereilandjes van het Koninkrijk, waardoor de omstandigheden voor het surfen ideaal zijn.

De Spark Woody maakt deel uit van een serie kunstige uitvoeringen van de Spark. De eerste is in het leven geroepen door de Duitse modeontwerper Smeileniner, terwijl de tweede een Spark DJ Car auto was, de grootste mobiele draaitafel ter wereld. Tijdens de WTCC-race op Brands Hatch debuteerde de Spark turbo, met een design van de Portugese student en YCC-winnaar Jose Rocha. Een vijfde kunstige Spark is in de planning en zal later deze maand worden onthuld.