26 november 2008
Volvo XC60 (2008 - 2017)

Volvo XC60 (2008 - 2017)

Topscore voor anti-whiplashsysteem van Volvo

Autozine
26 november 2008 | EuroNCAP introduceerde onlangs nieuwe beoordelingscriteria voor whiplash beschermingssytemen bij kop-staart botsingen. De nieuwe Volvo XC60 behaalde de hoogste score voor het beschermingssysteem (WHIPS), waarmee de XC60 standaard is uitgerust. Volvo scoorde ook optimaal in de algemene EuroNCAP test: de maximale 5 sterren werden behaald.
 

Verschillende onderdelen maakten deel uit van deze test. Zo is onder andere bekeken hoe de stand van een stoel zich houdt gedurende een botsing. Tevens is bij de verschillende soorten en posities van botsingen in kaart gebracht hoe deze positie gehandhaafd bleef. Op alle onderdelen scoorde de XC60 optimaal.

Volvo XC60 (2008 - 2017)

Een whiplash is één van de meest voorkomende letsels die men oploopt tijdens een verkeersongeval, veelal veroorzaakt door een kop-staart botsing. Wanneer deze letselschade kan worden voorkomen wordt een zeer vervelende nasleep van een ongeluk voorkomen. Tevens worden hoge kosten in het hierop volgende behandelingsproces uitgespaard.

"Een whiplash ontstaat door de enorm snelle beweging die hoofd en nek maken tijdens een botsing. Met een enorme snelheid wordt het hoofd eerst naar voren en daarna naar achteren geklapt, met veelal een whiplash als gevolg", legt Thomas Broberg, Safety Expert van VCC uit. "Ons whiplash-beschermingssyteem ondersteunt bij een botsing zowel de gehele rug en het hoofd waardoor hoofd en nek niet langer afzonderlijk van elkaar bewegen, maar gezamenlijk de razendsnelle beweging maken". Stoel en hoofdsteun volgen samen het lichaam in de beweging die gemaakt wordt.

Volvo XC60 (2008 - 2017)

Dit jaar bestaat het WHIPS systeem van Volvo tien jaar. Sinds 2000 zijn alle modellen standaard uitgerust met het beschermingssysteem. Onderzoek van Volvo's ongevallenonderzoeks team wees uit dat het systeem de lange termijneffecten van een whiplash met 50% reduceert.