4 januari 2012
Volvo XC60 (2008 - 2017)

Volvo XC60 (2008 - 2017)

Volvo presenteert XC60 Plug-in Hybrid Concept

Autozine
4 januari 2012 | Tijdens de internationale autoshow in Detroit (9 t/m 22 januari) onthult Volvo een plug-inhybride met een benzine- en een elektromotor. De Volvo XC60 Plug-in Hybrid is leverbaar in een speciale kleur wit. De 21-inchwielen versterken zijn robuuste uitstraling. In het interieur zijn unieke details en kleuren verwerkt, zoals donkerblauwe lederen stoelbekleding en panelen van blauwgrijs hout.
Profile
 

De bestuurder kiest de rijmodus met behulp van drie knoppen op het instrumentenpaneel. Elk van deze knoppen geeft de auto een ander karakter: Pure, Hybrid en Power:

Volvo XC60 (2008 - 2017)
  • In de Pure-modus maakt de auto zoveel mogelijk gebruik van de aandrijving van de elektromotor. Er is geen CO2-uitstoot en de actieradius is maximaal 45 km (Europees gecertificeerd, NEDC-rijcyclus).
  • Hybrid is de standaardmodus van de XC60 Plug-in Hybrid Concept: de benzine- en elektromotor werken samen voor een balans tussen rijplezier en duurzaamheid. In deze modus bedraagt de CO2-uitstoot 53 g/km, wat neerkomt op een brandstofverbruik van 2,3 l/100 km (Europees gecertificeerd, NEDC-rijcyclus). De actieradius in Hybrid-modus is 960 kilometer.
  • In de Power-modus is alle technologie erop gericht om de prestaties van de auto naar het hoogste niveau te brengen. De benzinemotor met een vermogen van 206 kW (280 pk) en een koppel van 380 Nm wordt gecombineerd met de elektromotor die 51 kW (70 pk) levert en een koppel van 200 Nm. De direct aanspreekbare trekkracht van de elektromotor zorgt ervoor dat de auto in 6,1 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u accelereert.

De voorwielen van de XC60 Plug-in Hybrid Concept worden aangedreven door de viercilinder turbobenzinemotor uit het nieuwe Volvo Environmental Architecture-motorengamma. Deze motor levert 206 kW (280 pk) en een maximumkoppel van 380 Nm. De auto is tevens voorzien van een nieuwe automatische achttrapstransmissie.

De conceptauto draagt het T8-logo, wat het gecombineerde vermogen van 257 kW (350 pk) van de viercilindermotor en de elektromotor benadrukt. Hiermee valt de auto in een segment waarin voorheen alleen achtcilindermotoren verkrijgbaar waren.

Volvo Environmental Architecture (VEA) is een modulaire reeks diesel- en benzinemotoren. De benzinemotoren zijn direct-ingespoten, met minimale wrijvingsverliezen en balansassen voor maximaal comfort. De diverse niveaus van turbolaaddruk zorgen voor een flexibiliteit die het gehele gamma omvat; van de varianten met een hoog vermogen en koppel tot de zeer zuinige uitvoeringen. Om aan alle behoeften van de klant te voldoen, krijgen sommige motoren extra vermogen door middel van hybrideaandrijving of andere technologie. De modulaire motorenbouw is gebaseerd op een standaard 500 cc per cilinder voor optimale thermodynamica. Hiermee zouden ook driecilindermotoren kunnen worden ontwikkeld. VEA heeft vele voordelen:

De motor in de XC60 Plug-in Hybrid Concept heeft geen conventionele startmotor of dynamo. In plaats daarvan fungeert de elektromotor als startmotor, die zich tussen de motor en de transmissie bevindt. De elektromotor levert 34 kW (45 pk) extra tijdens het accelereren en laadt ook de accu op tijdens het remmen.

Volvo XC60 (2008 - 2017)

De achteras van de XC60 Plug-in Hybrid Concept wordt aangedreven door de elektromotor met 51 kW (70 pk). Deze wordt van stroom voorzien door een lithium-ion-accupakket van 12 kWh, dat zich onder de vloer van de laadruimte bevindt. Het accupakket is op te laden via een standaardstopcontact, bijvoorbeeld thuis of op een parkeerplaats. De oplaadtijd is afhankelijk van de stroomsterkte (het aantal ampères). Bij 220 volt en 12A duurt het opladen 3,5 uur.

Voor een comfortabele start van de autorit kan de bestuurder het interieur laten voorverwarmen of juist koelen tijdens het oplaadproces. Bijkomend voordeel daarvan is dat er dan meer accucapaciteit is voor de aandrijving tijdens de rit.

Het Volvo Sensus-infotainmentsysteem in de XC60 Plug-in Hybrid houdt de bestuurder voortdurend op de hoogte van zaken die de reis eenvoudiger, efficiënter en leuker maken. Een paar voorbeelden van de beschikbare informatie:

  • De beste route naar de bestemming, waarbij de bestuurder kan kiezen voor een laag brandstofverbruik, de snelste route of de kortste afstand.
  • Lage Emissie Zones, waar voldoende capaciteit nodig is om volledig elektrisch aangedreven te rijden.
  • Oplaadstations met toegang tot groene stroom.
  • Locaties met snellaadfaciliteiten op de route

Via een applicatie voor de mobiele telefoon is tevens op afstand met de auto te 'communiceren'. De bestuurder heeft via de app toegang tot handige informatie, zoals de capaciteit van de accu, de beschikbare actieradius en de locatie en capaciteit van het dichtstbijzijnde oplaadstation. Met de app kan de eigenaar ook op afstand de temperatuur in de auto instellen en checken of de laadkabel is aangesloten.

Volvo XC60 (2008 - 2017)

De elektrische vierwielaandrijving van de XC60 Plug-in Hybrid Concept is in te schakelen met de AWD-knop (All Wheel Drive). In plaats van de mechanische krachtoverdracht zoals bij conventionele vierwielaandrijving, verdeelt de centrale controle-unit het vermogen over de door de benzinemotor aangedreven voorwielen en de door de elektrische motor aangedreven achteras. De elektrische vierwielaandrijving is ontwikkeld voor meer grip op de weg bij het vanuit stilstand wegrijden en het rijden op gladde wegen door bijvoorbeeld sneeuw of modder.

De bestuurder kan ervoor kiezen om accucapaciteit te bewaren, zodat hij delen van de autorit geheel elektrisch aangedreven kan rijden, bijvoorbeeld in een stadscentrum. Als deze functie is ingeschakeld, laadt de generator de accu indien nodig bij. Het doel is om genoeg capaciteit te hebben voor ongeveer 20 km ver elektrisch aangedreven rijden.