29 augustus 2012
Volvo V40

Volvo V40

5 Euro NCAP-sterren voor nieuwe Volvo V40

Autozine
29 augustus 2012 | De volledig nieuwe Volvo V40 heeft de maximale score van vijf sterren behaald in de crashtests van de Europese verkeersveiligheidsorganisatie Euro NCAP. Uit de cijfers blijkt zelfs dat de Volvo V40 de veiligste auto is die Euro NCAP ooit heeft getest.
Nieuwe vloermatten voor de Volvo V40?
Dat kan! Vanaf € 35,-
Just Carpets.nl

 

Sinds 2009 presenteert de Europese verkeersveiligheidsorganisatie Euro NCAP een sterrenscore voor de modellen die het aan zijn veiligheidstests heeft onderworpen. Euro NCAP voert tests uit in vier categorieën en gezamenlijk bepalen die de uiteindelijke veiligheidsscore van de geteste auto. De vier categorieën zijn: voetgangersveiligheid, bescherming van volwassen inzittenden, bescherming van in de auto aanwezige kinderen, en veiligheidshulpsystemen.

Volvo V40

De nieuwe Volvo V40 behaalde niet alleen de hoogste algemene score, de auto is ook de veiligste in zijn klasse op het gebied van bescherming van volwassen inzittenden, met een score van 98 procent. Nooit eerder scoorde een personenauto zo hoog tijdens de crashtest.

Tijdens de ontwikkeling van de Volvo V40 streefden de ingenieurs naar een veiligheidsniveau dat vergelijkbaar is met dat van de grotere Volvo-modellen. Deze integrale aanpak, de sterke carrosseriestructuur en de integratie van veiligheidssystemen als het WHIPS anti-whiplashsysteem vormen de basis voor dit succesvolle resultaat.

In de categorie voetgangersveiligheid behaalde de nieuwe Volvo V40 een recordscore. De belangrijkste troef was de innovatieve voetgangersairbag. Sensors in de voorzijde van de auto detecteren eventueel contact met een voetganger. Een pyrotechnische lading ontgrendelt de motorkap en blaast een airbag op die de motorkap optilt. Het dempende effect van de airbag onder de motorkap zorgt ervoor dat de geschepte voetganger niet direct in aanraking komt met harde onderdelen van het motorblok en helpt zijn hoofd te beschermen. Euro NCAP meldt onder meer dat het systeem "zeer goed werkt en de motorkap biedt goede bescherming op de plaatsen waar het hoofd van de voetganger tegenaan kan slaan. Daardoor scoort de Volvo V40 maximaal op voetgangersveiligheid".

Volvo V40

Volvo ontving eerder al een Euro NCAP Advanced Award voor de actieve veiligheidssystemen die standaard zijn in alle versies van de nieuwe Volvo V40. Een voorbeeld hiervan is City Safety. Dit veiligheidssysteem werkt bij snelheden tot 50 km/uur.